21 Ağustos 2009 00:00

Tutuklu dede ya ringden kaçarsa?..

Bingöl’de 4 ay önce “örgüte yardım etmek” iddiasıyla tutuklanan 75 yaşındaki Selim Buğrahan’ın tutukluluk hali; idrar, böbrek, kalp gibi birçok sağlık sorunlarına rağmen devam ediyor.

Paylaş

Bingöl’de 4 ay önce “örgüte yardım etmek” iddiasıyla tutuklanan 75 yaşındaki Selim Buğrahan’ın tutukluluk hali; idrar, böbrek, kalp gibi birçok sağlık sorunlarına rağmen devam ediyor. Yürümekte bile zorluk çeken Buğrahan; 13 Ağustos’ta Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki ilk duruşmaya, sağlık sorunlarına rağmen 40 derece sıcaklıkta, düzenli olarak kullandığı ilaçları verilmeden, elleri kelepçeli olarak, ‘kaçabilir’ ihtimaliyle götürülüp, tekrar Bingöl M Tipi Cezaevi’ne getirildi.
Buğrahan’ın da içinde bulunduğu 7 kişinin yargılanmasına, Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başlanırken, tutuklular tahliye edilmeyip duruşma ileri bir tarihe ertelendi.
12 SAAT KELEPÇESİ ÇIKARILMADI
Yaşadığı sağlık sorunlarına ilişkin cezaevinde aynı odada kalan tutukluların ortak kaleme aldığı ve DİHA’ya gönderdiği mektupta, Buğrahan’ın tutuklanmadan önce var olan rahatsızlıklarının tutuklu bulunduğu aylarda artarak devam ettiğine dikkat çekildi. 13 Ağustos’ta Diyarbakır’daki duruşmaya götürülen Buğrahan’ın kelepçesinin 12 saat boyunca hiç çıkarılmadığına dikkat çekilen mektupta, şunlara yer verildi: “Yaşlı ve hasta olduğundan ilacı olmadan yolculuk yapamayacağı bilinmesine rağmen, yürüyemez halde olması görmezden gelinerek, kaçar diye sıkı sıkıya elleri kelepçelenmiş, ring aracına bir kişinin bile zor sığdığı penceresiz bir bölüme sokulmuş, güvenlik gerekçesiyle yol boyunca kullanması gereken ilacına el konulmuştur. Zar zor da olsa yürüyebilir bir halde mahkemeye gitmiş olmasına rağmen, döndüğünde ayakta duramaz halde koğuşa atılmıştır. Yolda ve mahkeme kapısında ağustos sıcağı altında ring arabası içinde bekletildiği saatler boyunca nefessiz bırakılmış, birkaç dakika da olsa kapının açılması için ısrar edilmesine rağmen bu istemi reddedilmiştir.”
RİNG YOLCULUĞU SONRASI YATALAK OLDU
Mektubun son bölümünde ise Buğrahan’ın, mahkemeden sonra cezaevine geldikten sonra yatalak olduğu kaydedilerek, “İşkenceye dönüştürülen bu tür sevklerin hiçbir insani ve vicdani izahı yoktur. Arkadaşımız mahkemeden dönmesinin üzerinden bir hafta geçmesine rağmen hâlâ komada gibi yatmaktadır. Bu işkencenin durdurulması için başta insan hakları savunucuları olmak üzere tüm demokratik kamuoyunu duyarlı olmaya, bu tür ölüm yolculuklarının durdurulması için girişimlerde bulunmaya çağırıyoruz” denildi.
Tutuklu Buğrahan’ın oğlu Mahmut Buğrahan ise babasının bir an önce tahliye edilmesini istedi. (Bingöl/DİHA)
Ersin Çelik
ÖNCEKİ HABER

Görme engelliye tedavi işkencesi

SONRAKİ HABER

Her geçen gün, bir önceki günden zor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa