19 Ağustos 2009 00:00

Başbakan’ın Çocuk Açılımı

Dünyada bir ilk gerçekleşti! Bir Başbakanın şikayetiyle, 13 yaşındaki bir çocuk sanık sandalyesine oturtuldu

Paylaş

Aydın’da Başbakan Erdoğan’a “Allah cezanızı verecek” diye bağıran M.S.֒yü hepimiz hatırlıyoruz. Babasının işleri kötü giden 13 yaşında bir çocuk olarak, Başbakana tepkisini dile getirmişti. Ancak tepkiden öteye gitmeyen bu sözler, küçük çocuğa pahalıya mal oldu. Önce darp edilerek gözaltına alındı, şimdi de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın şikayetiyle açılan davada ‘sanık’ sandalyesinde oturacak.
ENSEDE 2 MİLİMLİK YARA
M.S.Ö, 9 Mart günü yapılan miting öncesinde AKP otobüsünde Erdoğan’ı görünce “Allah cezanızı verecek” diye bağırdı. Çünkü elektrikçi olan babasının işleri kötü gidiyordu ve ekonomik durumları iyi değildi. M.S.Ö, içinde bulundukları durumun sorumlusu olarak gördüğü hükümetin en yetkili kişisine göstermişti tepkisini, tek suçu buydu.
Onu otobüse çağıran Erdoğan, niye öyle dediğini sordu. Daha sonra da otobüsten yaka paça atılan M.S.Ö, darp edilerek gözaltına alındı ve savcılıkta ifade vererek serbest kaldı. Aydın Devlet Hastanesi’nden rapor alan M.S.֒nün ensesinde 5 santimetre uzunluğunda, 2 milimetre derinliğinde tırnak izleri saptandı.
ŞİKAYET DİLEKÇESİNE TAKİPSİZLİK
Aile, savcılığa yaptığı başvuru dilekçesinde, Erdoğan’ın “kasten yaralama” suçundan 1 yılla 3 yıl arası hapisle cezalandırılmasını istedi. Dilekçede şöyle denildi: “Müvekkilim, AKP’nin yerel seçimleri kaybederek cezalandırılmalarını kastetmiştir. Ancak şüpheli bu sözü kendine hakaret olarak algılamış, korumalarına talimat vererek ‘şunu otobüse getirin’ demiştir. Korumalar müvekkilimi yaka paça otobüse getirmiş, bu sözü neden söylediğini sormuş, müvekkilim de kendisini sevmediğini söylemiştir. Bunu hazmedemeyen şüpheli, daha 13 yaşındaki müvekkilimin yumuşak doku bölgesindeki ensesini tırnakları ile sıkarak itelemiş, ‘atın şunu’ diyerek otobüsten dışarı fırlattırmıştır.”
Erdoğan ve korumaları hakkındaki başvuru, takipsizlik kararıyla sonuçlandı, yapılan itiraz da reddedildi.
HAPİS İSTEMİ 1 YILDAN BAŞLIYOR
M.S.Ö. hakkındaki davanın ilk duruşması, Aydın Çocuk Mahkemesi’nde 8 Eylül’de görülecek. ‘Hakaret’ suçunu düzenleyen TCK’nin 125’inci maddesinden yargılanacak olan M.S.Ö. hakkında istenen 3 ay-2 yıl arasındaki hapis cezası, şikayetin sahibi ‘Başbakan’ olduğu için 6’da bir oranda arttırılacak ve alt sınırı 1 yıla yükseltilecek. İddianamede ise, M.S.Ö. hakkındaki Adli Tıp raporuna göre, ‘eylemin hukuki anlam ve sonuçlarını algılama ve davranışlarını yönlendirme yeteneğinin olduğu’ belirtildi. Çocuk hakkında yaşından ötürü, ceza yerine güvenlik tedbiri uygulanacağı yerde, bu raporla ceza verilecek ve 3’te 2 oranda indirilecek.
M.S.֒nün müdafiliğini, ailenin talebiyle avukat Kemal Aytaç ve Çağdaş Avukatlar Grubu’na bağlı avukatlar üstlendi.


HAKARET,İŞKENCE!..
M.S.Ö, ilk mağdur değil. Erdoğan, daha önce de kendine tepki gösteren kişileri bir şekilde ‘cezalandırmıştı’. İşte bunlardan bazıları:
*11 Şubat 2006’da Erdoğan’ın Mersin gezisinde çiftçi Kemal Öncel, “Çiftçinin hali ne olacak? Hangi yüzle geliyor buraya?
2 senedir anamız ağlıyor” diye tepki gösterdi. Erdoğan ise, “Lan terbiyesizlik
yapma. Hadi ananı al git” dedi. Korumalar tarafından dövülen Öncel,
3 yıl sonraki miting öncesinde gözaltına alındı, evi kuşatıldı.
*11 Mayıs 2008’deki Antalya gezisinde, Ertuğrul Sağlam, Erdoğan’ın konvoyu geçtiği sırada “65 yaşında emeklilik getirdiniz. Asgari ücretliyi perişan ettiniz. Çocuklarımızın geleceğini
çalıyorsunuz” diyerek tepki gösterdi. Sağlam, korumalar tarafından zorla bindirildiği
06 VAC 07 plakalı araçta başına poşet geçirilerek bir saat boyunca dövüldü, ölümle tehdit edildi.
(İstanbul/EVRENSEL)
Ceren Saran
ÖNCEKİ HABER

‘Açılım’ F tipine uğramadı

SONRAKİ HABER

Türkiye’de çocuk olmak zor!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...