17 Ağustos 2009 00:00

‘Çözüm çıkmazsa travma olur’

AKP Hükümeti’nin ‘Kürt Açılımı’ çalışmaları doğrultusunda, İçişleri Bakanı Beşir Atalay’la bir araya gelen insan hakları ve demokratik kitle örgütü temsilcileri, devletin ilk kez buyurmadan, demokratik ortamda görüşlerini almasının olumlu olduğunu belirtmekle birlikte, ‘dağın fare doğurması ya da küçük şeyler çıkması halinde, büyük bir toplumsal travma doğacağı’ uyarısında bulundular.

Paylaş

AKP Hükümeti’nin ‘Kürt Açılımı’ çalışmaları doğrultusunda, İçişleri Bakanı Beşir Atalay’la bir araya gelen insan hakları ve demokratik kitle örgütü temsilcileri, devletin ilk kez buyurmadan, demokratik ortamda görüşlerini almasının olumlu olduğunu belirtmekle birlikte, ‘dağın fare doğurması ya da küçük şeyler çıkması halinde, büyük bir toplumsal travma doğacağı’ uyarısında bulundular.
Hükümetin “Kürt Açılımı” çalışmalarını yürüten İçişleri Bakanı Beşir Atalay, 21 örgütten 41 temsilci ile 4.5 saatlik toplantı sonunda, “çok önemli bir program” değerlendirmesi yaparak, “Bu açılım, bu çağrı giderek yer tutuyor” dedi. Toplantıda görüş ve önerilerini bakana ileten örgüt temsilcileri ise sonuçta “dağın fare doğurmaması” talebinde bulunup, “bunun büyük bir travma yaratacağı” uyarısı yaptılar.
“Kürt Açılımı” doğrultusunda önceki gün, aralarında İHD, TİHV, MAZLUMDER, Helsinki Yurttaşlar Derneği, Ka-Mer, İnsan Hakları Ortak Platformu ve Diyarbakır Demokrasi Platformu’nun da bulunduğu 21 örgütten 41 temsilciyle yemekli toplantıda bir araya gelen İçişleri Bakanı Beşir Atalay, 4.5 saatlik toplantı sonunda, “Çok önemli bir programdı” dedi. Kürt sorunu konusunda kafa yoran kesimleri ve STK’ları çağırdıklarını ve temsiliyet ölçüsüne baktıklarını belirten Atalay, katılımcılara teşekkür etti. Katılımcıların sürece olumlu baktığını ve hazırlıklı geldiklerini, raporlar sunulduğunu vurgulayan Atalay, “Son konuşmacılardan biri ‘Ne kadar sevindim Türkiye normalleşiyor’ dedi. Konuşuyoruz dinliyoruz, sabırla. Her tür görüş vardı” dedi. Toplantıyı, “Ortak aklı oluşturmaya çalışıyoruz” diye tanımlayan Bakan Atalay, daha kardeşçe, daha huzurlu günleri yakalamak için sadece ortak akıl değil, ortak vicdanı da yakalamaları gerektiğini söyledi. Atalay, toplantıdan memnuniyetini dile getirerek, “Bu açılım, bu çağrı giderek yer tutuyor. Toplumun çok değişik kesimlerinde destek görüyor” dedi.
KATILIMCILAR DA OLUMLU BULDU
Toplantıyı bakan gibi katılımcılar da olumlu buldu. Diyarbakır Demokrasi Platformu Sözcüsü Ali Öncü, “Genel atmosfer olarak umutlarımızı güçlendirdi” derken, MAZLUMDER Genel Başkanı Ahmet Faruk Ünsal, “Hepimize heyecan verdi. Şimdiye kadar hep buyurgan devlet vardı ve kendi çözümünü dayatır, vatandaşın uymasını beklerdi. Cumhuriyet tarihinde ilk kez çözümü devlet buyurmadı, ‘Birlikte çözüm bulalım’ dedi. Bu çok önemli” diye değerlendirdi. İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan da “İlk defa devlet dinliyor, görüş alıyor. Klasik ‘Ben bilirim, ben yaparım’ anlayışı dışında bir gelişme” dedi.
SOMUT ÖNERİLER GELDİ
Toplantıda, edindiğimiz bilgilere göre somut öneriler de geldi. Helsinki Yurttaşlar Derneği’nden Yazar Murat Belge, iki toplum arasında oluşturulan güvensizliğe dikkat çekerek, Doğu ile Batı’nın kaynaştırılması için festival benzeri etkinlikler düzenlenmesini önerdi.
Diyarbakır Demokrasi Platformu Sözcüsü Ali Öncü, bu tür toplantıların Diyarbakır’da da yapılmasını ve herkesin, her kesimin katılımının sağlanmasını istedi. Bu sorunun “ha deyince” çözülemeyeceğini belirten Öncü, “Bir yola çıkılmıştır, umut gelişiyor” dedi. Çözüm için önceliğin, olmazsa olmazın silahların susması olduğunu belirten Öncü, “Silahlar susmalı, operasyonlar durmalı” dedi. Öncü, sorunun doğru tanımlanmasını; soruna sadece bölgesel kalkınma, işsizlik, ekonomik önlemler olarak bakılmamasını isteyerek, “Sorun siyasal, toplumsal, ekonomik, tarihsel kökenleri ile ele alınmalı” dedi.
DEMOKRATİK SİVİL ANAYASA
Toplantıda, kısa vadede olmasa da “demokratik sivil bir anayasa” talebi birçok örgüt temsilcisi tarafından dile getirildi. İHD, TİHV, MAZLUMDER, Diyarbakır Demokrasi Platformu’nun önerileri arasında yer alan; yeni anayasanın, “çok kimlikli, çok kültürlü; hukukun üstünlüğünü, insanı önceleyen ve ortak iradeyi yansıtan bir anayasa olması” istendi. Böyle bir anayasanın mevcut Meclis tarafından yapılamayacağını belirten Faruk Ünsal, Kurucu Meclis önerdi. Ünsal, böyle bir anayasanın sadece Kürt sorununu değil, Alevi sorununu da diğer etnik grupların sorunlarını da başörtüsü sorununu da çözmesi gerektiğini ifade etti.
‘TRAVMA’ UYARISI
Toplantı sonrası konuştuğumuz MAZLUMDER Genel Başkanı Ünsal, ilk kez yapılan böylesi bir, her kesimin görüşünün alındığı toplantı nedeniyle heyecanlandıklarını söylemekle birlikte, sonuca ilişkin de ciddi uyarılarda bulundu. Ünsal, “Allah göstermesin, bu sürecin sonunda eğer ‘dağ fare doğurursa’ ya da bu kadar büyük beklentilerin sonucunda çok küçük şeyler olur ya da olmazsa, bu büyük bir hayal kırıklığına, travmaya yol açar ki, bunun vebali çok büyük olur” dedi. Ünsal, bu açılımın sonunda, mutlaka siyasi genel af ilan edilmesi gerektiğini de toplantıda ilettiğini söyledi.
‘CHP VE MHP’NİN KATILIMI SAĞLANMALI’
Gerek toplantıda yapılan konuşmalarda, gerek toplantı sonrası yapılan açıklamalarda, CHP ve MHP’nin sürece katılımının zorunluluğuna dikkat çekildi. Bunun için öneriler de getirildi. Hükümetin açılımı tabana kadar yayması, özellikle bu iki parti tabanının desteğini sağlayarak, parti merkezleri üzerinde baskı oluşturması önerildi.
(Ankara/EVRENSEL)

ATALAY, ŞEHİT AİLELERİYLE GÖRÜŞTÜ
İçişleri Bakanı Beşir Atalay, çeşitli illerdeki şehit ve gazi aileleri derneklerinin temsilcileriyle buluştu.
Atalay, görüşmenin ardından şunları söyledi: “Yürüttüğümüz çalışmalarda, zincirin bu halkasında şehit aileleri derneklerinin temsilcileriyle görüştüm. Türkiye’de 265 şehit ailesi derneği var. Hepsini toplayamıyoruz. 10 ayrı il ve Ankara’daki emniyet mensubu şehit aileleri derneği temcileriyle görüştüm. Gelenler şehit annesi, babası ya da kardeşidir. Bu türlü görüşmelerin hassasiyet taşıdığını tahmin ederseniz. Beklenti, talep ve hassasiyetleri var. Haklılar. Görüşlerini aldık, not ettik. Hassasiyetleri hassasiyetimizdir. Hassasiyetlerini dile getirdiler. ”
Görüşmeye Atalay’ın yanı sıra İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Osman Güneş ve Emniyet Genel Müdürü Oğuz Kağan Köksal ile Manisa Yurt Savunması Gazileri ve Şehit Aileleri, İzmir Şehit Asker Şehit Polis Aileleri, Kırşehir Şehit Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma, Adana Şehit Aileleri, Kayseri Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimler, Gaziantep Şehit Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma, Rize Şehit Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma, Sivas Şehit Aileleri ve Gazileri Yardımlaşma, Aksaray Şehit Aileleri, İstanbul Şehit Aileleri Yardımlaşma ve Ankara Emniyet Mensupları ve Şehit Aileleri ve Vazife Malulleri dernekleri temsilcileri katıldı.
(ANKARA)
Sultan Özer
ÖNCEKİ HABER

Öğrencilerden özgürlük filmleri

SONRAKİ HABER

On yıl boşa geçti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...