21 Ağustos 2009 00:00

Sendikaları işyerine bekliyorlar

Hükümetle sendikalar arasında toplu görüşmeler sürerken, kamu emekçileri arasında da sürece ilişkin tartışmalar devam ediyor. Sendikaların birlikte hareket etmemesini eleştiren kamu emekçileri, toplusözleşme hakkının da bir önce uygulamaya konulmasını istiyor.

Paylaş

Hükümetle sendikalar arasında toplu görüşmeler sürerken, kamu emekçileri arasında da sürece ilişkin tartışmalar devam ediyor. Sendikaların birlikte hareket etmemesini eleştiren kamu emekçileri, toplusözleşme hakkının da bir önce uygulamaya konulmasını istiyor. KESK’in masadan kalkmasını eleştiren emekçiler, bu süreçte alınacak kararların ve eylemlerin işyerlerinde tartışılarak belirlenmesini istiyor.
Bu süreçte bütün sendikaların ortak hareket etmesi gerektiğini belirten Memur-Sen’e bağlı Eğitim Bir-Sen Zeytinburnu Temsilcisi Ahmet Coşkun, toplu görüşmelerden bir şey çıkmayacağını söyledi. “TİS olmazsa olmaz ve bu hakkın elde edilmesi için birlikte hareket etmek şart. Memur-Sen adına konuşamam ama KESK’in grev kararını olumlu buluyorum” diyen Coşkun, KESK’in toplu görüşme masasından kalkmasına ise karşı. Coşkun, KESK’in masada olmasının diğer sendikaların da elini güçlendireceğini dile getirdi.
ORTAK TAVIR ALINSIN
Kamu-Sen’e bağlı Türk Eğitim-Sen İşyeri Temsilcisi Engin Yolcu, hükümetin yanı sıra sendikaların tutumunu da samimi bulmadığını ifade etti. “Her yıl 15 Ağustos’a kadar bir şey yapmadan bekliyorlar. Sanki son anda çıkmış bir şey gibi 15 Ağustos’ta sahneye çıkıyorlar. Devletle iş birliği içinde bir tiyatro sergiliyorlar. Bunda sendikaların aidatlarının devlet tarafından peşin ödenmesinin de etkisi olduğunu düşünüyorum. Bu süreçte görüşmeye katılmakla katılmamak arasında pek bir fark yok. Katılanların; emekçilerin bir şey yaptığı yok, katılmayanın da bir katkısı yok. Protesto etmek tek başına KESK’in görevi değil. Katılmak ya da katılmamak, karar ne olacaksa tüm sendikalar ortak tavır almalı” diyen Yolcu, talepler için samimi tavır alınmasını istedi.
KAZANIM İÇİN…
Rıhtım Vergi Dairesi BES İşyeri Temsilcisi Taylan Tekmil, KESK’in masadan kalkmasını güçsüzlük olarak değerlendirdi. Tekmil, kitlelerin seyirci kaldığı bir toplu görüşmenin zaten ortaoyunu olarak kalmaya mahkum olduğunu dile getirdi. Sendikaların bu süreci tersine çevirmeye yönelik bir çabası olmadığını kaydeden Tekmil, KESK’in toplusözleşmenin gündem olacağı oturuma katılması gerektiğini ifade etti. “Yerellerin, işyerlerinin sorunlarından yola çıkan, işyerinin talepleriyle birleşen bir hat izlenirse memurların dikkati çekilebilir” diyen Tekmil, kazanım elde edilmesi için sendikaların işyerlerine dayalı çalışmanın sonunda masaya oturulması gerektiğini söyledi.
Eğitim Sen 1 No’lu Şube İşyeri Temsilcisi Ayhan Bozik, 15 yıldır Eğitim Sen üyesi. Onlarca kez Ankara’ya gittiklerini, ancak sonuç alıcı eylem yapılmadığını anlatan Bozik, “Oturumun başında 3 sendikanın yan yana olması ve hepsinin toplusözleşme hakkını dile getirmeleri güzel bir görüntüydü. Tabandaki emekçilerin birlikte hareket edebilmeleri için yukarıda bir birlikteliğin kurulması çok önemli” dedi.
EMEK CEPHESİ OLUŞTURULMALI
Tüm Bel-Sen Bakırköy Belediyesi İşyeri Temsilcisi Muzaffer Deliye, TİS hakkı olmadan masadan bir şey çıkmayacağını belirtti. “Ancak sendikaların kitleselleşmesi ve etkili olması için işyeri sorunlarını çözmesi ve işyeri temelli örgütlenmesi şart. KESK’in masaya oturmaması ancak işyerine dönüp emekçileri örgütlediği zaman bir anlam kazanır. İşyeri örgütlülüğü sendikalar arası birlikteliğin oluşması için de çok önemli. Bir baskı unsuru olur. Zaten sorunları çözmek için KESK’in acilen Kamu-Sen ve Memur-Sen tabanıyla bir emek cephesi oluşturması gerekli” diyen Deliye, birlikteliğin sağlanması durumunda KESK’in açıkladığı grev kararının başarılı olacağını söyledi. (İstanbul/EVRENSEL)

AKP’YE SİYAH ÇELENK BIRAKTILAR
TOPLU görüşme masasından “toplusözleşme” talebi kabul edilmediği gerekçesiyle çekilen KESK, yurt genelinde AKP binalarına siyah çelenk bırakarak hükümeti protesto etti. İstanbul’da Bakırköy Özgürlük Parkı’nda bir araya gelen KESK üyeleri, buradan alkış ve sloganlar eşliğinde AKP Bakırköy ilçe binasına yürüdü. “TİS yoksa grev var” talebini bir kez daha haykıran KESK üyeleri, gayrimeşru toplu görüşme müsameresini tanımadıklarını dile getirdiler. AKP Bakırköy ilçe binası önüne siyah çelenk bırakan KESK üyeleri, alkış ve ıslıklarla protestolarını sürdürdü. Burada konuşan KESK Dönem Sözcüsü Hatun İldemir, AKP’yi TİS masasına oturmaya çağırdı. İldemir şöyle devam etti: “Gelin, kriz nedeniyle işini kaybetmiş insanlarımızın kira, elektrik, su ve sağlık giderlerini kamusal kaynaklardan sağlamayı konuşalım. Açlık sınırı altında yaşayan yurttaşlarımıza yurttaşlık ücreti ödenmesini konuşalım. Bütün bunları gayrimeşru toplu görüşme müsameresinde değil, Anayasa’nın 90. maddesine uyarak TİS masasında konuşalım.”
KESK üyeleri, Samsun’da Eğitim Sen şube binası önünde toplanarak AKP il binasına yürüdü. Dönem Sözcüsü Yapı-Yol-Sen Şube Başkanı Uğurcan Albak, AKP’nin emek düşmanı politikalarını kınadıklarını bildirdi. KESK Hatay Şubeler Platformu üyeleri AKP Hatay İl Başkanlığı’na siyah çelenk bıraktı. Eğitim Sen binasından AKP binasına kadar yürüyen emekçiler adına konuşan Dönem Sözcüsü Kemal Yalçın toplusözleşmenin hakları olduğunu bildirdi. İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ

FONUN ÜZERİNE SU İÇMEYİZ
DİSK TBMM’de AKP çoğunluğu ile kabul edilen ve İşsizlik Fonu’nda biriken paranın amaç dışı kullanımına imkan veren yasayı protesto etti. İstenbul’da İŞKUR İl Müdürlüğü önünde yapılan eylemde konuşan DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, AKP iktidarının kriz fırsatçılığı yapmaya devam ettiğini dile getirdi. TBMM’nin yangından mal kaçırır gibi sadece bu konu ile ilgili olarak, tatilde olduğu bir dönemde toplanmasının ibret verici olduğunu ifade eden Çelebi, 6 milyona ulaşan işsizlerin yalnızca 292 bininin yararlanabildiği bir fonun yatırım bahanesiyle bütçeye aktarılmasına imkan veren bu yasanın vicdanları sızlattığını belirtti. “Fonun amacı belli. İŞKUR’a binlerce insan geliyor ve eli boş geri dönüyor.Bu fonu amacı dışında kullanmak isteyenlere şunu söylüyoruz: Üzerine bir bardak su içecek değiliz. Her alanda bu konu ile ilgili rahatsızlık vereceğiz” diyen Çelebi, fondaki parayı geri alacaklarını söyledi.
Ankara’da İŞKUR önünde toplanan DİSK ve bağlı sendikaların üye ve yöneticileri, fonun amaç dışı kullanılmasına karşı tepki gösterdiler. DİSK Ankara Bölge Temsilcisi Kani Beko, krizin baş gösterdiği günden itibaren işsizlerin İşsizlik Fonu’ndan yararlanmalarının kolaylaştırılmasını istediklerini hatırlattı. DİSK’liler Gaziantep’te de İŞKUR önündeydi. İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ

BU TARZLA BAŞARILI BİR GREV YAPILMAZ
Maltepe SGK BES İşyeri Temsilcisi Hasan Özmen, KESK’in çekilmesinin antipati yarattığını ve üye kaybına neden olduğunu söyledi. Özmen, üyelerle temasa geçilmediği ve kararlar aşağıdan yukarıya doğru alınmadığı için katılımın az olduğuna dikkat çekti. “Ben şu anki ruh hali ve örgütlülükle kasım ayında grevi yapabileceğimize inanmıyorum” diyen Özmen, bunun için iyi çalışma yapılması gerektiğini söyledi.
Bu haliyle masada kalınmasının bir anlamı olmadığını söyleyen Eğitim Sen 7 No’lu Şube İşyeri Temsilcisi Düzgün Yeşil, KESK’in mutlaka toplusözleşmenin gündeme alınacağı oturuma katılması gerektiğini belirtti. Yeşil, “Daha önce yüz binler halinde eylemler yapanlar da bu insanlardı. Demek ki eylem ve örgütlenme tarzında bir sıkıntı var. O yüzden şu anki kitlelerin ben greve hazır olduğunu düşünmüyorum. İşyeri örgütlenmelerini yeniden hayata geçiremediğimiz sürece başarılı olamayız” dedi.
KESK’in diğer sendikaları da yanına çekecek bir mücadele hattı izlemesi gerektiğini söyleyen Eğitim Sen 7 No’lu Şube İşyeri Temsilcisi Abbas Şimşek, “Sadece KESK’in yapacağı bir eylemin başarılı olma şansı yok. Ancak diğer memur ve işçi sendikalarını da yanına çeken bir eylem başarılı olur” dedi.
Sendikaların bir yaptırım gücü olmadığını belirten SES Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi İşyeri Temsilcisi Ali Akgül, emekçilerin umutsuz olduğunu ve KESK’in de bu umudu emekçilere veremediğini dile getirdi. KESK’in göstermelik eylemlerle süreci geçiştirdiğine değinen Akgül, “Mesela, TİS talepli Ankara yürüyüşünün duyurusu bile işyerlerinde doğru dürüst yapılmadı. Yapılan eylemlere katılım az. Bu açıdan bu örgütlenme tarzıyla grevin başarıya ulaşacağını düşünmüyorum. Umutsuzluk olarak anlaşılmasın, sadece bu eylem tarzının sonucu olduğunu düşünüyorum. Yeni bir mücadele hattıyla bu olumsuzluklar tersine çevrilebilir” dedi.

ZAM TEKLİFİ DEVLET SIRRI MI?
Toplu görüşmelerin 3. Turu, Başbakanlık merkez binasında gerçekleştirildi. KESK’in katılmadığı görüşmede 11 işkolunda yaşanan sorunlar teker teker ele alındı. Toplantı öncesinde açıklama yapan Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, bazılarının çalışanları, sözleşmeli çalışanların sıkıntılarının, yetkili oldukları 4 işkolunun da ortak sorunu olduğunu, sağlıkta döner sermaye ödemelerinin çalışanları mağdur ettiğini söyledi. Hükümetin maaş artışları konusunda bir açıklama yapmamasını eleştiren Gündoğdu, “Masaya hâlâ bir teklif getirilmedi. Bu devlet sırrı değil, artık açıklanmalı, masaya rakamlar getirilmeli” dedi. Yerel Yönetimler Bakanlığı kurulması yönündeki isteklerini gündeme getireceklerini ifade eden Gündoğdu, 400’ün üzerinde belediyede imzalanan “sosyal denge sözleşmesi”nin çalışanlar için olumlu sonuçlar doğurduğunu belirterek, sözleşme yapan belediye başkanlarının Sayıştay denetimine maruz kalmaması için yasal düzenleme istedi.
Geçen toplantı sonrası “Bir arpa boyu yol alamadık” diyerek toplu görüşmelerde gelinen aşamadan memnuniyetsizliğini dile getiren Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız ise toplantı öncesinde açıklama yapmadı.
SİNEVİZYON GERİLİMİToplantıda yetkili sendikalar yaşadıkları sorunlarla ilgili sunumlarda bulundular. Sağlık-Sen’in sunumunu sinevizyon ile yapması tartışma yarattı. Geçen yıl sinevizyon taleplerinin reddedildiğini belirten Kamu-Sen Başkanı Akyıldız, “İzlemek zorunda değilim” diyerek toplantıyı terk etti. Sinevizyonun ardından Akyıldız toplantıya tekrar katıldı.
SÖZ UMUTLANDIRDI
Toplantıda işkollarında çalışan 4B’lilerin sorunları gündeme geldi. Bu alandaki sorunlar farklı statülerde çalışanların sorunlarının değerlendirileceği 26 Ağustos’taki toplantıya bırakıldı. Toplantıda Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, dile getirilen işkolu sorunlarının Yüksek İdari Kurul tarafından takip edileceği yönünde söz verdi. Buna göre sendikaların toplantıda dile getirdiği işkolu sorunları Devlet Personel Başkanlığı’na iletilecek. Başkanlık talepleri değerlendirip kurumlara gereğinin yapılması yönünde talimat verecek. Yapılması ise Yüksek İdari Kurul tarafından takip edilecek. Ancak mutabakat metnine geçmeyecek olan ve Bakan’ın taahhüdü ile sınırlı bu prosedürün uygulamaya nasıl geçeceği merak konusu.
Toplantı sonrası açıklama yapan konfederasyon başkanları umutlu konuştular. Bircan Akyıldız, “Kurumlarla ilgili taleplerin geçen sene olduğu gibi rafa kaldırılmamasını ve bu taleplerle ilgili değerlendirmelerin yapılmasını istedik. Bu konuda Bakan’dan aldığımız söz, önemli bir sözdür” dedi. Akyıldız, ayrıca toplugörüşmelerin ilk gününde Bakan Yazıcı ile aralarında polemiğe yol açan “Kamu-Sen’e ayrımcılık yapılıyor” sözlerini de bugünkü görüşme öncesi belgelerle açıklayacağını duyurdu.
Amhet Gündoğdu ise Bakan Yazıcı’nın “Gelecek seneye ölmez burada olursak, bu masada hizmet kollarının sorunlarının takibi ve giderilmesi için elimizden geleni yaptığımızı göreceksiniz” dediğini aktardı. ANKARA
Bülent Kepenek / Özlem Bayrak
ÖNCEKİ HABER

Uzaktan öğretmenlik

SONRAKİ HABER

TPAO işçisi iş bıraktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...