22 Ağustos 2009 00:00

YOLCULAR İÇİN EL AYNASI

Bir yolcu gördüm,Çok uzun zamandan beri yollarda olmalıydı ki, tarihte iz bırakmış gezginler bir yana, yollara şöyle bir çizgi atıp geçmiş olanlar tarafından da bilinirdi.

Paylaş

Bir yolcu gördüm,
Çok uzun zamandan beri yollarda olmalıydı ki, tarihte iz bırakmış gezginler bir yana, yollara şöyle bir çizgi atıp geçmiş olanlar tarafından da bilinirdi. Ama onu asıl tanıyanlar, gittiği yerden yanına hiçbir şey almadan ve arkasında hiçbir işaret bırakmadan sessizce geçip giden yolculardı.
Yola çıkan herkes bir yerde onunla mutlaka karşılaşırdı. Farkına varanlar olduğu gibi, hiç fark etmeden geçip gidenler de vardı. Anılarında o karşılaşmayla ilgili bir şeyler bulundurmak yolcuların şanındandı. Hepsi hatırasını özenle saklar, kıymetli bir varlığı içinde büyütür gibi korur, gittiği her yerde, ona dair anlatılanlara kendisininkini de eklerdi.
Bir efsaneydi velhasıl yolcular arasında.
Arada bir peşine düşenler, onun yolundan geçmek isteyenler çıkardı; ancak öyle zor geçitlere girer, arkasında öyle belirsiz izler bırakırdı ki, peşinden gitmek imkansız olmasa bile büyük riskler barındırır, ağır fedakarlıklar gerektirirdi. İzini süren yolculardan pek azı, o da pek nadiren, onun gittiği yerlere ulaşabilirdi. Çoğu telef olur, darmadağın halde yollara saçılıp kalırdı. Bu nedenle kimse onun yolunu izleyemezdi, çünkü herkesin yolunu izleyebilen biricik yolcu kendisiydi.
Onu görenler de, gördüğünü sananlar da, kimi zaman olur olmaz şeyler anlatırlardı hakkında. Bir süre sonra anlatılanlardan hangisi doğru, hangisi gerçek, hangisi palavranın ta kendisidir anlaşılmazdı. Zaten çoktandır bunların hiç önemi kalmamıştı. Çünkü aslolan, onunla ilgili bir şey söylemek, ama ne olursa olsun söylemekti.
Yolların ve günlerin birinde, ben de onu gördüm.
Son zamanlarda herkesin dilinde dolaşan sözünü söyledi bana da.
“Bu bedeni taşımaktan bıktım artık” dedi; “ağırlıklarımı bırakarak yollara düşmek istiyorum...”
ÖZCAN YURDALAN
ÖNCEKİ HABER

SENDİKALAR KÜRT SORUNUNU TARTIŞIYOR - 8
Eşitlikçi ve halkçı bir anayasa yapılmalıdır

SONRAKİ HABER

Yazar ‘korsan uyarlama’ demiş!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...