20 Ağustos 2009 00:00

Yüze 80'i patlamaya hazır

10 cinayetten biri trafikte işleniyor, trafikteki 8 milyon aracın en az yüzde 6’sında silah bulunuyor. Umut Vakfı, “Alkollü araba kullanmak nasıl yasaksa, silah bulundurmak da cezalandırılsın” dedi.

Paylaş

10 cinayetten biri trafikte işleniyor, trafikteki 8 milyon aracın en az yüzde 6’sında silah bulunuyor. Umut Vakfı, “Alkollü araba kullanmak nasıl yasaksa, silah bulundurmak da cezalandırılsın” dedi. Yapılan yazılı açıklamada, trafikte kurusıkı tabanca taşımanın yasak olduğu, ancak tabanca taşımanın yasak olmadığına dikkat çekildi.
Vakıftan yapılan yazılı açıklamada, AKP eski Milletvekili Gülseren Topuz’un oğlu Berk Topuz’un, trafikte tartıştığı bir kişi tarafından kendi silahıyla yaralandığı hatırlatıldı ve Topuz’un silah taşımaması halinde tartışmanın ‘yaralama gerçekleşmeden’ sonlanacağı vurgulandı. Gülseren Topuz’un, silah taşıma ve kurusıkı silahlara ilişkin kanun düzenlenmesine ilişkin kanun tekliflerinde imzası bulunduğu belirtildi.
Arabada silah bulundurmanın cezalandırılması önerilen açıklamada, taşınması yasak olan kurusıkı tabancalar gibi, ateşli silahların da taşınmasının yasak olması, hazırlanan Silah Kanunu Tasarısı’na bu hükmün sokulması istendi.
‘SİLAH’ GERÇEĞİ
İşte vakfın verilerine göre Türkiye’de bireysel silahlanmanın geldiği boyut:
*Trafikte sürekli kullanılan 8 milyon aracın en az yüzde 6’sında silah bulunuyor. Bu silahların yaklaşık yüzde 80’i ise her an patlamaya hazır durumda. Yani ateşli silahlar, araçlarda taşınırken kilitli bir kutuda, bagajda ya da parçalanmış halde değil; kolaylıkla ulaşılabilir yerlerde, örneğin torpido gözünde taşınıyor.
*Trafikte sürekli kullanılan araç sayısı 8 milyon. Umut Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Psikiyatr Dr. Ayhan Akcan’ın yaptığı çalışmalara göre trafikte hareket halindeki yaklaşık 480 bin araçta ateşli silah bulunuyor.
*İstanbul’da silahlı araç oranı yüzde 10’u bulabiliyor.
*Türkiye’de cinayetlerin yüzde 20’si sokakta, silahla işlenen her 10 cinayetten biri trafikte meydana geliyor.
*Akcan, Türkiye’de kazalara neden olan 100 sürücünün 40’ının “öfkeli sürücü” profilinde olduğunu vurguluyor. Eğer, öfkeli sürücünün arabasında silah varsa, bunu kullanma olasılığı çok yüksek. (İstanbul/BİA)
ÖNCEKİ HABER

Tariş’te kritik genel kurul

SONRAKİ HABER

Kilise bahçesine Kuran kursu!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...