18 Ağustos 2009 00:00

İsrail’den insanlık dışı deney

İsrail’in nükleer santrali Dimona’da görevli bazı çalışanlara, deneysel amaçlı “uranyum” verildiği ortaya çıktı. İsrail’de yayımlanan Haaretz gazetesinin verdiği habere göre Dimona’nın eski bir çalışanı...

Paylaş

İsrail’in nükleer santrali Dimona’da görevli bazı çalışanlara, deneysel amaçlı “uranyum” verildiği ortaya çıktı. İsrail’de yayımlanan Haaretz gazetesinin verdiği habere göre Dimona’nın eski bir çalışanı, 4 ay kadar önce Ber Şeva’daki mahkemeye dava açarak, Dimona’nın bazı çalışanlarının 1998 yılında denek olarak kullanıldığını söyledi.
Bu deneyin, insan üzerinde yapılan deneylerle ilgili Helsinki Deklarasyonu’na aykırı olduğu, çalışanların yazılı izinlerinin alınmadığı ve deneyin riskleri veya yan etkileri konusunda uyarılmadığı iddia edildi.
Davayı açan Dimona eski çalışanlarından Julius Malick, Dimona yönetiminden 1.8 milyon şekel (yaklaşık 474 bin dolar) tazminat istiyor. Davacı Malick’e göre deney çerçevesinde kendilerine, içinde uranyum olan üzüm ve greyfurt suyu içirildi. Dava dilekçesinde, deneyin bir bilim dergisinde de yayımlandığı ayrıntısına yer veriliyor.
İsrail Atom Enerjisi Komisyonu ise yaptığı açıklamada, Dimona tesisinin, çalışanlarının güvenliği ve sağlığını ön planda tuttuğunu belirterek, deneklere verilen uranyum miktarının, Ber Şeva sakinlerinin bir ay musluk suyundan aldığı uranyumun miktarından daha az olduğunu iddia etti. (DIŞ
HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Mübarek: Barış olmadan ilişkiler normalleşmez

SONRAKİ HABER

Kuzey Irak’a ABD askeri

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...