20 Ağustos 2009 00:00

Köy mü mahalle mi belli değil

Kocaeli’nin Körfez ilçesine bağlı Yavuz Sultan Selim Mahallesi, Kocaeli’nin sorunlu mahallelerinden biri. Mahallenin ortasından geçen dere mahalleyi ikiye ayırıyor.

Paylaş

Kocaeli’nin Körfez ilçesine bağlı Yavuz Sultan Selim Mahallesi, Kocaeli’nin sorunlu mahallelerinden biri. Mahallenin ortasından geçen dere mahalleyi ikiye ayırıyor.
Dereyi geçip mahallenin üst kısmına geçildiği zaman ilk olarak tüp dolum fabrikası olan MİMAŞ’ın kötü kokusu ve sesi karşılıyor sizi. Ardından bir yere gitmek isterseniz de tozlu ve asfaltsız yolları geçmek zorunda kalıyorsunuz. Eğer mahalleye akşam girmeye çalışırsanız işiniz biraz daha zor. Mahallede neredeyse ışıklandırma yok, sokaklar zifiri bir karanlığa hapsediliyor. Bunlar, mahallenin belli başlı sorunları ama mahallede yaşayanlara sorarsanız sorunlar bununla da bitmiyor...
ALTYAPI YOK
MİMAŞ’ın mahallede kanser saçtığını belirten Selahattin Akkurt, 15 yıldır mahalleye belediye başkanı ve milletvekillerinin uğramadığını anlattı. Mahalleye hiçbir hizmet gelmediğini söyleyen Akkurt, “Elli metre ilerimizde yeni kurulan Körfez Kent var. Yine diğer tarafta elli metre ilerimizde Yenikent bulunmakta. İkisi de modern yerler. Biz ise arada kalmışız, mahalle mi değil mi belli değil” diye konuştu. Mahallede altyapı olmadığını ifade eden Akkurt, su ve elektrik ile ilgili sorunlar da yaşadıklarını dile getirdi.
MAHALLEYE ÇİVİ ÇAKILMIYOR
15 yıldır Yavuz Sultan Selim Mahallesi’nde oturan Suna Ukşal da bu süre içinde mahalleye çivi bile çakılmadığını belirtiyor. Minibüslerin hemen üst sokaklarından geçtiğini, ancak mahalleye uğramadığını ifade eden Ukşal, “Bize neden otobüs verilmiyor; biz insan değil miyiz” diye soruyor. “Su parası geliyor 10 TL, bizden 30 TL alıyorlar. Elektrik parası geliyor 30 TL, bizden 60 TL alıyorlar. Her türlü vergimizi veriyoruz, bu paralar nereye gidiyor?” diyen Ukşal, sözlerine “Ne ararsan bu mahallede var” diyerek devam ediyor.
Mahallede okul bulunmadığını söyleyen Melek Aksu, en büyük sıkıntılarının da bu olduğunu belirtiyor. Çocuklarını Yenikent’te okula gönderen Aksu, yollar bozuk ve tehlikeli olduğu için her gün çocuklarını okuldan almaya gittiğini anlatıyor.
Mahalledeki çocukların birçoğunun çeşitli hastalıklara yakalandığını belirten Mühittin Yeğün, mahallelilerin bir kısmının bu nedenle göç etmek zorunda kaldığını ifade etti.
MUHATAP BULAMIYORLAR
Kanalizasyonların mahallelerine aktığını söyleyen Yeğün, sorunlarının çözümü için belediyeye gittiklerini, ancak muhatap bulamadıklarını kaydetti. Altyapı sorununun çözülmesi ve mahalleye okul yapılmasını isteyen Yeğün, hurdacıların ve MİMAŞ’ın kaldırılmasını talep etti.
Osman Karabayır da 15 yıldır mahallede yaşıyor. Birçok köye mahallelerinden daha çok hizmet gittiğini ifade eden Karabayır, “Bizim mahalle ise köy mü yoksa mahalle mi belli değil. Bizlere artık araç sağlanmalı”dedi. İzzet Karabayır da altyapı sorununun bir an önce çözülmesini istedi. (Kocaeli/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Konuksever üniversite!

SONRAKİ HABER

Yaz’gın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...