21 Ağustos 2009 00:00

GEL DE GÜVEN!

Ceber davasında cezavi görevlilerinin işkence yaptığını doğrulayan ses kayıtları 'yok oldu'! Çağdaş Gemik davasında ise sanığa iyi hal indirimi uygulandı

Paylaş

Sorumluları kurtarma çabası mı?
Engin Ceber’in işkenceyle ölümüyle ilgili davanın en kritik duruşmasında, ses kayıtlarının yapılmadığı ya da yapılan kayıtların silindiği ortaya çıktı. Mahkeme, duruşmada son derece kritik ifadeler veren tanıkların ‘yeniden dinlenmesine’ karar verdi. Kayıtların kasten silindiği kaygısını taşıyan Avukat Taylan Tanay, “Şimdi tanıklar tekrar çağrılacak. Peki ya ölmüşlerse, ifadelerini değiştirirlerse, tehdit edilirlerse, bunun hesabını kim verecek?” dedi.
GÖRÜNTÜ VAR, SES YOK
Ceber davası avukatları, görüntülü ve sesli kaydedilen duruşmanın tutanağını almak üzere Bakırköy Adliyesi’ne gittiklerinde, skandal bir yanıtla karşılaştı. Avukatlara teslim edilen duruşma tutanağında şu ifadeler yer aldı: “Kayıt sırasında bilinmeyen bir nedenle tespit edilemeyen şekilde gerçekleşen teknik bir nedenle, sadece görüntü kayıtlarının var olduğu, ses kaydının bulunmadığı görülmüştür.”
Firma yetkilileri de ses kaydı yapılmadığından duruşma dökümünün alınamayacağını belirtti. Bunun üzerine mahkeme, 5 Ekim’deki duruşmada tanıkların yeniden dinlenmesini kararlaştırdı.
Ceber davasında daha soruşturma aşamasında Metris Cezaevi’ndeki kamera sistemine elle müdahale edildiği, Ceber’e ait kayıtların son anda kurtarıldığı ortaya çıkarılmıştı. Son duruşmada da Şehit Muhsin Bodur Polis Merkezi’ne ait görüntü kayıtlarının, orijinal haliyle değil ‘ayıklanarak’ gönderildiği saptandı.
Avukat Taylan Tanay, “Mahkeme başkanı, bir teknik uzmanı ve zabıt katibi kayıtları takip ediyor. Bilinmeyen sebep olur mu? Kayıtların silinmesinden kuşkulanıyoruz” dedi. Tanay, duruşmada cezaevi müdürünün sorumluluğunun açığa çıktığını hatırlattı. Tanıkların yeniden çağrılacağını söyleyen Tanay, “Peki ölmüşlerse, ifadelerini değiştirirlerse, tehdit edilirlerse, hesabını kim verecek” diye sordu. Tanay, bugün Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığına ve Adalet Bakanlığına başvuracaklarını dile getirdi. (İstanbul/EVRENSEL)

Yine iyi hal indirimi
ANTALYA’da, geçen yıl 27 Ekim’de 18 yaşındaki Çağdaş Gemik’i tabancayla vurarak öldürdüğü iddiasıyla yargılanan polis memuru Mehmet Ergin, önce 20 yıl hapis cezasına çarptırıldı, ardından ceza duruşmalardaki iyi hali gözetilerek 16 yıl 8 aya indirildi.
Antalya 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın üçüncü duruşması öncesi polis, daha önceki duruşmalardaki olaylar nedeniyle bu kez geniş güvenlik önlemi aldı. Saat 10.00’da başlayan duruşmaya, Çağdaş Gemik’in annesi Sevgi Efe Gemik, ağlayarak ve yakınlarının kolları arasında geldi. Baba Haşim Gemik, kız kardeşi Damla Gemik ve birinci derece yakınları da davada hazır bulundu. Gemik’in avukatı Münip Ermiş’e, Çağdaş Hukukçular Derneği üyesi 10 avukat da destek verdi.
Mahkeme Başkanı Mehmet Zeki Söğüt, Çağdaş Gemik’in vücuda giriş çıkış yapan kurşun yarası ile yaşamını yitirdiğini, kanında uyuşturucu ve alkol olmadığını belirten Adli Tıp Kurumu raporunu okudu.
Taraflar rapora itiraz etmezken, Çağdaş Gemik’in avukatı Münip Ermiş, geçen duruşma sonrası adliye koridorlarında polisin şiddet uyguladığını söyledi. Ermiş mahkeme heyetine, “Geçen duruşmada sanığın ‘Vicdanım rahat’ sözlerine yakınları tepki göstermişti. Bir insan 18 yaşındaki evladını kaybediyor. Ruh hali nasıl olabilir? Yakınları gözaltına alındı, ağır şiddet gördü. Polis soruşturma açtı. Mahkeme heyetinizden bu konuda Cumhuriyet Savcılığı’na bilgi verilmesini talep ediyoruz” dedi.
Mahkeme Başkanı Söğüt, talebi dinledikten sonra Cumhuriyet Savcısı Mustafa Piroğlu’ndan esas hakkında mütalaasını sunmasını istedi. Savcı Piroğlu, olayın bölgede uyuşturucu ticareti ile bilinen bir mevkide ve gündüz meydana geldiğini belirterek, “Ölen ile sanık arasında bir husumet bulunmuyor. Sanığın öldürme kastı olmadığı anlaşıldığından, olası kastla insan öldürmek suçundan ceza almasını talep ediyorum” dedi.
AVUKATLARIN TALEPLERİ
Gemik ailesinin avukatı Münip Ermiş, bunun üzerine yazılı savunma için ek süre talep etti; ancak mahkeme başkanı, “Deliller ortada, mahkemeyi sonuçlandıracağız” dedi. Avukat Ermiş’in talebi oy birliği ile reddedildi. Bunun üzerine Avukat Ermiş, “Savcılığın olası kast düşüncesine katılmıyoruz. Polisin silah kullanma yetkisi yoktur. Sanığın kastı öldürmektir. Kasten insan öldürme suçundan yargılanmasını istiyoruz” dedi.
TURSUN DAVASINI EMSAL GÖSTERDİ
Polis memuru Mehmet Ergin’in avukatı Süleyman Çalıkuşu da müvekkilinin ‘dur’ işareti yaptığını, ‘makul şüphe’ duyduğu içinde durdurmak istediğini belirtti. Avukat Çalıkuşu, “Polis memuru kademe kademe görevini yerine getirmiştir. Sanık iki defa kaçmıştır” dedi. Avukat Çalıkuşu, İzmir Karşıyaka 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ve Baran Tursun’u vuran polis memurunun 2 yıl 1 ay aldığı cezaya ilişkin kararı mahkemeye sunarken, “Takdir yine de mahkemenizdir, ancak yattığı süre taksirli fiil suçu da göz önüne alınarak beraatını talep ediyoruz” dedi.
OLASI KAST!
Yaklaşık 20 dakikalık ara sonrası duruşma salonuna tekrar avukatlar, davalı yakınları ve gazeteciler alındı. Mahkeme Başkanı Mehmet Zeki Söğüt, ‘kasten insan öldürme’ suçlamasıyla ömür boyu hapis cezası istemiyle açılan davada, polis memuru Mehmet Ergin’in, Polis Salahiyet Kanunu’nu aştığını, ‘olası kastla insan öldürme’ suçundan TCK’nın 21-2 uyarınca 20 yıl hapis cezasına çarptırıldığını söyledi. Başkan Söğüt, “Saygılı davranışları nedeniyle cezanın 16 yıl 8 ay hapis cezasına indirilmesine oy birliği ile temyiz yolu açık olmak üzere karar verildi” dedi.
ANNESİ: OĞLUMU İSTİYORUM
Mahkemenin ara kararından sonra fenalaştığı için duruşma salonuna giremeyen Çağdaş Gemik’in annesi Sevgi Efe Gemik, karar sonrası gözyaşlarına boğuldu. İki çocuk annesi Gemik, “Oğlumu, Çağdaş’ımı istiyorum. O geri gelmeyecek” dedi. Baba Haşim Gemik ise “Mahkemenin verdiği karar gönlümüzü ferahlattı. Az da olsa vicdanımız rahat. Türkiye’de ilk defa böyle bir karar alınıyor” diye konuştu.
KARAR ÖNEMLİ
Karara ilişkin gazetemizin sorularını yanıtlayan Avukat Münip Ermiş, olayda doğrudan kasıt olduğunu söyledi. Polis Vazife ve Salahiyetleri Kanunu’nun 16’ncı maddesinin (meşru müdafaa koşullarının yerine getirilmesi) değiştirilmesini isteyen Ermiş, polis şiddetinin giderek arttığını ifade etti. Gemik davasına basının sahip çıktığını belirten Ermiş, “Basına yansımayan onlarca vaka var. Mahkemenin verdiği karar oldukça önemli. Bundan sonra polis silah kullanırken düşünecektir” dedi. (Antalya/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Kriz ramazana da yansıdı

SONRAKİ HABER

Sendikalar Kürt sorununu tartışıyor 6

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...