21 Ağustos 2009 00:00

Maliyeti 55 kuruş fiyatı 28 kuruş

TÜRKİYE Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Bayraktar, son iki yılda yaşanan kuraklık ve girdi fiyatları karşısında zarar eden üreticilerin, bu yıl da arpa ürününe ikame olarak Türkiye’ye ithal edilen ucuz fiyatlı DDGS (Kurutulmuş Damıtma Çözünürlü Daneleri) ve mısır grizi (mısır gluten yemi) nedeniyle zarar ettiğini belirtti.

Paylaş

TÜRKİYE Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Bayraktar, son iki yılda yaşanan kuraklık ve girdi fiyatları karşısında zarar eden üreticilerin, bu yıl da arpa ürününe ikame olarak Türkiye’ye ithal edilen ucuz fiyatlı DDGS (Kurutulmuş Damıtma Çözünürlü Daneleri) ve mısır grizi (mısır gluten yemi) nedeniyle zarar ettiğini belirtti.
TZOB Genel Başkanı Bayraktar yaptığı açıklamada, arpa, mısır ve yağlı tohumlarda üreticinin karşı karşıya olduğu haksız rekabetin önlenmesi ve eşitsizliğin giderilmesi bakımından gerekli düzenlemelerin yapılması gerektiğini kaydetti.
Son iki yılda yaşanan kuraklık ve girdi fiyatları nedeniyle üreticinin arpa üretiminde zarar ettiğine dikkat çeken Bayraktar, bu yıl ise yağışların normallerin üzerine çıkması neticesinde arpa üretiminin, rekolte tahmin sonuçlarına göre 7.2 milyon ton beklendiğini belirtti. Bayraktar, “2008-2009 üretim döneminde arpa üretiminin yoğun olarak gerçekleştirildiği ilçelerdeki Ziraat Odalarından alınan bilgilerle gerçekleştirilen çalışmaya göre, arpa maliyeti kilogramı 55 Kr olarak tespit edilmiştir” dedi.
İTHALAT 1 MİLYON TONA ULAŞTI
Son iki yılda yaşanan kuraklık ve girdi fiyatları karşısında zarar eden üreticilerin, bu yıl da arpa ürününe ikame olarak Türkiye’ye ithal edilen ucuz fiyatlı DDGS (Kurutulmuş Damıtma Çözünürlü Daneleri) ve mısır grizi (mısır gluten yemi) nedeniyle zarar ettiğini kaydeden Bayraktar, şöyle devam etti: “Alternatif yem kaynağı olarak kullanılan DDGS ve mısır grizi ithalatı, 2004 yılına kadar yok denecek kadar az seviyede iken 2005 yılından itibaren artış göstermeye başladı. 2007 ve 2008 yıllarında yaşanan kuraklık nedeniyle yem sanayi hammadde ihtiyacını DDGS ve mısır grizi ile de karşılamış, ithalat toplam 1 milyon tona kadar çıkmıştır. Söz konusu hammaddelerin vergi oranının alternatif oluşturduğu ürünlere göre düşük olması, DDGS ve mısır grizi maliyetini cazip hale getirmektedir. Besin maddeleri yönünden avantajı yanında fiyatının da cazip olması nedeni ile karma yem rasyonlarında mısır, arpa ve yağlı tohum küspeleri yerine yüksek düzeyde kullanılmaktadır. Bu durumda arpa, mısır ve yağlı tohum üreticileri, ürünlerini pazarlamakta sıkıntı çekmektedirler. 2009 yılı arpa maliyeti 55 Kr/kg iken arpa fiyatları 28 Kr/kg’ye kadar gerilemiştir. Artan girdi fiyatları ile üretim maliyeti artan üreticiler, bu yıl iyi bir pazarlama yılı olmasını beklerken, ucuz fiyatlı ikame ürünlerle rekabet etmek zorunda bırakılmıştır.” (ANKARA)

GDO’LU MISIR TEHLİKESİ
DDGS ve mısır grizi ithalatının mısır üreticisini de zora sokacağına dikkat çeken Bayraktar, yerli tohum işleme sanayinin haksız rekabetle karşı karşıya kaldığını kaydetti. Bayraktar, “DDGS ve mısır grizi konusunda diğer bir husus ise bu ürünlerin GDO’lu mısır olma olasılığının yüksek olmasıdır. Arpa, mısır ve yağlı tohumlar üreticilerinin karşı karşıya olduğu bu haksız rekabetin önlenmesi için gerekli düzenlemeler yapılarak, DDGS ve mısır grizi ürünlerinin ithalatını kısıtlayıcı önlemler alınmalıdır” dedi.
ÖNCEKİ HABER

Bericap işçileri sendikalaşmakta kararlı

SONRAKİ HABER

FORD CUMHURİYETİ’NDE MODERN KÖLELİK - 4
Ford’da sendikacılar patronun işini yapıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...