22 Ağustos 2009 00:00

Bakanın çevre derdi yok!

“ÇEVREYE bir şey yapmayalım diye elimizi hiçbir şeye dokundurmayalım mı?”Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, İstanbul’a yapılması planlanan üçüncü köprüyü bu sözlerle savundu.

Paylaş

“ÇEVREYE bir şey yapmayalım diye elimizi hiçbir şeye dokundurmayalım mı?”
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, İstanbul’a yapılması planlanan üçüncü köprüyü bu sözlerle savundu. Bakan Yıldırım, köprüyü 12 milyon İstanbullu’nun rahat bir nefes alması için yapacaklarını savunarak, “İstanbullu istemezse bu iş olmaz” diyerek tepki gelirse, bizzat Beykoz ve Tarabya’ya gidip projeyi anlatacağını söyledi. Yıldırım, projenin 5 milyar dolarlık bir maliyeti olacağını, 2010’da inşaata başlanmasını ve 2014’te de tamamlanmasını hedeflediklerini kaydetti. Yıldırım şunları söyledi: “Kamulaştırmalar olacak, binalar yıkılır, konuşulur değeri neyse verilir. Razı olmayan mahkemeye gidebilir. Ormandan yol geçmez deniyor, yok böyle şey. Ormanda hep yol var. Çevre hassasiyeti ile ülkenin ihtiyaçlarını, refahını, insanın ihtiyaçlarını birbirinden ayırmamız lazım. Çevreye bir şey yapmayalım diye elimizi hiçbir şeye dokundurmayalım mı?”
‘ÜÇÜNCÜ KÖPRÜ CİNAYET’
İnşaat Mühendisleri Odası (İMO), Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın İstanbul Büyükşehir belediye başkanlığı döneminde üçüncü köprü için “Cinayet” dediğini anımsatarak, Erdoğan’ın, üçüncü köprü için onay vererek “üçüncü cinayetin” ortağı olduğunu açıkladı. İMO’dan yapılan yazılı açıklamada, üçüncü köprünün, kent trafiğini rahatlatmayacağı, aksine trafik yükünü çoğaltarak yeni bir köprü yapımını tetikleyeceği ifade edildi.
Başbakan Erdoğan’ın, 27 Nisan 1995’te İstanbul Büyükşehir belediye başkanlığı döneminde üçüncü köprü için “Cinayet” dediği anımsatıldı ve şöyle denildi: “Dün böyle düşünen Başbakan, bugün ‘İstanbul için ölümcül sonuçlar doğuracak’ adımı atmakta, cinayete birinci derecede ortak olmakta sakınca görmüyor. Kamuoyu hangi Erdoğan’a inanacak? Yoksa, ‘Dün dündür, bugün bugündür’ sözü, başbakanlar için muteber olmaya devam mı edecek?”
ERDOĞAN YİNE UÇACAK
Başbakan Erdoğan, yapımı planlanan üçüncü köprünün güzergahına ilişkin açıklananın köprünün güzergahı olmadığını idda ederek şunları söyledi: “Biz bunun üzerinde çalışmaları yapıyoruz. Orada farklı bir kaç güzergah var. Nihai çalışmamızı Ulaştırma Bakanım, Belediye Başkanım, ben üçlü olarak bir helikopterle bölgeyi dolaşacağız. Dolaştıktan sonra hazırlanan alternatifleri de görerek kararımızı vereceğiz.”

BAŞBAKAN’A SORULAR
CHP İzmir Milletvekili Selçuk Ayhan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a, güzergahı açıklanan üçüncü köprü projesini sordu. Ayhan, Başbakan’a, “Üçüncü köprü güzergahı üzerinde arazi toplayan şirketler hükümetinizce bilinmekte midir” sorusunu yöneltti.
Köprü projesinin İstanbul’un su havzalarını ve ormanlarını tehlikeye atacağını belirten Ayhan, “Hürriyet Emlak dergisinin Mayıs 2008 tarihli sayısında; ayaklarından birinin Sarıyer’de (Tarabya), diğerinin Beykoz’da olacağı tahmin edilen köprü güzergahında, ÜLKER ve FİBA gibi büyük firmaların da arazi aldıklarına ve aradığına yer verilmiştir. Arazi aldığı ve aradığı ifade edilen FİBA adlı firmanın, Başbakan Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak’ın genel müdürü olduğu Çalık Holding’in satın aldığı Sabah-atv’nin, ihalesi öncesi Başbakan’la görüştüğü ortaya çıkan Hüsnü Özyeğin’e ait bir firma olması dikkat çekicidir. Bir diğer firmanın ise Sayın Başbakan’ın geçmişte bayiliğini yapmış olduğu Ülker firması olması da gözlerden kaçmamıştır. Emlak firmalarına göre ise söz konusu güzergahtaki arazilerin büyük kısmı çoktan el değiştirmiştir” dedi. Ayhan, Başbakan Erdoğan’a şu soruları yöneltti:
* 1996 yılında belediye başkanlığınız döneminde ‘İstanbul’u bitirir’ gerekçesiyle karşı çıktığınız üçüncü köprü projesine, bugün taraf olmanız, hangi gerekçe, ihtiyaç ve bilimsel nedenlerin sonucudur?
* Köprü projesi, iddia edildiği gibi arazi rantından mı kaynaklanmaktadır?
* Güzergahı üzerinde arazi toplayan şirketler bilinmekte midir? Biliniyor ise bu şirketler kimlerdir?
* Güzergah üzerinde son 3 yıldır ne kadar arazi el değiştirmiştir? Bu bilgiyi kamuoyu ile paylaşmayı düşünüyor musunuz? (ANKARA)
ÖNCEKİ HABER

100 bin çiftçi zor durumda

SONRAKİ HABER

Grev ve TİS için

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa