19 Ağustos 2009 00:00

Tunceli’den ‘demokratik, halkçı çözüm’ çağrısı

Kürt sorununun çözümüne ilişkin tartışmalar sürerken, Emek Partisi (EMEP) Tunceli İl Örgütü’nün çağrısıyla Tunceli ilçe belediye başkanları, siyasi parti ve demokratik kitle örgütü temsilcileri...

Paylaş

Kürt sorununun çözümüne ilişkin tartışmalar sürerken, Emek Partisi (EMEP) Tunceli İl Örgütü’nün çağrısıyla Tunceli ilçe belediye başkanları, siyasi parti ve demokratik kitle örgütü temsilcileri bir araya gelerek sorunun çözümüne ilişkin görüşlerini ortaya koydular.
Tunceli Belediyesi Konferans Salonu’nda gerçekleşen açıklamanın açılış konuşmasını Emek Partisi Genel Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Taşkale yaptı. İlçe belediye başkanları ile birçok sendika ve kurum temsilcisinin imzaladığı açıklamada, Kürt sorununun demokratik ve barışçıl şekilde, muhatapları ile görüşülerek çözülmesi gerektiği belirtilirken, hükümete operasyonları durdurma çağrısı yapıldı. DTP Tunceli Milletvekili Şerafettin Halis’in de katıldığı açıklamaya halk katılımı da yoğun oldu.
OPERASYONLARA SON!
EMEP Tunceli İl Örgütü’nün çağrısı ile gerçekleşen açıklamada, Pertek, Mazgirt, Nazımiye, Hozat ve Darıkent belediye başkanları ve bir çok sendika ile kurum temsilcisinin imzaladığı metin okundu. Pertek Belediye Başkanı Kenan Çetin’in okuduğu açıklamada, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün ‘Kürt sorununda iyi şeyler olacak’ açıklamasının ardından 5 ay geçtiği hatırlatılarak, “O günden bugüne sorunun çözümüne dair yürütülen tartışmalar, yıllardır evlatlarının acısıyla feryat eden anaların acısını bir nebze olsun dindirme umudu yaratmıştır. Ancak hâlâ operasyonlar devam etmekte ve güven yaratan somut bir adım atılmamıştır” denildi. “Açılım ve ‘çalıştay’ tartışmalarından bir an önce çıkılarak, operasyonlara son verilmesini ve demokratik adımlar atılmasını istiyoruz” diyen Çetin, “Sorunun adı konmalı, muhataplarla birlikte somut adımlar atılmalıdır” dedi. Atılması gereken ilk adımın, sorunun bir halkın kimliğinin, temel siyasi hak ve özgürlüklerinin tanınması olduğunu ifade eden Kenan Çetin, “Devlet inkar ve asimilasyon politikasından vazgeçtiğini gösteren adımlar atacaksa, buna Kürt politik temsilcilerini muhatap kabul ederek başlamalıdır. Gerçekten silahların susması ve sorunun çözülmesi isteniyorsa öncelikle bölge halkının iradesi tanınmalıdır. Bölge halkının seçtiği milletvekilleri, belediye başkanları ve silahların susmasında taraf olan PKK’nin yöneticileri muhatap kabul edilerek adım atılmalıdır” şeklinde konuştu.
BİRLİKTE YAŞAMIN YOLU; EŞİTLİK
‘Kurtuluş Savaşı’nda Kürtler ve Türklerin birlikte mücadele ettiklerini’ belirten Çetin, “O zamanki belgelerde Mustafa Kemal ve arkadaşları Anadolu’yu ‘Türklerin ve Kürtlerin vatanı’ olarak adlandırmışlardır. 1921 Anayasası olan Teşkilat-ı Esasiye’de ‘kültürel ve siyasal özerklik’ tanımlanmıştır. Yine Mustafa Kemal, Kürtlerin yaşadığı bölgelere muhtariyet verileceğini söylemiştir” dedi. Cumhuriyetin kuruluşundan sonra bu sözlerin unutularak, Kürtlerin yok sayıldığını belirten Çetin, “Bu topraklarda yaşayan herkesi Türkleştirmeyi esas alan asimilasyon politikaları uygulandı. Türklük ve Sünnilik dayatıldı. Ulusal, dinsel ve kültürel farklılıklara yaşa m olanağı tanınmadı” dedi. CHP ve MHP’nin tutumunun eleştirildiği açıklamada, “Baykal ve Bahçeli, ‘Kürtlerin talepleri kabul edilirse ülke bölünür’ diyerek yaygara koparmaktadır. Oysa ülkenin kaos ve kargaşa noktasına gelmesinin nedeni, tam da Baykal ve Bahçeli’nin yaptığı gibi Kürtlerin varlığının ve haklarının yok sayılmasıdır” denildi. Başta Dersim olmak üzere, Kürtçe yer isimlerini yok saymanın; Kürtlerin dilini, kültürünü baskı ve yasaklarla ortadan kaldırmaya çalışmanın, birlikte yaşama zeminini ortadan kaldırmak anlamına geldiği belirtilen açıklamada, “Birlikte yaşamın yolu, eşit haklara dayalı, barış ve özgürlüğün egemen olduğu laik ve demokratik bir Türkiye’dir. Akan kanın durması için muhataplarla görüşülmeli, oluşan uygun ortam değerlendirilmeli, PKK’nin ateşkes kararına yanıt verilerek, operasyonlar son bulmalı ve demokratik çözümün yolu açılmalıdır” denildi.


ACİL TALEPLER
Çözüm için Kürt halkının taleplerinin karşılanması gerektiği belirtilen açıklamada, talepler şöyle sıralandı:
* Operasyonlar durdurulmalı, silahların susması ve sorunun çözümüne uygun ortam yaratılması için ayrımsız bir genel siyasi af ilan edilmeli, örgütlenme, basın, düşünce ve siyaset yapma hakkı önündeki tüm engeller kaldırılmalıdır.
12 Eylül darbesinin ürünü olan baskıcı ve yasakçı 82 Anayasası değiştirilmeli, demokratik ve laik bir anayasa yapılmalıdır.
* Devlet okullarında anadilde eğitim anayasal bir hak olarak kabul edilmelidir. Kürt dili ve kültürü üzerindeki her türlü engel ve yasaklamalar kaldırılmalı, Dersim’in ismi geri verilmeli, Kürtçe yer adları iade edilmelidir.
* Halkın yerellerde uygulanacak politikalarda söz ve karar sahibi olmasını sağlamak üzere, Yerel ve Bölgesel Özerklik yönünde anayasal düzenlemeler yapılmalıdır.
* Bölge’de başta köylerini zorla terk etmek zorunda kalan yurttaşlar olmak üzere, çatışmalı ortam nedeniyle zarar gören bütün yurttaşların zararlarının karşılanmasına yönelik ekonomik ve sosyal tedbirler alınmalıdır.
* Koruculuk kaldırılmalı, işsizliğin önlenmesi için yeni iş olanakları yaratılmalı, tarım ve hayvancılık desteklenmelidir.


METNİ İMZALAYAN BELEDİYE BAŞKANLARI VE KURUM TEMSİLCİLERİ
Kenan ÇETİN (Pertek Belediye Başkanı)
Tekin TÜRKEL (Mazgirt Belediye Başkanı)
Cafer KIRMIZIÇİÇEK (Nazımiye Belediye Başkanı)
Cevdet KONAK (Hozat Belediye Başkanı)
Hüseyin ELİTAŞ (Darıkent Belediye Başkanı)
Mehmet Ali Keskin (Pertek İl Genel Meclisi Üyesi)
Mazgirt Belediye Meclisi üyeleri
Bekir ÜNAL (YOL-İŞ Elazığ 2 No’lu Şube Yöneticisi)
Kadir EVİN (YOL-İŞ 2 No’lu Şube Tunceli Temsilcisi)
Veli SÖYLEMEZ (SES Tunceli Şube Yöneticisi)
Alişer TUMAR (SES Tunceli Şube Başkanı)
Mehmet BULUT (SES Tunceli Şube Yöneticisi)
Zülfü ABAY (Haber-İş Tunceli İl Temsilcisi)
Mazlum DOĞAN (TÜM BEL-SEN Tunceli Şube Başkanı)
Metin TURAN (TÜM BEL-SEN Tunceli Şube Sekreteri)
Serdar DÖNERTAŞ (TÜM BEL-SEN Tunceli İl Temsilcisi)
Barış YILDIRIM (İHD Tunceli Temsilcisi)
Bülent TAŞ (Tunceli Barosu eski Başkanı)
Özgür Ulaş KAPLAN (Tunceli Barosu eski Başkanı)
Yusuf DEMİR (Eğitim Sen Tunceli Şube Yöneticisi)
Hıdır DEMİR (Tarım Orkam-Sen G.Mrk. Disiplin Kurulu Üyesi)
Metin KILIÇ (Yapı-Yol-Sen Tunceli Temsilcisi)


AÇIKLAMAYA KATILANLAR
* DTP Tunceli Milletvekili Şerafettin Halis ,
* Tunceli Belediye Başkanvekili Hüseyin Tunç,
* Tunceli Belediye Başkan Yardımcısı İbrahim Kasun
* İHD Tunceli Temsilciliği Yöneticisi Ercan Adlım
* İklim Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ergüder Öner
* DTP Tunceli İl Başkanı Veli Haydar Güleç
* ÖDP Tunceli Temsilcisi Salman Toyan
* ESP Tunceli Temsilcisi Sıtkı Güngör
* DHF temsilcisi Murat Kur
(Tunceli/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Atalay, DİSK ve TÜSİAD’la görüştü

SONRAKİ HABER

‘DTP ile CHP görüştü’ iddiası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...