20 Ağustos 2009 00:00

Şiddetin gölgesindeki ‘seçim’

Afganistan halkı, şiddetin gölgesinde devlet başkanı seçimine gidiyor. 2001 yılında işgalin başlamasının ardından ikinci kez yapılan devlet başkanlığı seçimlerinin yanı sıra bölgesel idarecileri seçmek için 17 milyon seçmen sandık başına çağrıldı.

Paylaş

Afganistan halkı, şiddetin gölgesinde devlet başkanı seçimine gidiyor. 2001 yılında işgalin başlamasının ardından ikinci kez yapılan devlet başkanlığı seçimlerinin yanı sıra bölgesel idarecileri seçmek için 17 milyon seçmen sandık başına çağrıldı.
Seçime katılımın yüksek olmasının, başta ABD olmak üzere ülkedeki işgal devletleri için bir başarı sinyali olacağı yönünde değerlendirmeler yapılıyor. Ancak seçimlerden bir gün önce ülkede şiddet doruğa tırmandı. Başkent Kabil dahil ülkenin dört bir yanından saldırı ve ölüm haberleri geldi. Bu durumun, seçime katılımı oldukça düşük seviyede tutabileceği ifade ediliyor.
TALİBAN BANKA BASTI
Kabil’de dün sabah son 5 günde düzenlenen üçüncü büyük saldırıda bir banka şubesi hedef alındı. Dört saat süren çatışmada üç Taliban üyesi ile üç polis öldü. Taliban yanlısı internet siteleri, Kabil’e 20 intihar eylemcisinin girdiğini belirterek, anayollara çıkanların zarar görmesi halinde sorumluluk kabul edilmeyeceğini duyurdu. Afgan hükümeti ise seçim zamanında meydana gelebilecek şiddet olaylarının haberleştirilmesini engelleyeceğini açıkladı. Polis, dünkü banka baskınını takip etmeye çalışan gazetecileri tüfeklerinin dipçikleriyle uzaklaştırdı.
BİR ABD ASKERİ DAHA ÖLDÜRÜLDÜ
Ülkenin güneyinde düzenlenen saldırıda ise NATO gücüne mensup bir ABD’li asker öldürüldü. NATO komutasından yayımlanan yazılı açıklamada, askerin nasıl ve nerede öldüğü konusunda bilgi verilmedi. Önceki gün de ülke genelinde çıkan çatışmalarda 20’den fazla kişi ölmüştü.
2 SEÇİM GÖREVLİSİ ÖLDÜ
Güneydeki Kandahar vilayetinde araçlarının bombaya çarpması sonucu 2 seçim görevlisi öldü. Yerel kaynaklara göre yetkililer, bölgedeki oy kullanma merkezine gidiyordu. Seçimi boykot çağrısında bulunan Taliban ayrıca, oy verme merkezlerine doğrudan saldıracağı uyarısında da bulunmuştu.
NATO, AFGAN POLİSLERİNİ VURDU
NATO’nun helikopterli kuvvetleri ise yanlışlıkla Afgan polislerinin üzerine ateş açtı. 4 polis öldü, 3 polis yaralandı. Gazni kenti yakınlarındaki olayla ilgili açıklamalarda bulunan Vali Muhammed Osman Osmani, seçimlerden dolayı işgal kuvvetlerinin üst düzeyde alarma geçtiğine dikkat çekerek, Taliban militanlarını takibe alan NATO helikopterlerinin bir polis kontrol noktasını yanlışlıkla vurduğunu söyledi. NATO helikopterleri, 8 Ağustos’ta da militanlarla çatışma sırasında yanlış ateş açmış, 5 Afgan polisinin yaralanmasına neden olmuştu.
CLINTON: ŞİDDET SİNDİRME POLİTİKASI
ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, ülkede artan şiddetin, Taliban’ın seçmeni sindirme politikasının bir parçası olduğunu iddia etti. Clinton gazetecilere yaptığı açıklamada, Taliban’ın saldırılarla, seçmeni sandıktan uzak tutacak bir korku atmosferi yaratmak istediğini söyledi.
FAVORİ ADAY KARZAİ
Taliban rejiminin ülkenin ABD öncülüğünde işgaliyle son bulduğu 2001’den bu yana Afganistan Devlet Başkanı olan Hamid Karzai, bir dönem daha göreve aday ve seçiminin en büyük favorisi olarak görünüyor.
Karzai’nin en büyük rakibi ise son haftalarda Karzai’nin oy oranını yüzde 50’nin altına düşürerek ikinci tura kalma ihtimalini artıran eski Dışişleri Bakanı Abdullah Abdullah.


‘YARDIMLARYERİNE ULAŞMIYOR’
Uluslararası yardım kuruluşu OXFAM, Afganistan’la ilgili hazırladığı raporunda, halkın çoğunun dış yardımlardan yararlanamadığına dikkat çekti, seçimlere idari reformların da eşlik etmesi gerektiğini belirtti. Yapılan dış yardımların etkisiz olduğunu ve hedeflenen kitlelere ulaşamadığını söyleyen OXFAM, halkın yoksulluktan kurtarılması için yardımların etkinliğinin artırılması gerektiğini vurguladı. Afgan halkının neredeyse yarısı yoksulluk sınırının altında yaşıyor, üçte biriyse açlık riskiyle karşı karşıya.
OXFAM, sekiz yıllık işgal döneminde Afganistan’a milyarlarca dolar yardım gönderildiğini, ancak bu yardımların ülkeyi kargaşadan çıkarmakta yetersiz kaldığını söylüyor. Yardım paralarının büyük ölçüde etkisiz, koordinasyonsuz ve müsrif bir şekilde harcandığını belirten OXFAM, paranın nerelere harcandığı konusunda önceliklerin doğru bir şekilde düzenlenmesi gerektiğine dikkat çekti. Rapora göre yardım için gönderilen paraların çoğu, sıklıkla asıl ihtiyaç sahiplerine ulaşmıyor.
(DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

YARSAV: Fişleme uygulamaları giderek artıyor

SONRAKİ HABER

Sezen açılımı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...