22 Ağustos 2009 00:00

Kürtçe yazan şairin bandrol mücadelesi

Seydayê Xelatî olarak bilinen Mele Sait Özdemirli’nin, “Rewşan” ve “Evîn û Axîn” adlı Kürtçe iki şiir kitabı okuyucularıyla buluştu. Bandrol çıkarmak için aylarca beklediğini belirten ve...

Paylaş

Seydayê Xelatî olarak bilinen Mele Sait Özdemirli’nin, “Rewşan” ve “Evîn û Axîn” adlı Kürtçe iki şiir kitabı okuyucularıyla buluştu. Bandrol çıkarmak için aylarca beklediğini belirten ve Kültür Bakanlığı’nın kendisini oyaladığını savunan Özdemirli, “Zorla da olsa bandrol almayı başardım” diyor.
Mele Sait Özdemirli (Seydayê Xelatî) tarafından yazılan ve Kürtçe yayınlanan “Evîn û Axîn” ve “Rewşen” isimli şiir kitapları çıktı. Ülke özlemi, bölgede yaşanan efsanevi aşklar, öldürülen Kürt siyasetçiler üzerine şiirler yazan Özdemirli, Türkiye’de yaşayan Kürtlerin özlemlerini yansıtmaya çalıştığını ve kitaplarını Kürtlerin özgürlüğü için yaşamını yitirenlere atfettiğini söylüyor.
İki şiir kitabına bandrol çıkarmak için Kültür Bakanlığı’na başvurduğunu, ancak bakanlığın kendisini oyaladığını belirten Özdemirli, “Kürtlerin özgürce kendilerini yansıttıklarını söylüyorlar ama ben öyle düşünmüyorum” diyor. Özdemirli bu çabasını şöyle anlatıyor: “Bir ay boyunca kitaplarıma bandrol almak için uğraştım. Bu uğraşta tam olarak 3 bin TL param gitti. Gitsin önemli değil, burada anlatmak istediğim yaşanılan sıkıntı ve zorluklardır. Ama şunu diyeyim; Kültür Bakanlığı’ndan zorla da olsa bandrol aldım.”
Özdemirli, kitaplarının tanıtımını yapmak için çevre il ve ilçelerde seminerler vermeyi düşünüyor. Bitlis’in (Bedlîs) Ahlat (Xelat) ilçesinde 1938 yılında dünyaya gelen Sait Özdemirli, medrese ve büyük din adamlarından gördüğü eğitimin ardından 1958 yılından itibaren şiir yazmaya başladı. Özdemirli’nin ilk kitabı “Romana Evîna Bênav (İsimsiz aşkın romanı)” ile “Bêtixûb”, “Xelat”, “Civat”, “Rewşan û Dara Azadî” adlı kitapları çeşitli yıllarda çıkarken, son olarak “Rewşan” ve “Evîn û Axîn” adlı kitapları yayımlandı. (Muş/DİHA)
ÖNCEKİ HABER

Yazar ‘korsan uyarlama’ demiş!

SONRAKİ HABER

Radiohead, albüm dönemini kapadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...