16 Ağustos 2009 00:00

BAŞYAZI

Geçtiğimiz nisan ayında Meksika’da ortaya çıkıp oradan hızla ABD’ye geçen Domuz Gribi, dünyada “yılın kabusu” olarak yayılıyor. Elbette, gribin aslında ilaç tekelleri tarafından üretilip sonra da aşısının piyasa sürüldüğünden...

Paylaş

Geçtiğimiz nisan ayında Meksika’da ortaya çıkıp oradan hızla ABD’ye geçen Domuz Gribi, dünyada “yılın kabusu” olarak yayılıyor. Elbette, gribin aslında ilaç tekelleri tarafından üretilip sonra da aşısının piyasa sürüldüğünden, Müslüman ülkelerde gribin yayılmayacağına ya da İslam’ın bu gribi öldürücü bildiği için vaktiyle domuz eti yenmesini yasakladığına kadar “hurafeler” gripten daha da hızlı yayılıyor.
Griple ilgili basın ve İnternet üstünden yayılan spekülatif haberler kaçınılmaz görünüyor. Hele işin içine “domuz”luk girince, en gerici fikirleri yaymak için sinekten yağ çıkaranlar da harekete geçiyor. Ne var ki; “Domuz Gribi” korkusunun “Haççın yasaklanması”nı bile gündeme getirmesinden anlaşılıyor ki; Müslümanlar da “Domuz Gribi”ne karşı “aşılı” değilmiş! Öyle olsa AKP Hükümeti, İsviçre’den aşı ithal etmek için kuyruğa girer miydi?
Ancak burada spekülasyonlar üstünde değil; az çok normal bir ülkede olsa, skandal sayılacak iki önemli gerçek vaka üstünde duracağız.
Bunlardan birincisi, AKP Hükümeti’nin ve Sağlık Bakanlığı’nın, 65 yaş üstü vatandaşların “Domuz Gribi”ne karşı aşılanmayacağını açıklamasıdır.
Hükümet, İsviçre’den 10 milyon doz aşı ithal etmiştir ve bu aşı yakında Türkiye’ye gelecektir. Ancak bu 10 milyon “doz”un kimlere uygulanacağı belirlenirken, 65 yaş üstü vatandaşların aşılanmaması kararı alınmıştır.
“Neden” sorusunun karşılığı; 65 yaş üstünde vatandaşlarda aşının etkisinin gençlere göre daha az olduğudur ve bakanlık adına konuşan yetkililer, 65 Yaş üstündekilerin aşılanmasını “gereksiz masraf” olarak ifade etmektedirler.
Kısacası hükümet; “Domuz Gribi” karşısında 65 yaş üstündeki vatandaşları gözden çıkarmaktadır!
Bu açıkça, vatandaşların sağlıklarını koruma yükümlülüğünü devletin ve onun Sağlık Bakanlığı’nın üstünden atmaktadır.
Bu tutum elbette ne hükümet ve devletin çağdaşlığı ile ne insan haklarının en temel ilkeleriyle bağdaşır bir tutumdur. Başbakan Erdoğan’ın her vesileyle, insanları “yaradandan dolayı” olsa da ne kadar çok sevdikleri, yaşlılara karşı nasıl saygı duydukları konusundaki propagandasına hiç değinmiyoruz.
Demek ki; hükümet ve devletin insan saygısı ve sevgisi boş laftan ibarettir. Bu para göz takımın lideri Özal vaktiyle bu tutumu; “Emeklinin iyisi 3 yıl yaşar” diye açıklamıştı. Şimdikiler ise; 65 yaş üstü vatandaşlar için “Bırakın ölsünler; onları yaşatmak için masraf etmeyeceğiz!” demektedirler. Bu, AKP Hükümeti’nin ve onun Sağlık Bakanlığı’nın insan hayatı konusunda Orta Çağın normlarıyla hareket ettiğini göstermektedir.
“Domuz Gribi vakası” karşısında ikinci “domuzluk” ise; Özel hastaneler tarafından devreye sokulmuştur.
“Domuz Gribi” testi, Ankara ve İstanbul’da iki sağlık merkezinde yapılmaktadır. Salgının seyri, bu iki merkez tarafından izlenmektedir. Ancak halkın paniğinden istifade etmek isteyen bazı özel hastaneler; “Domuz Gribi Testi” yapmaya girişmişler ve 270 TL karşılığında isteyenlere test yapmaktadırlar.
Tıp çevreleri; özel hastanelerin bu girişimini “Tıp ve sağlık ahlakı”na aykırı bulurken, salgının seyrinin izlenmesini önleyen ve kontrolü zorlaştıran bir girişim olarak da görüyorlar. Tabi buna vatandaşın “salgın paniği”nin istismarı ve soyulmasını da eklemeliyiz.
Ancak 65yaş üstü vatandaşları gözden çıkaracak bir sağlık etiğine sahip olan Sağlık Bakanlığı’nın özel hastanelerin bu sağlık etiğine aykırı, vatandaşı dolandıran tutumlarına karşı aldığı bir önlem yoktur. Böylece; masraf olmasın diye 65 üstü vatandaşları gözden çıkaran Bakanlık, özel hastanelerin halk sağlığını tehdit eden uygulamalarına ve halkı soymasına da göz yummaktadır.
Bu iki vakada da açıkça görüldüğü gibi halk sağlığı hem bizzat Bakanlık tarafından tehdit edilirken özel hastanelerin girişimleri karşısında da gerekli müdahaleyi yapmayarak özel sağlık kurumlarının da halk sağlığını tehdit etmesine göz yummaktadır.
Bunlar “Domuz Gribi”nden daha tehdit edici domuzluklar değil midir!
İHSAN ÇARALAN
ÖNCEKİ HABER

Avrupa Birliği’nin göçmen politikası Sınır dışı et kurtul!

SONRAKİ HABER

İşçi Kültür Evi çalışanları tutuklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa