20 Ağustos 2009 00:00

Tariş’te kritik genel kurul

Çiğli İplik Fabrikası’nda yapılan Tariş Genel Kurulu’na, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın Birlik ile ilgili olarak hazırladığı rapor damgasını vurdu.

Paylaş

Çiğli İplik Fabrikası’nda yapılan Tariş Genel Kurulu’na, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın Birlik ile ilgili olarak hazırladığı rapor damgasını vurdu. Haziran ayında hazırlanan raporda, Birlik’in şu an için malvarlığının borçlarını karşılar durumda olduğu, ancak, bir an önce gayri menkullerini satarak borçlarını ödemesi gerektiği, aksi taktirde, Birlik’in iflas etme noktasına geleceği belirtildi.
Birlik Yönetim Kurulu Başkanlığına talip olan Söke Delegesi Beliğ Azbazdar, Kooperatif borçlarının Birlik bünyesine alınması ve Birlik’e ait gayrimenkul satışlarında iskonto yapabilme yetkisi istedi.
KARGALAR DOLAŞIYOR
Toplam delege sayısının 257 olduğu Genel Kurula 207 delegenin katılımıyla başlandı. Açılış konuşmasını yapan eski Başkan Basri Özçoban, Birlik’in özel bankalardan yüksek faizle kredi kullanması nedeni ile mali sıkıntı içine girdiğini belirterek, “Birlik üzerinde akbabalar ve kargalar dolaşıyor” dedi.
Divan’ın AKP Aydın Milletvekili Ahmet Ertürk’e söz vermesi delegeler tarafından protesto edildi. Milas Delegesi Abdülkadir Çetin, ayağa kalkarak, “Burayı tiyatroya çeviriyorsunuz. Milletvekilleri sonra konuşsun, önce üreticiler konuşsun” diyerek bağırdı.
KURUMDA SALTANAT SÜRDÜRÜLÜYOR
Milletvekillerinin konuşmasının ardından söz alan delegeler, Birlikler Kanunu’nun geriye gidişin başlangıcı olduğunu belirterek, özerklikten sonra kurumda saltanat sürdürüldüğünü belirttiler.
Birlik Eski Yönetim Kurulu Üyesi Salih Döğerlioğlu da yaptığı konuşmada, Birlikler yasasında sakıncalı olan bölümlerin değiştirilmesi gerektiğini belirterek, Hükümet'e sundukları önerileri sıraladı. Döğerlioğlu, “Pamuk ithal eden firmalardan kesinti yapılması ya da ithalatçı firmalara iç piyasadan ürün alma zorunluluğu getirilmesi önerilerinde bulunduk” dedi.
KOOPERATİF BORÇLARI BİRLİK BÜNYESİNE
Bakanlık raporunun okunmasının ardından önergelere geçildi. Kooperatiflerin borçlarının Birlik bünyesine geçirilmesine dair verilen önerge konusunda söz alan Beliğ Azbazdar, bu borçların ödenmemesi halinde, ortaklardan icra yolu ile tahsil edileceğini, bunun da Ege çiftçisinin sonu olacağını söyledi.
Tariş’in mali sıkıntıyı aşma noktasında önemli bir parçasını kaybedebileceğini belirten Azbazdar, “Birlik’in kurtulmasının tek yolu bu. Kolumuzun kesilmesi gerekiyorsa keseceğiz” dedi.
Hükümetten borçlarının silinmesini isteyen Azbazdar, “Acil ödemeler ve üretici borçları kapatıldıktan sonra peşin para ile sezona girilmezse kurum batar” dedi. (İzmir/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

HES’lere taş yağmuru!

SONRAKİ HABER

Yüze 80'i patlamaya hazır

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...