18 Ağustos 2009 00:00

Kuzey Irak’a ABD askeri

Irak’taki ABD güçlerinin komutanı General Ray Odierno, Irak’ın kuzeyindeki ‘sorunlu bölgelere’ ABD askerleri konuşlandırmak istediğini söyledi.

Paylaş

Irak’taki ABD güçlerinin komutanı General Ray Odierno, Irak’ın kuzeyindeki ‘sorunlu bölgelere’ ABD askerleri konuşlandırmak istediğini söyledi.
Odierno gazetecilere yaptığı açıklamada, ABD askerlerinin, bölgede Araplar ile Kürtler arasında anlaşmazlık bulunan toprakların sınırındaki korunmasız köylerin güvenliği için Irak hükümeti ve yerel güçlerle birlikte çalışacağını ifade etti. Bu konuda henüz nihai bir karar alınmadığını, ancak Irak merkezi hükümeti ile yerel yetkililerin bu düşünceye açık olduğunu kaydeden Odierno, ABD askerlerinin kuzeye konuşlanmasının geçici ‘güven inşası tedbiri’ olacağını söyledi. Bu adımın, ABD askerlerinin Irak’taki yerleşim bölgelerinden 30 Haziran itibariyle çekilmesini öngören güvenlik anlaşmasına aykırı olacağı yorumları yapılırken, Odierno, bunun ABD askerlerinin tamamen çekilmesi takvimini etkilemeyeceğini iddia etti.
Öte yandan, Irak Bakanlar Kurulu, Washington ile Bağdat arasında geçen yıl imzalanan ikili güvenlik anlaşmasının halkoyuna sunulmasına olanak tanıyan yasa tasarısını kabul etti.
Tasarının eylülde yeniden açılacak parlamentoda onaylanması gerekiyor. Güvenlik anlaşması, ABD askerlerinin 2011 sonuna kadar Irak’tan çekilmesini öngörüyor.
Irak’ın kuzey ve orta kesimindeki bombalı saldırılarda en az 3 kişi öldü. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

İsrail’den insanlık dışı deney

SONRAKİ HABER

İşgalciler destek arıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...