20 Ağustos 2009 00:00

Empati yapmak

İnsan hayatı boyunca iniş-çıkışlar yaşar; ama her dönem halinden şikayetçi. İyi günde de, kötü günde de bu böyle. Havanın sıcak olmasından bunalıp, asmış suratını...

Paylaş

Derdimi dinledim, derdimden iğrendim,
Onun derdini gördüm, derdime imrendim.
Ömür dediğin üç gündür,
Dün geldi geçti, yarın meçhuldür.
O halde ömür dediğin bir gündür,
O da bugündür…
İnsan hayatı boyunca iniş-çıkışlar yaşar; ama her dönem halinden şikayetçi. İyi günde de, kötü günde de bu böyle. Havanın sıcak olmasından bunalıp, asmış suratını. Düşünse şu yaz sıcakları da sıralı günler, gelip geçecek ve kışın bu günleri özleyeceğiz. Tatile çıkarız; doyasıya denize, havuza girer güneşleniriz. Sonra “Cildim yandı, alerji oldum, güneş lekelerim çıktı”... Yola çıkarız; daha hızlı ulaşmak ister, sürat yaparız. Kaza yapar ya da olmasına sebep oluruz. Evlenmek isteriz, evleniriz; ama bir süre sonra eşimizden şikayet ederiz. Çevremizdeki evliliklerle kıyaslarız ve kendimizi mutsuz ederiz. Çocuk sahibi olmak ister, çocuğumuz olduğundaysa “Uykusuz kaldım, yemeğini yemiyor, geleceğinden endişeleniyorum, nasıl yetiştireceğim” diye sorgularız.
Yaşam boyu olayları sorun yapıp, dert ediniriz. Kendimizi bırakıp çevremizdeki diğer insanları bir gözlemleyelim. Empati yapalım. Sokakta, işyerinde, otobüste, hastanede, restoranda, pazarda insanları gözlemlesek, kulak misafiri olsak, çeşitli hayat hikayelerini anlatan kitaplar okusak, öyle çok şey öğrenir ve halimize şükrederiz ki… Bunu deneyin! Hiçbir şey kaybetmezsiniz.
Her insanın derdi olabilir. Bence dönem dönem dertlerin adı değişir. Önemli olan içimizdeki, birliktelikten de doğan gücü kullanmak. Problemlerimizi büyütmeden, parçalayıp yok edelim. Hayat bizim hayatımız, mutlu olmayı hak ediyoruz ve bu bizim elimizde… Mutlu olduğumuzda daha sağlıklı, huzurlu ve başarılı olacağımıza da inanıyorum.
Nihal -ev hanımı-
(İstanbul)
ÖNCEKİ HABER

Topbaş üçüncü köprü güzergahını açıkladı

SONRAKİ HABER

Tuzlalı kadınlar talepleri için yeniden belediyede

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...