21 Ağustos 2009 00:00

Hektor kendi evinde

Heykeltıraş Tülay Çelikel Truva kahramanı Hektor’un heykelini Çanakkale İntepe’de tamamladı. Heykelin açılışı 11 Eylül’de.

Paylaş

Tüm zamanların en büyük savaşçılarından biri kabul edilen Truva Prensi Hektor'un, yaşadığı iddia edilen topraklarda heykeli dikiliyor. Heykeltıraş Tülay Çelikel tarafından Çanakkale İntepe'de yapımı tamamlanan Hektor heykelinin açılışı 11 Eylül'de gerçekleşecek. İntepe Belediyesi'nin isteği ile gerçekleştirilen Prens Hektor heykelinin yapımını 1 ayda tamamlayan Tülay Çelikel, bölge savaşçıları ile ilgili pek çok etüde sahip olması nedeniyle tercih edilmiş. Çelikel, İntepe'ye Prens Hektor heykeli hediye etmiş olmaktan mutluluk duyduğunu söylüyor.
IRAK İŞGALİNDEN BU YANA 'SAVAŞÇILAR'I ÇALIŞIYOR
Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Ana Sanat Dalı'nı 2005 yılında birincilikle tamamlayan Çelikel, İzmir Konak Belediyesi Kültür ve Sanat Müdürlüğü'nde Plastik Sanatlar Danışmanı olarak görev yapıyor. Pek çok kişisel sergisi bulunan Tülay Çelikel, Amerika'nın Irak'ı işgal ettiği tarihten bu yana "savaşçılar" üzerine çalışıyor.
Çelikel, Hektor'un yaşadığı iddia edilen topraklarda, hatta kendisine ait olduğu söylenen tümülüsüne bakarak heykeli yapmış olmaktan mutluluk duyuyor. Heykelin taşı da yine aynı bölgeden, Ezine'den getirtilmiş. Sanatçı bu çalışmasını bedelsiz gerçekleştirmiş.
Hektor heykeli, sanatçının 9. "savaşçı" serisine ait. Çelikel, ilk olarak Amerika'nın Irak'ı işgalinde başladığı savaşçı serilerinde geçmiş ve güncel savaşları işliyor. Eski savaşların izlerinin hâlâ sürüyor olması ve savaşın dünyanın gündeminden çıkmamış olması nedeniyle bu seriler uzayacak gibi gözüküyor. Hektor'un dahil olduğu 9. seriyi, Troya bölgesini düşünerek gerçekleştirmiş Tülay Çelikel. Kadınlı erkekli Troya halkı heykellerin konusunu oluşturmuş.
Tezini de savaş üzerine veren Çelikel, savaşlarla ilgili çalışmalarının manifestosunda savaşları ve savaşçıları şöyle ifade etmiş:
"Savaş kendi içinde bir organizmadır. Savaşta galip asla bir ırk, bir zümre ya da ülke değildir. Savaş kendinin galibidir. Savaş olgusu içinde gerçekleştirilen hareketler bütünü belli bir mantığa dahil edilemez. Bu hareketler 'omurga hareketi' dediğimiz, düşünülmeden ve yargılanmadan gerçekleştirilen hareketlerdir. Savaş bireyi ele geçirmeye başladığı andan itibaren, birey önce kendini oldukça güçlü ve korunaklı hisseder. Zırh takındıkça bu korunaklılık hissi artar. Aksine, zırh korunmasız bir şeyin zarar görmesini engelleme amacı güder. Her zırh parçası bireye eklendikçe, birey bir parça daha savaş esiri olur.
Aslında kendine ait olmayan bu gurur sembolleri, savaşana iradesi dışında güç, umut ve güven vermiştir."
HALKININ SEVGİLİSİ HEKTOR
İlyada Destanı'nın da kahramanlarından biri olan Hektor, Atinalıların işgali karşısında Truva ordularına komuta eder ve önderliğiyle kentin düşmesini 10 yıl geciktirir. Barışçıl bir toplum olan Truvalıların sevilen komutanı Hektor, tanrıların entrikaları sonucu yarı-tanrı Akhilleus tarafından öldürülür. Hektor'un cesedinin şehrin etrafında defalarca döndürülmesi Truvalıların morallerini çökertir. Hektor'un bedeni daha sonra Truvalılara geri verilir ve büyük komutanın şanına yaraşır bir cenaze töreni düzenlenir. Homeros'un yazdığı ve Truva savaşını anlatan tek kaynak İlyada'da Hektor ölünce Truva yenilir. Akhilleus ise bir rivayete göre bir asker, bir başkasına göre Hektor'un kardeşi Prens Paris tarafından öldürülür. (İstanbul/EVRENSEL)
Devrim Büyükacaroğlu
ÖNCEKİ HABER

LİMAN ARKASI

SONRAKİ HABER

CIA, El Kaide liderleri için kiralık katil tutmuş

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...