17 Ağustos 2009 00:00

Memurlar toplusözleşme güdemli oturumu bekliyor

Memur konfederasyonları ile hükümet arasındaki toplu görüşmelerin ilk turunda, geçen yıl imzalanan mutabakat metni masaya yatırıldı.

Paylaş

Memur konfederasyonları ile hükümet arasındaki toplu görüşmelerin ilk turunda, geçen yıl imzalanan mutabakat metni masaya yatırıldı. Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, konfederasyonlara mutabakat metninde yer alan hükümlerin uygulamaya konulacağı sözü verirken, toplu görüşme öncesi 3 memur konfederasyonunun da talebi olan toplusözleşme ve grev hakkı da gündeme alındı. Kamu-Sen ve Memur-Sen arasındaki “yetki yarışı” toplu görüşmelere de yansırken, KESK’in, “Olmazsa biz yokuz” dediği toplusözleşme hakkıyla ilgili oturumlara katılıp katılmayacağı merak konusu.
İki milyonu aşkın kamu emekçisini ilgilendiren toplu görüşmeler, hem Devlet Bakanı Hayati Yazıcı ile konfederasyon başkanları arasındaki polemik, hem de Memur-Sen ve Kamu-Sen arasındaki “yetki” tartışmaları nedeniyle gergin başladı. Kamu-Sen ve Memur-Sen arasında salon dışına da taşan tartışmanın, içeride karşılıklı laf atmalar üzerine çıktığı öğrenildi.
Edindiğimiz bilgilere göre Kamu-Sen heyetinden Memur-Sen’e yönelik “yandaşlık” suçlamasına karşılık, Memur-Sen’liler de Kamu-Sen’in yetkili sendikalarına “Bu masaya son oturuşunuz” diye laf attılar. Ayrıca Memur-Sen’e bağlı Toç-Bir-Sen temsilcisinin hükümete övgü dolu sözleri de Kamu-Sen’liler tarafından laf atmalarla karşılandı.
4/B VE 4/C’LİLER GÜNDEMDE
Toplantının ilk oturumunda, geçen yıl imzalanan ve pek çok maddesi hayata geçirilmeyen mutabakat metni konuşuldu. Memur-Sen bu konunun gündeme gelmesine itiraz ederken, Kamu-Sen’in önerisi doğrultusunda tartışma açıldı. Toplantıda Bakan Yazıcı, mutabakat metninin aynen geçerli olması konusunda görüş bildirdi.
Toplu görüşmelerin ikinci oturumunda 4/B ve 4/C’liler ile çalışma koşulları gündeme gelecek. Değişik statülerde çalışan kamu görevlilerinin sorunları ve özelleştirme uygulamalarında karşılaşılan personel sorunları ile çalışma koşulları üzerine Kamu İşveren Kurulu ve konfederasyonlar tarafından bir komisyon kurulacak.
KESK’İN TUTUMU NE OLACAK?
Toplusözleşme ve grev hakkı ise 25 Ağustos’ta yapılacak oturumda gündeme gelecek. Grevli toplusözleşme hakkının gündeme alınmasını bazı çevreler, Memur-Sen’in “TİS yoksa seneye masaya oturmayız” söyleminin etkisi diye yorumluyor. Kimi çevrelerde, hükümetin, AB ve ILO tarafından sıkıştırıldığı için toplusözleşmeye ilişkin yasal düzenleme yapacağı, Memur-Sen’in de bunu bildiği için bu konuda ısrarcı olduğu ifade ediliyor.
“TİS tartışılmayacaksa masada yokuz” diyen KESK’in tutumu ise merak konusu. TİS gündemin ilk maddesine alınmadığı için toplantıyı terk eden KESK’in, toplusözleşme ve grev hakkının tartışılacağı oturuma katılıp katılmayacağı önümüzdeki günlerde belli olacak.
KAMU PERSONEL REJİMİ TARTIŞMASI
İlk toplantıda “Kamu Personeli Rejimi Reformu” da bürokratlar tarafından gündeme getirilmek istendi, ancak Bakan Hayati Yazıcı buna engel oldu. Bir bürokratın konfederasyon başkanlarına; “Kamu Personeli Rejimi ile ilgili çalışmamızı size gönderdik. Yanıt vermediniz” sözlerine, KESK Genel Başkanı Sami Evren itiraz etti. Bunun üzerine Bakan Hayati Yazıcı, öneriyi gündeme getiren bürokratı kastederek “Kendi adına konuşuyor” diyerek tartışmayı sonlandırdı. Ancak bu konunun AKP Hükümeti’nin öncelikli gündemlerinden biri olduğu da biliniyor.
MALİ KONULAR SON OTURUMDA
Mali konuların konuşulması, konfederasyonların itirazlarına rağmen sonraki oturumlara bırakıldı. Memur-Sen ve Kamu-Sen, sona bırakılan mali konularda uzlaşmaya varılamadığı için itiraz ettiler. Her iki konfederasyon da mali konuların önceye alınmasında ısrarlı.
İlk oturumdaki gerginlik ve tartışmaların sürüp sürmeyeceği, hangi oturumlarda hangi konuların görüşüleceği ise 19 Ağustos’ta yapılacak ikinci oturumda belli olacak gibi görünüyor. (Ankara/EVRENSEL)
Cem Gurbetoğlu
ÖNCEKİ HABER

MİT elemanına tutuklama emri

SONRAKİ HABER

Bu zihniyette hizmet yok!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...