24 Ağustos 2009 00:00

TZD ‘GAP açılımı’ istedi

Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı İbrahim Yetkin, açlık ve yoksulluk çözülmeden kağıt üzerinde verilen en gelişmiş hakların bile Kürt Açılımı’nı başarıya ulaştırmayacağını belirtti. Yetkin, GAP’ın bir an önce tamamlanmasının sorunun çözümüne önemli katkı sunacağını söyledi.

Paylaş

Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı İbrahim Yetkin, açlık ve yoksulluk çözülmeden kağıt üzerinde verilen en gelişmiş hakların bile Kürt Açılımı’nı başarıya ulaştırmayacağını belirtti. Yetkin, GAP’ın bir an önce tamamlanmasının sorunun çözümüne önemli katkı sunacağını söyledi.
İçişleri Bakanı Beşir Atalay’ın Kürt Açılımı görüşmeleri devam ederken, bakanın çiftçi örgütleriyle görüşmemesine tepki gösteren TZD Genel Başkanı İbrahim Yetkin, sorunun çözümü için önerilerini dün düzenlediği basın toplantısıyla açıkladı. “Bakan, TÜSİAD’ı, TOBB’u nasıl ziyaret ediyorsa, çiftçi temsilcilerinin de görüşlerini almalı” diyen Yetkin, bakanın en azından Türkiye Ziraat Odaları Birliği ile bu konuyu görüşmesi gerektiğini vurguladı.
Kürt Açılımı’nın ekonomik ayrımcılık ve kısıtlamalar nedeniyle kağıt üzerinde kalmaması ya da amacından sapmaması açısından ekonomik önlemler alınması gerektiğini de belirten Yetkin, bunun en önemli ayağının GAP’ın tamamlanarak tarım ve hayvancılığın geliştirilmesi olduğunu söyledi. GAP’ın tamamlanması durumunda bölgede toplam ekonomik hasılanın 4.5 kat artacağını ve 3.5 milyon kişiye istihdam sağlanacağını kaydeden Yetkin, toplam 8.6 milyon kişinin geçiminin bu yolla sağlanmasının öngörüldüğünü aktardı.
İbrahim Yetkin, bölgenin gerek sahip olduğu meralar, gerekse hayvancılık işletmelerinin kurulmasına uygun ekonomik ve doğal yapısı nedeniyle önemli bir hayvancılık merkezi olabileceğine dikkat çekti. Türkiye’nin geçmişte Ortadoğu’nun hayvan ve et ihracatçısı olduğunu hatırlatan Yetkin, artan şiddet nedeniyle bölgede hayvancılığın durma noktasına geldiğini vurguladı.
Bölgenin su ürünleri potansiyelinin kullanılması halinde 6 bin 500 kişiye iş imkanı sağlanabileceğini ifade eden Yetkin, sulama yatırımlarının tamamlanmasının tarımsal sanayinin gelişmesine de olanak sağlayacağını dile getirdi.
‘SÜRDÜRÜLEBİLİR YOKSULLUK’
Yetkin, kriz sonrası kentlerde işsizliğin artmasının nispi bir köye dönüş sağlasa da, köylerine dönenlerin istihdam ve geçim sorunlarının çözülmediğini belirterek, bölgede işsizlik ve yoksulluğun çözümüne dair acil adımlar atılmasını istedi. “Sürdürülebilir kalkınma” adıyla yapılan sosyal yardımların “siyasi amaçlarla” kullanılmasını eleştiren Yetkin, bu durumun üreticiyi üretimden kopararak “sürdürülebilir yoksulluk” politikasına dönüştüğünü ifade etti.
‘TOPRAK REFORMU GEREKEBİLİR’
Son yıllarda GAP’a ayrılan kaynaklarda yaşanan artışın sevindirici olduğunu belirten Yetkin, tarımsal desteklerin tüm ülke genelinde artırılmasını, bölgenin dezavantajlarının da GAP aracılığıyla giderilmesini istedi. GAP’ın finansmanının İşsizlik Sigortası Fonu ve özelleştirme gelirlerinden karşılanmasını eleştiren İbrahim Yetkin, işsizliğin çığ gibi büyüdüğü koşullarda hayata geçirilen bu uygulamaların “faydayı zarara” dönüştürebileceği uyarısında bulundu. Lüks tüketim mallarına konulacak ek bir vergiyle oluşturulacak bir fonun GAP için kullanılması önerisinde bulunan Yetkin, destek ve teşviklerin bölgede ekonomik ve sosyal olarak güçlü azınlığın elinde toplanmasının engellemesini ve gerekli yerlerde toprak reformu yapılmasını istedi.
(Ankara/EVRENSEL)
Cem Gurbetoğlu
ÖNCEKİ HABER

Tabip Odaları: Muhataplar dahil edilmeli

SONRAKİ HABER

Semenya’nın arkasındayız!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...