22 Ağustos 2009 00:00

MGK’dan ‘Kürt Açılımı’na destek çıktı

Milli Güvenlik Kurulu’ndan ‘Kürt Açılımı’ çalışmalarına devam mesajı çıktı.Yaklaşık 7 saat süren önceki günkü toplantıda, İçişleri Bakanı Beşir Atalay’ın yaptığı çalışmalar değerlendirildi.

Paylaş

Milli Güvenlik Kurulu’ndan ‘Kürt Açılımı’ çalışmalarına devam mesajı çıktı.
Yaklaşık 7 saat süren önceki günkü toplantıda, İçişleri Bakanı Beşir Atalay’ın yaptığı çalışmalar değerlendirildi. Atalay, siyasi partiler, sivil toplum örgütleri, bilim adamları, yazarlar ve sanatçılarla yaptığı görüşmelerin sonuçlarını içeren bir bildiri sundu. Toplantının ardından yayınlanan bildiride şu ifadelere yer verildi: “Kurulun önceki toplantılarında yapılan değerlendirmeler ışığında, devletimizin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü pekiştirmek, kişilerin ve toplumun refah, huzur ve mutluluğunu sağlamak üzere, İçişleri Bakanlığı eşgüdümünde yapılan çalışmalar hakkında kurula bilgi sunulmuş ve çalışmaların devamı tavsiye edilmiştir.” Ekim ayına kadar hükümetin ‘devlet projesi’ olarak nitelendirdiği çalışmanın ana hatlarını asker, MİT ve tüm tarafların görüşleri ile şekillendirmesi bekleniyor. Ekim ayında yapılacak MGK toplantısında ise sürece dair yol haritasının belirlenmesi ve yıl sonuna kadar atılacak somut adımların ele alınması hedefleniyor.
Bölgede çatışmasızlık ortamının sürmesinin, atılacak adımları hızlandıracak en önemli unsur olarak görüldüğü ifade edildi.
IRAK’TAKİ SON DURUM
Bildiriye yansıyan bir diğer önemli başlık ise Irak’taki son durum oldu. Türkiye-Irak-ABD arasında oluşturulan üçlü mekanizma süreci ve Irak’taki gruplarla yapılan temasların önemine vurgu yapıldı.


BAHÇELİ’DEN MGK’YA SERT TEPKİ
MHP lideri Devlet Bahçeli, MGK’ya, ‘Kürt açılımı’na destek veren bildirisinden ötürü sert tepki gösterdi. Bahçeli yaptığı yazılı açıklamada, MGK’nın kendisine görev, yetki ve sorumluluk veren bir kanunla kurulmuş anayasal bir kuruluş olduğunu belirterek, “Ancak, bu kuruluşun, devletin ve milletin bekasına halel getirecek köklü ve kalıcı tavsiye kararlarını alması ve buna da devlet politikası denilmesi kabul edilemez bir yaklaşımdır” dedi.
Bir konunun Cumhurbaşkanı ve Başbakan tarafından savunuluyor ve bunun da bir yüksek kurulda konuşuluyor olmasının da o konuyu milli ve meşru hale getirmeyeceğini belirten Bahçeli, “Nitekim, milletimize esaret dayatan Mondros Mütarekesi’nin de devlet yönetiminin rızası ile hayat bulduğu bilinen en acı gerçeklerden birisidir” ifadelerini kullandı.
“Demokratik açılım’” çalışmalarını “sözde açılım, fırsat ve çözüm denilen yıkım süreci” diye niteleyen Bahçeli, MGK bildirisindeki “devletimizin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü pekiştirmek” ifadesinin “yapılanla söylenenin taban tabana zıtlık gösterdiğini” öne sürdü.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, “Yapılanlar, konuşulanlar ve gidilen süreç Anayasa suçu, Türk milletinin varlığına ve devamlılığına tehdittir” iddiasında bulundu. (ANKARA)
(ANKARA)
ÖNCEKİ HABER

‘JİTEM’in isim babası Ersever’

SONRAKİ HABER

EKONOMİK PERSPEKTİF

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...