20 Ağustos 2009 00:00

Konuksever üniversite!

Gerekli kriterler yerine getirilmeden kurulduğu için yoğun eleştiriler alan ve ‘tabela üniversite’ olarak nitelendirilen üniversiteler, yaşanan akademik kadrolardaki açık yüzünden zor durumda.

Paylaş

Gerekli kriterler yerine getirilmeden kurulduğu için yoğun eleştiriler alan ve ‘tabela üniversite’ olarak nitelendirilen üniversiteler, yaşanan akademik kadrolardaki açık yüzünden zor durumda.
Türkiye genelinde tüm illerde üniversite ya da üniversitelere bağlı fakülte ve yüksekokullar açılmasına rağmen, fiziki mekan ve akademik kadro yetersizliği, öğrencileri başka adreslere yönlendiriyor.
AMA BİZ BURAYI KAZANMADIK!
Bu yıl Hakkari Üniversitesi Eğitim Fakültesi, Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi ve Sütçü İmam Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni kazanan tüm öğrenciler, Çukurova Üniversitesi’nde (ÇÜ) öğrenim görecek. ÇÜ Rektörü Prof. Dr. Alper Akınoğlu, Newsweek dergisine yaptığı değerlendirmede, üniversitesinin durumunu anlattı. Akınoğlu, Çܒnün 12 fakültesi, 4 yüksekokulu, 8 meslek yüksekokulu, 1 devlet konservatuvarı, 3 enstitüsü ve 23 araştırma ve uygulama merkezi olduğunu ifade etti.
MİSAFİR PERVER!
Akınoğlu, “Üniversitemiz, bu çabalarının yanı sıra başka üniversitelerin öğrencilerine de kucak açıyor. Gerek fiziki mekan, gerekse akademik kadro yetersizliği bulunan üniversitelerimize bu ihtiyaçlarını gidermede büyük katkı sağlıyoruz. Sütçü İmam Tıp Fakültesi öğrencileri, yaklaşık 10 yıldır olduğu gibi bu yıl da ilk 3 yıllık eğitimlerini üniversitemizde alacaklar. Hakkari Eğitim Fakültesi’ni kazanan 125 öğrencinin tamamı da Çܒde öğrenim görecek. Selçuk Hukuk Fakültesi’ne biz geçen yıl 20 öğrencimizi vermiştik. Bu yıl ise bu üniversitenin tüm hukuk fakültesi öğrencilerini Çܒde konuk edeceğiz” dedi.
28’İ BİR İSTANBUL ETMİYOR!
Hükümet, ‘her ile bir üniversite’ sloganı ile hareket ederken, kurulan 17 üniversite ve bu yıl bütçeye yeni giren 9 üniversitenin toplam bütçesi, İstanbul Üniversitesi’nin bütçesine yetişemedi. 2009 mali yılı genel bütçe ödenekleri belirlenirken, 2007’de ve 2008’de kurulan 28 üniversiteye toplam 406 milyon 450 bin TL bütçe ayrıldı. 2009 mali yılı genel bütçe ödeneklerine göre İstanbul Üniversitesi bütçeden 486 milyon TL pay aldı.
Geçen yıl ve bu yıl kurulan üniversiteler, 2009 yılı bütçesinin yanı sıra 2010 ve 2011 tahmini bütçelerde de ‘tabela bütçesi’ ile yetinecek. Toplam 28 üniversitenin 2009 yılındaki bütçesi 406 milyon TL olurken, 2010 yılı tahmini bütçesinde bu üniversitelere 507 milyon TL, 2011 yılı tahmini bütçesinde ise 652 milyon TL ayrılması öngörüldü.
20 YILDA ANCA KAMPÜS OLURLAR
Son iki yılda kurulan 41 üniversitenin altyapı yatırımları için 10 milyar dolar ve 30 bin de öğretim üyesi eksiği, AKP Hükümeti’nin üniversitelerinin ‘tabeladan ibaret’ olduğu gerçeğini bir kez daha gözler önüne serdi. Uzmanlar, gerekli ödeneğin ayrılmaması ve öğretim elamanı sıkıntısının giderilmemesi durumunda üniversitelerin ancak 20 yıl sonra kampüs haline gelebileceğini söylüyor.


KİMİ TABELA ÜNİVERSİTELER
*Erzincan Üniversitesi: Erzincan’da 2006’da kurulan Erzincan Üniversitesi’nde 3 profesör, 9 doçent, 91 yardımcı doçent ile 56 öğretim görevlisi bulunuyor. 11 okutman, 77 araştırma görevlisi ve 7 uzmanın görev yaptığı üniversitede, 715 akademik kadro açığı bulunuyor.
*Muş Alparslan Üniversitesi: Mayıs 2007’de kurulan Muş Alparslan Üniversitesi’nde 1 profesör ile 4 yardımcı doçent, 22 öğretim görevlisi eğitim hizmeti veriyor. Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Hamdi Muz’un kurucu rektörlük görevini üstlendiği Muş Alparslan Üniversitesi’nde, 2007-2008 akademik yılında 1300 öğrenci eğitim gördü.
*Bingöl Üniversitesi: Lisans eğitiminin henüz verilmediği Bingöl Üniversitesi bünyesinde 750 öğrenci eğitim görüyor. Mayıs 2007’de kurulan üniversitenin akademik kadrosunda 2 profesör, 5 yardımcı doçent, 20 öğretim görevlisi bulunuyor.
*Atatürk Üniversitesi: Doğu Anadolu Bölgesi’nin en köklü üniversitesi olan ve 32 bin öğrencisi bulunan Atatürk Üniversitesi’nin fakültelerinin öğretim üyesi eksiği bulunduğu belirtildi.
ÖNCEKİ HABER

Clinton kaygı gidermeye çalışıyor

SONRAKİ HABER

Köy mü mahalle mi belli değil

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...