18 Ağustos 2009 00:00

RAMP IŞIKLARI

Türkiye’nin bir döneminin toplumsal, kültürel ve siyasal gerçeğini bir apartmanda yaşayan farklı insanlar üzerinden komedi, mizah ve ironi ile ele alan ve televizyonda yapılmış en uzun soluklu dizisi...

Paylaş

Türkiye’nin bir döneminin toplumsal, kültürel ve siyasal gerçeğini bir apartmanda yaşayan farklı insanlar üzerinden komedi, mizah ve ironi ile ele alan ve televizyonda yapılmış en uzun soluklu dizisi olarak belleklere kazınan ‘Bizimkiler’in Katil’i Aykut Oray aramızdan ayrıldı. Aykut Oray, geçtiğimiz hafta Muğla’da katıldığı 4. Kaunos Altın Aslan Türk Filmleri Festivali’nde rahatsızlanarak odasına çekiliyor ve bir zaman sonra otel odasında ölü bulunuyor.
Aykut Oray, oyunculuğa İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Ön Asya Dilleri ve Kültürleri bölümü’nde okurken amatör olarak başladı. 1961 yılında üyesi olduğu Talebe Birliği Gençlik Tiyatrosu’na kayıt olan Oray, daha sonra 2 yıl amatör olarak sahnelerde yer aldı ve ardından Haldun Taner, Avni Dilligil, Oğuz Aral, Sermet Çağan, Oktay Arayıcı gibi usta yazar, oyuncu ve yönetmenlerle çalışarak deneyimlerini artırdı ve 1963 yılında profesyonel olarak sahnelerde görünmeye başladı.
İlerici görüşleri ve toplumsal tavrı ile bir dönem oyuncu olarak iş bulmakta zorlanan Oray, bir dönem ticaretle uğraştı ve oyuncu olarak şansı Umur Bugay’ın televizyon için yapmayı düşündüğü bir dizide rol önermesiyle yeniden oyunculuğa döndü. Umur Bugay, 1988 yılında çekmeye başladığı ve halkın beğeniyle izlediği “Perihan Abla”da kamera karşısına geçti. Oray, ardından yine Umur Bugay’ın yapımcısı olduğu Türkiye’nin en uzun soluklu dizisi olan ‘Bizimkiler’de Katil Yavuz rolü ile 14 yıl boyunca izleyicinin sempatiyle izlediği bir figüre dönüştü. Elinde horozu, eve sarhoş gelişi, uzatmalı sevgilisi ile aparman sakinlerinin biraz korku biraz saygı karışımı ile karşıladıkları ‘Katil Yavuz’, belleklere kazınan ‘vatandaşa cart curt yok’ repliği ile dizinin en sevimli tiplerinden biri oldu.
Bizimkiler dizisi ile toplumsal popülerliği artan ve şöhreti yakalayan Oray, bir konuşmasında; ‘uzun yıllar tiyatro yaptım kimse beni tanımadı, bir dizide elimde iki tavukla dolaşınca herkes tarafından tanındım’ diye sanat ve sahne ortamının acımasızlığına ve vefasızlığına göndermelerde bulundu. Bizimkiler dizisi sona erince oyunculuğa kaldığı yerden devam eden Oray, “Yazlıkçılar”, “Gurbetçiler”, “Aşkım Benim” gibi dizilerde de görev alarak oyunculuğunu ve şöhretini pekiştirdi ve ardından sinema filmleri geldi. Semir Aslanyürek’in ‘Şellale’, ‘Janjan’, politik bir 12 Eylül hesaplaşması olan ‘Eve Giden Yol’ ve ‘Cumhurbaşkanı Öteki Türkiye’ filmlerinde oynayarak seyircinin beğenisini kazandı.
Aykut Oray, oyunculuğunun yanı sıra siyasetle de uğraşarak bir dönem belediye meclis üyeliği yaptı ve sanat ve tiyatrodaki toplumsal sorumluluğunun yanında siyasal sorumluluk da alarak yaşamını sürdürmeyi tercih etti. Sinema ve dizi oyunculuğunun yanı sıra Marmara Üniversitesi ve Müjdat Gezen Sanat Merkezi’nde oyunculuk dersleri veren Oray, bu uğraşı ile gençlere oyunculuk deneyimlerini aktarıyor ve onların sanatsal ve toplumsal şekillenişlerine özveri ile destek oluyordu.
Aykut Oray’ı en uzun zaman tanıyanlardan “Bizimkiler” dizisinin yapımcısı Umur Bugay, onun ardından şunları söylüyor: “Herkes onu Bizimkiler dizisinde canlandırdığı ‘katil’ karakterinden dolayı alkol sorunu olan, dağınık bir insan sandı ama o ailesine ve çocuklarına son derece bağlı, mazbut bir adamdı. Çok kitap okuyan, aydın bir kimliği vardı. Sosyal ve siyasal yönü ağır basan ve bu anlamda sorumluk almaktan kaçınmayan bir arkadaştı. Caferi olduğu için ona ‘halkçı katil’ demişlerdi. Bence de onu halkçı katil olarak görmek ve öyle tanımlamak lazım.”
METİN BORAN
ÖNCEKİ HABER

Sendikalar Kürt sorununu tartışıyor 4

SONRAKİ HABER

Sinemanın ilkleri aynı DVD’de

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...