20 Ağustos 2009 00:00

Utanın!

Kocaeli Irak arızlı konutları’nda yaşayanlar, gece yarısından sonra polis saldırısına uğradı

Paylaş

Konutları Türkiye Cumhuriyeti devleti değil, Saddam Hüseyin yaptırdı. Binlerce kişinin öldüğü büyük Marmara depreminde yakınlarını kaybedenler, evsiz kalanlar için bir sığınak haline geldi zamanla bu konutlar.
Ama depremzedelerin acılarının bir nebze de olsa hafiflemesini sağlayan bu konutlara, devlet göz dikti. Deprem mağdurlarının görece rahat bir ortamda yaşamasına izin vermediler ve ceplerinden tek kuruş çıkmamasına rağmen bürokratları konutlara yerleştirmeye başladılar. İş lafa gelince acıların paylaşıldığını, depremzedelere yardım edildiğini söyleyenler, deniz manzaralı bir ortamda yaşamanın dayanılmaz ağırlığını depremzedelerin acılarına yeğ tuttular. Sadece bu olayda bile devletin kendi vatandaşına neyi reva gördüğü bir kez daha ortaya çıktı.
DEVLET KARARLI!
Depremzedelerin dışında kentteki yöneticilerin deprem konutlarına yerleştirilmesi üzerine, 6 aydan bu yana başlayan huzursuzluk tırmandı. Depremin ardından kalıcı konutlardan hak sahibi olamayan, ancak ailelerinden birden fazla kişiyi kaybetmiş depremzedelerin yerleştirildiği konutlar, ilerleyen yıllarda depremzedelere, “Buraya 5 yıllığına yerleştirildiniz. Bu binalar devlet memurları için lojman olarak kullanılacak” denilerek, boşalttırılmaya başlandı. Yaklaşık 80 daire boşalttırılırken, buralara birçok kamu kuruluşunun yöneticisi yerleştirildi.
6 KİŞİ YARALANDI
Buna tepki gösterenlerin payına da polis saldırısı düştü. Tıpkı dün sabaha karşı olduğu gibi...
Irak Arızlı Konutları’nda barınma mücadelesi veren depremzedeler, dün saat 02.00 sularında resmi plakalı bir kamyonun mahallelerine gelmesiyle gergin anlar yaşadı. Sabaha kadar eylem yapan vatandaşlara depremin olduğu saatte, 03.00’da polis müdahale edince, 6 kişi yaralandı. Polis saldırısı sonucu çıkan arbedede Erkan Saraç başından yaralandı. Murat Ünal şeker komasına girdi, Zübeyde Yenilmez kalbinden sorun yaşadı, Emine Yılmaz ile Meryem Kavşut adlı vatandaşlar da sinir krizi geçirdi. Öte yandan, Mustafa Temel adlı depremzede polislerin tekmelerine maruz kaldığını iddia etti. Ateş yakıp tepkilerini gösteren depremzedeler sabaha kadar uyumadı.
Çevik Kuvvet’in geniş güvenlik çemberinde sabah saat 09.00 sıralarında eşyalar konuta yerleştirildi.
Arızlı sakinleri de evlerinden çıkan vali yardımcıları ve Kocaeli İl Milli Eğitim Müdürü Nevzat İspirli’yi yuhaladı. Çöp bidonlarını devirerek barikat kuran depremzedeler, mücadele etmeye devam edeceklerini söylediler.


ÖNCEKİ HABER

Çevirmen Ok, bakanlığa soruyor

SONRAKİ HABER

Zamazingo

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...