22 Ağustos 2009 00:00

100 bin çiftçi zor durumda

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay’ın soru önergesine verdiği yanıtta, TEDAŞ genelinde borçlu tarımsal sulama abone sayısının 113 bin olduğunu belirtirken, toplam borcun 2 milyar 400 milyon TL olduğunu kaydetti.

Paylaş

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Mart 2009 itibariyle, çiftçinin TEDAŞ’a borcunun 2 milyar 400 milyon TL olduğunu bildirdi. Şimşek, MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay’ın soru önergesine verdiği yanıtta, TEDAŞ genelinde borçlu tarımsal sulama abone sayısının 113 bin olduğunu belirtirken, 2 milyar 400 milyon TL’lik elektrik borcunun da 1 milyar 500 milyon TL’sinin ana para, 900 milyon TL’sinin de gecikme faizi olduğunu kaydetti.
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay’ın, çiftçilerin elektrik borcuna ilişkin soru önergesini yanıtladı. Akçay, Meclis’te 26 Haziran’da görüşülen bütçe kanunlarında yer alan bazı hükümlerin ilgili kanun ve KHK’lere eklenmesiyle ilgili kanuna eklenen madde ile tarımsal sulama amaçlı kullanılan elektrik borçlularına taksitlendirmeden yararlanmak için iki ay müracaat süresi tanındığını hatırlattı. Akçay, “Bu süre hesaplanırken, çiftçilerin ürünlerinin hasat edeceği aylar neden dikkate alınmamıştır? Tarımsal elektrik faturalarının hasat sonlarında tahsil edilmesine yönelik bakanlığınızın bir çalışması var mı? Ödeme güçlüğü içinde olan çiftçilerimizin elektrik borçlarının ana faizlerinde indirim yapılarak yeniden yapılandırılmasına yönelik bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz” diye sordu.
BORÇ YAPILANDIRILDI AMA...
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise ödeme güçlüğü içinde olan çiftçilerin elektrik borçlarının ana faizlerinde indirim yapılarak yeniden yapılandırılmasına yönelik olarak, 5917 sayılı Kanun’un geçici 2’nci maddesi doğrultusunda uygulama yapıldığını söyledi.
Bakan Şimşek, çiftçinin tarımsal sulama amaçlı elektrik borçlarıyla ilgili de bilgi verdi. Buna göre 31 Mart 2009 tarihi itibariyle TEDAŞ genelinde borçlu tarımsal abone sayısı 113 bin adedi buluyor. Bunların 1 milyar 500 milyon TL’si ana para, 900 milyon TL’si de gecikme faizi olmak üzere TEDAŞ’a toplam 2 milyon 400 bin TL’lik elektrik borcu bulunuyor.
Öte yandan, yapılandırmaya rağmen üreticiler borçlarını ödeyemiyor. (ANKARA)

MISIR ÜRETİMİNDE BİO YAKIT TEHLİKESİ
Petrol fiyatları artıkça, tarımsal ürünlerden elde edilen bio yakıta olan ilgi de gittikçe artıyor. Tarım kuruluşlarının gıda güvenliğine tehdit olarak açıkladığı söz konusu ilginin yoğunlaştığı ürünlerden biri de mısır.
ABD’de açıklanan rekolte tahminlerine göre mısırda 2008 yılına göre rekolte de oldukça yüksek. Geçen yıla göre yüzde 42.14 azalma gösteren mısır fiyatlarının, bu yılki yüksek rekolte ile birlikte daha da azalması bekleniyor. Fakat aksi yönde senaryolar da ileri sürülüyor.
Senaryoya göre Mısır üreticileri, diğer taraftan da ham petrol fiyatlarındaki artış seyrini takip ediyor. New York Borsası’nda işlem gören Amerikan hafif ham petrolü 70.72 dolara kadar çıkarken, Londra’da brent 73 dolar seviyesini aşmıştı. ABD’de ham petrol stoklarının 8.4 milyon varil düştüğüne ilişkin verinin açıklanmasından sonra, fiyatlarda başlayan tırmanışın sürmesi bekleniyor. Bu artışın, mısırdan üretilen etanol talebini ise artıracağına dikkat çekiliyor. Böylece yüksek arz nedeniyle düşen mısır fiyatının, etanole olan taleple birlikle artabileceği belirtiliyor.
ÖNCEKİ HABER

Asil Çelik kamulaştırılsın

SONRAKİ HABER

Bakanın çevre derdi yok!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...