22 Ağustos 2009 00:00

Yazar ‘korsan uyarlama’ demiş!

Sinema yazarı Necati Sönmez, yönetmen Mustafa Altıoklar’a yanıt vererek “Asansör çalıntı mı?” tartışmasına yeni bulgularla katıldı. Sönmez’in verdiği bilgiye göre Altıoklar’ın filminin uyarlandığı kitabın yazarı...

Paylaş

Sinema yazarı Necati Sönmez, yönetmen Mustafa Altıoklar’a yanıt vererek “Asansör çalıntı mı?” tartışmasına yeni bulgularla katıldı. Sönmez’in verdiği bilgiye göre Altıoklar’ın filminin uyarlandığı kitabın yazarı, bunu “korsan uyarlama” olarak görüyor.
Yönetmen Mustafa Altıoklar’ın Birgün gazetesinden Zahit Atam’a verdiği röportaj, “Mustafa Altıoklar’ın Hikayesi: Basın ve Linç”, 1999 tarihli Asansör filmiyle ilgili tartışmaları yeniden gündeme getirdi. Asansör filminin senaryosunu bir romandan uyarladığını kendisi de belirten Altıoklar, şöyle konuşmuştu: “‘Asansör’ filmi bir Fransız yazarın ‘Yırtıcıların Alacakaranlıkta Savaşı’ adlı bir romanından çok etkilenerek, ama o romanı alıp büyük oranda değiştirerek yapılmış bir filmdi. Filme konu olan bir başka Belçika filmi varmış, ondan haberim bile yoktu. Ben filmin post-prodüksiyonunu bitirirken haberim oldu, Cine 5 göstermiş. Filmi çekerken o filmi görmemiştim bile. Filmi montajdan sonra izledim. Romanı birebir sinemaya aktarmışlardı. Film Cine 5’te yayınlanır yayınlanmaz bizim çok akıllı eleştirmenlerimiz şöyle bir başlık attı: ‘Yavuz Hırsız...’ Ve bu 8 sütuna manşetti. Kişiliğime hakaret var, yaptığım işe hakaret var, esere hakaret var. Kim olduğunu hatırlamıyorum, günahını almayayım ama Necati gibi kalmış aklımda.”
SÖNMEZ: İNTİHAL SAYILIR
Sinema yazarı Necati Sönmez ise “www.sadibey.com” sitesinde yayınlanan yazısında, sinema yazarları arasında “bir adaşı” olmadığını hatırlatarak, “Altıoklar doğru hatırlıyor, o yazıyı ben yazmıştım” diyor. Sönmez, filme değil kitaba dayanarak intihal iddiasında bulunduğunu belirtip, yineliyor: “Asıl şu konuda yanılıyor; söz konusu yazı ‘Asansör’ün Belçika yapımı filmle değil (filmi henüz görmemiştim), Henri-Frederic Blanc’ın çok beğendiğim romanıyla olağanüstü benzerliği üzerineydi. O zaman kitabı okumuş ‘Asansör’ü de sonuna kadar izlemiş biri olarak, bugün yine hiç tereddütsüz savunacağım gibi, filmin kitaptan intihal olduğunu yazmıştım. Hoş, bu konuyu benden başka birçok yazar/izleyici dile getirdi. Kitabı bilenler kitaptan, öteki uyarlamayı görenler ise filmden arak olduğunu yazıp çizdi.”
Sönmez, bu filmin uyarlama değil intihal sayılmasında ısrar ederek şu yorumu yapıyor: “Siz kalkıp bir romanın dramatik yapısını ve hikaye örgüsünü yağmalayıp bundan bir film yapacaksınız; sonra da ‘esinlendim işte canım’ deyip işin içinden çıkacaksınız. Senaryoya da kendi imzanızı atacaksınız. Altıoklar ne derse desin, dünyanın her yerinde bunun tek bir adı var: İntihal!”
KORSAN!
Necati Sönmez’in verdiği bir bilgi ise bu tartışmayı ilginç hale getiriyor. Zaten kendisi de kitaptan uyarladığını kabul eden yönetmenin filminin “intihal” sayılıp sayılmaması gerektiğine, kitabın yazarı da yanıt vermiş.
Bir internet sitesinde, yazar Henri-Frederic Blanc’ın otobiyografisini bulan Sönmez, burada yazarın yazdığı eserlerin ve uyarlamaların da listesine yer verildiğini görmüş. Buna göre “Combat de fauves au crepuscule”ün, yani dilimize Halil Gökhan tarafından çevrilen “Yırtıcıların Alacakaranlıkta Savaşı”nın altında, kitaptan yapılan film, tiyatro, dans, vb. uyarlamalar arasında, “Asansör”ün de adı geçiyor. Ama şu şekilde:
“Özen Film tarafından Türk korsan sinema uyarlaması (Asansör, Mustafa Altıoklar, 1999)” (Adaptation cinématographique pirate turque de Ozen Film (Asansör, de Mustafa Altioklar, 1999))
1999 tarihli “Asansör”, Mustafa Altıoklar tarafından yönetilmiş. Senaryo kısmında da Altıoklar’ın adı yer almıştı. Filmin başrollerinde Arzu Yanardağ, Mustafa Uğurlu ve Demet Şener yer alıyordu. Film, asansörde kalmış bir kişinin yaşama mücadelesini anlatıyordu.
(KÜLTÜR SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

YOLCULAR İÇİN EL AYNASI

SONRAKİ HABER

Kürtçe yazan şairin bandrol mücadelesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...