15 Ağustos 2009 00:00

Operasyonlar artıyor, ölümler sürüyor

Kürt sorununun barışçıl çözümüne yönelik tartışmalar sürerken ölümler de devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde Diyarbakır’da bir araya gelen çatışmalarda yaşamını yitirmiş HPG’lilerin ve askerlerin anneleri...

Paylaş

Kürt sorununun barışçıl çözümüne yönelik tartışmalar sürerken ölümler de devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde Diyarbakır’da bir araya gelen çatışmalarda yaşamını yitirmiş HPG’lilerin ve askerlerin anneleri, ‘Artık kimsenin evladı ölmesin’ çağrısı yaparak, operasyonların durdurulmasını istemişlerdi. Fakat son bir hafta içinde yine ölüm haberleri gelirken, bölgede geniş çaplı askeri operasyonlar da devam ediyor.
Bölgenin bir çok kırsal alanında sürdürülen operasyonlar artıyor. PKK’nin çatışmasızlık süresini 1 Eylül tarihine uzatmasının öncesinde ve sonrasında da devam eden askeri operasyonlar. Hükümetin ‘Kürt açılımının’ yoğun olarak tartışıldığı ağustos ayı içinde de hız kesmedi. Çatışmasızlık kararının açıklandığı dönemlerde Genelkurmay Başkanı Org. İlker Başbuğ’un ABD’den yaptığı açıklamada operasyonlara ara verilmesinin söz konusu olamayacağını belirttiği ve PKK’nin çatışmasızlık ilan ettiği süre boyunca TSK’nın da operasyon düzenlememesi yönündeki önerilere ilişkin ortaya koyduğu, ‘Arar, bulur, yok ederim’ şeklindeki konseptin geçerliliğini sürdürdüğü görülüyor.
HER TARAFTA ASKERİ SEVKİYAT
Çözüm tartışmalarının en çok yoğunlaştığı son bir ay içinde Van ve Hakkari bölgelerinde yoğun bir askeri hareketlilik yaşandı. Buralara yeni askeri birlikler sevk edilirken, sınır bölgelerinde de operasyonlar sıklaştı. Köylerin giriş ve çıkışları askerler tarafından denetim altına alınırken, bazı köy girişlerinde arama noktaları oluşturuldu. Yoğun askeri sevkiyat ve operasyonların sürdüğü bölgede geçişlerden dolayı köylülere ait ekinlerin zarar gördüğü belirtiliyor. Son aylarda yollarda bulunan bazı arama noktaları kaldırılmasına rağmen, tekrar birçok yere yeni arama noktaları konumlandırıldı. Hakkari ve ilçelerinde operasyonlar hızlandırılırken, birçok noktaya yeni seyyar karakollar kurulmaya başlandı. Özel birliklerinde gönderildiği bölgede başta Mor Dağları ve Sat bölgesi olmak üzere birçok alana yeni seyyar karakollar kuruldu. Askeri sevkiyatlarla birlikte Yüksekova’ya bağlı Sualtı (Dirişkê), Dilimli (Gelî) ve Aşağı Güveç (Xurekana Binî) köyleri de asker ablukasına alındı. Yüksekova - Şemdinli- Esendere-Hakkari arasındaki arama noktaları arttırıldı. Yüksekova girişinde 500 metre aralıkla askeri ve polis arama noktası oluşturulurken, Yüksekova-Şemdinli çıkışında bulunan polis noktası, Uzunsırt (Miçîç), Durak (Durê), Harunan, Şemdinli giriş polis noktası ise tekrar sıkı aramalara başladı. Van’ın Başkale ve Çatak ilçelerinde ise yeni askeri birlikler sevk edildi. Başta Çatak bölgesinde bulunan Kato Xelilan ve Başkale ile İran sınır noktaları olmak üzere sınır bölgelerine ise yeni operasyonlar başlatıldı. Hatay’ın bazı bölgelerinde de askeri operasyonlar sürüyor.
LİCE VE TENDÜREK’TE OPERASYON
Birçok yerde süren operasyonlara ek olarak, önceki gün Lice’de dün de Tendürek Dağı’nda geniş çaplı askeri operasyon başlatıldı. Alınan bilgilere göre, Lice’nin Şehit Remzi bölgesindeki Hedik (Hédik), Bayırlı (Karıncag), Saydamlı (Şaxur), Zengesor ve Mezra Mıho köyleri kırsalında askeri operasyon başlatıldı. Operasyon bölgesine, Lice 2. İç Güvenlik Tugayı’ndan kalkan Skorsky tipi helikopterler ile özel harekat timleri ve askeri mühimmat sevk edildiği bildirildi. Askeri operasyon genişleyerek devam diyor.
Ağrı’da ise Tendürek Dağı’na yönelik başlatılan operasyona yüzlerce askerin zırhlı silahlarla katıldığı ve operasyona korucuların da destek verdiği öğrenildi.


CENAZELER GELMEYE DEVAM EDİYOR
Süren operasyonlar nedeniyle asker ve gerilla cenazeleri de gelmeye devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde Kuzey Irak Federal Kürdistan Bölgesi’ne yapılan hava operasyonunda yaşamını yitiren HPG’li Recep Seviş için Kurtalan’da kurulan taziye çadırında artık operasyonlara son verilmesi çağrısı yapıldı. Binlerce kişinin katıldığı taziye ziyaretinde konuşan Siirt Milletvekili Osman Özçelik, “Kürt açılımı yapan hükümet öncelikle operasyonları durdurmalıdır. Aksi takdirde Kürtler hükümetin açılımına inanmayacaklardır. Dünden beri Siirt’te iki tane taziye çadırını ziyaret ettim. Hala gençlerin cenazeleri geliyorsa bu açılımı kimse kabul etmez” dedi. Hatay’da da Domuztaşı Tepe mevkiinde 7 Ağustos’ta çıkan çatışmada yaşamını yitiren HPG’li Musa Yılmaz’ın ailesi dün cenazeyi almak amacıyla Hakkari’den Hatay’a gitti. Antakya Cumhuriyet Başsavcılığı’na cenazeyi almak için dilekçe veren aile adına adliye çıkışında bir açıklama yapan Anne Rabia Yılmaz ise “Benim içim yandı analar ağlamasın istiyoruz. Bu savaşın bitmesini istiyoruz. Barış, barış, barış istiyoruz” dedi. Musa Yılmaz’la aynı çatışmada yaşamını yitiren Komando Er Yusuf Tiryakioğlu da geçtiğimiz günlerde memleketi Ordu’da toprağa verilmişti.
11 Ağustos’ta ise Şırnak’ın Uludere ilçesinde patlayan mayın sonucu Korucu Servet Babat yaşamını yitirmişti.
(HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

Korucu baskısı köyü terk ettirdi

SONRAKİ HABER

Özgürlük talebine polis engeli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...