16 Ağustos 2009 00:00

Başbakan neden susuyor?

CHP Grup Başkan Vekili Kemal Kılıçdaroğlu, “Kamu İhale Kurumu (KİK) ve yargı kararlarına rağmen, 45.5 milyon avroluk otobüsleri 76.3 milyon avroya satın alan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş...

Paylaş

CHP Grup Başkan Vekili Kemal Kılıçdaroğlu, “Kamu İhale Kurumu (KİK) ve yargı kararlarına rağmen, 45.5 milyon avroluk otobüsleri 76.3 milyon avroya satın alan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ile diğer yöneticilerin hesap vermesi gerektiğini” ifade ederek, “Başbakan Erdoğan, bu konuda niçin suskunluğunu koruyor?” diye sordu.
Kılıçdaroğlu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden, 350 otobüs alımı ihalesine ilişkin yapılan açıklamanın gerçeği yansıtmadığını savundu.
Büyükşehir Belediyesi’nin açıklamasında, “Kamu İhale Kurumu (KİK) kararını askıya alanın İstanbul Büyükşehir Belediyesi değil, İETT encümeni olduğunun ifade edildiğini” belirten Kılıçdaroğlu, “Oradaki asıl sorun şuydu: Kamu İhale Kurumu kararını, kim, hangi yasal dayanakla askıya alabilir? İETT Genel Müdürlüğü’ne bu yetkiyi, hangi yasa veriyor? Bunun yanıtı yok. Eğer bir kamu kuruluşu, Kamu İhale Kurumu’nun kararlarını askıya alma yetkisine sahipse, o zaman KİK’e gerek yok” diye konuştu.
TOPBAŞ’A 6 SORU
Açıklamada, “Anayasa’nın 138. maddesine yollama yapılarak, yargı kararlarının derhal uygulanması gerektiğinin ifade edildiğini” de söyleyen Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:
“Bu söyleme ben de katılıyorum. O zaman yine Kadir Topbaş’a soruyorum:
1- Ankara 12. İdare Mahkemesi’nin 7 Ekim 2005 tarihli kararı;
2- Ankara Bölge İdare Mahkemesi’nin 28 Aralık 2005 tarihli kararı;
3- Ankara Bölge İdare Mahkemesi’nin 5 Ocak 2006 tarihli kararı;
4- Ankara 12. İdare Mahkemesi’nin 22 Mart 2007 tarihli ve 2007/350 esas sayılı kararı;
5- Ankara 12. İdare Mahkemesi’nin, yine aynı tarihli ve 2007/349 esas sayılı kararı;
6- Danıştay 13. Daire’nin, 30 Haziran 2009 tarihli kararı niçin uygulanmadı?
TOPBAŞ VE YÖNETİCİLERİ HESAP VERMELİ
“Bu kararların tümü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı 350 otobüslük ihalenin iptali ve yürütmesinin durdurulmasını öngören kararlar ve tümünde KİK oy birliğiyle haklı görülüyor. Bu kararları uygulamayarak, Anayasa’nın 138. maddesini nasıl hatırlıyorlar, anlamak mümkün değil. İdare, yargı kararlarını uygulamada keyfi davranamaz. Saydığım 6 karar uygulanmamıştır. Davayı açan İETT Genel Müdürlüğü’dür, kaybeden de kendisidir ama kararları uygulamayan da kendisi. Şimdi bize 138. maddeden söz ediyor. Bu kadar sorumsuzluğu ve çifte standardı anlamak mümkün değil. 45.5 milyon avroluk otobüsleri, KİK ve saydığım yargı kararlarına rağmen, 76.3 milyon avroya satın alan Kadir Topbaş ve diğer yöneticilerin hesap vermesi gerekiyor.”
MÜFETTİŞ ORDUSU GÖREVLENDİRMEZ MİYDİ?
Kılıçdaroğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da bu konudaki suskunluğunu bozması gerektiğini ifade ederek, “Acaba bunları, CHP’li bir belediye başkanı yapsaydı, Tayyip Bey, meydan meydan dolaşıp bunu gündeme getirmez miydi? Derhal bir müfettiş ordusu görevlendirmez miydi? Peki, şimdi niçin suskunluğunu koruyor?” sorularını yöneltti.
ÖNCEKİ HABER

Polis evini isteyen depremzedeyi çöpe attı

SONRAKİ HABER

Hastaneler hazırlanmalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...