15 Ağustos 2009 00:00

Kürt Açılımı’nda Öcalan Günü

Kürt sorununun çözümü için atılacak adımlar yoğun biçimde tartışılırken gözler Öcalan’ın yapacağı açıklamaya çevrildi

Paylaş

Son günlerde tartışılan Kürt sorununun çözümü için kritik haftaya girilirken, kamuoyunun dikkati PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın bugün açıklayacağı yol haritasına odaklandı.
Çarşamba günü yapılması beklenen avukat görüşmesi “hava muhalefeti” gerekçesiyle yapılmayınca avukatlar, dün İmralı Adası’na hareket etti. Öcalan’ın sunacağı yol haritasının avukatlar tarafından, daha önce açıklandığı gibi bugüne yetiştirilmesi bekleniyor.
BU SÜRECE NASIL GELİNDİ
29 Mart yerel seçim sonuçlarını değerlendiren Öcalan mayıs ayı başlarında (19 Mayıs) avukatlarıyla yaptığı görüşmede, ağustos ayında çözüm için bir yol haritası açıklayacağını duyurmuştu. Bu gelişme üzerine önce MGK toplantısında, “PKK’nin bitirilmesi için tarihi fırsat”tan bahsedildi, daha sonra Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kürt sorununun Türkiye’nin en büyük sorunu olduğunu belirterek, bu sorunun çözümü için tarihi bir fırsatın bulunduğunu dile getirdi. Tartışmalar devam ederken, Öcalan, avukatları aracılığıyla toplumun değişik kesimlerinden ve kişilerinden sunacağı yol haritasına ilişkin görüş istemeye başladı.
Tartışmalar sürerken, 30 Haziran tarihinde yapılan son MGK toplantısında, Kürt sorununda çalışma başlatılması kararı aldığını kamuoyuna yansımıştı. Bu toplantıdan kısa süre sonra, MGK üyesi Bakanlarla bir araya gelen Başbakan Erdoğan, hükümetin bu konuda bir çalışma başlatmasını kararlaştırdı. Yürütülecek olan çalışmanın koordinasyonu İçişleri Bakanı Beşir Atalay’a verildi. Konuyla ilgili olarak İstanbul’da bir grup gazeteciyle bir araya gelerek görüş alışverişinde bulunan Atalay, ardından siyasi parti, kitle örgütü ve sendika yöneticilerinden de randevu alarak görüşmelere başladı.
MEDYANIN DİLİ DEĞİŞTİ
Cumhurbaşkanı Gül’ün açıklamaları ve Hükümet’in girişimleriyle eş zamanlı olarak, medya organlarında da bir üslup değişikliği dikkati çekiyor. Daha önce Öcalan için “bebek katili” ifadesini kullanan Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök’ün de, Öcalan ile görüşmek istediğini belirttiği süreçte, “bölücübaşı” gibi ifadeler yerine daha nötr ifadeler dikkati çekiyor.
Öcalan’ın avukatlarının İmralı’ya hareket etmesi daha önce sadece DİHA tarafından servis edilen bir haberken, dün birçok gazete ve televizyonun internet sitelerinde “Öcalan’ın avukatları İmralı’ya hareket etti” gibi başlıkların kullanılması dikkat çekti.
TOPLUMUN BEKLENTİSİ
Kürt sorununun çözümü konusunda AKP Hükümeti’nin ne kadar samimi olduğu ya da ne gibi adımlar atacağından da bağımsız olarak, toplumun geniş kesimlerinde Kürt sorununun çözümü yönünde ciddi bir beklenti öne çıkmış durumda. Bu beklentinin Hükümet ve muhalefet partilerini de baskılayacak düzeyde olduğu dikkati çekerken, Kürt sorununu yıllardır yakından izleyen çevreler, sorunun kısa vadede çözülemeyeceğini belirtirken, uzun vadeli çözüm için bugünden atılacak adımların ise son derece önemli olduğuna dikkat çekiyorlar.
ÖCALAN NE AÇIKLAYACAK?
Öcalan’ın da yol haritasında kısa, orta ve uzun vadede karşılıklı atılması gereken adımların, çözüme hangi yöntemlerle ulaşılacağı konularına ilişkin görüş bildirmesinin muhtemel olduğu konuşuluyor.


ERUH’TA AÇIKLANACAK
Öcalan’ın Kürt sorununun çözümüne ilişkin açıklayacağı yol haritasının da Eruh-Çırav Doğa ve Kültür Sanat Festivali’nde avukatlar tarafından kamuoyuna duyurulması bekleniyor.
Bugün başlayacak festivalde, Siirt Belediye Başkanı Selim Sadak, Eruh Belediye Başkanı M.Melih Oktay, DÖKH Siirt Barış Anneleri İnisiyatifi konuşma yapacaklar. 16.00-16.30 saatleri arasındaki bu konuşmalardan sonra Qasım é Eruh’i Mehmed’é Şukali Koçer Hasan Sadullah’é Eruh’i Mahmut é Raşîne’nin dengbej dinletisi gerçekleşecek. Ardından 2. Barış Grubu Üyesi Aysel Doğan ile İstanbul Kürt Enstitüsü’nden Alaattin Aktaş’ın konuşmacı olarak katılacağı panel yapılacak. Başka etkinliklerin de yer aldığı festivalin en önemli gündemini de Öcalan’ın yapacağı bildirilen açıklama oluşturuyor.
(HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

MEYA-DER’den medyaya ‘terörist’ tepkisi

SONRAKİ HABER

Urla Belediyesi yarım ücret ödüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...