24 Ağustos 2009 00:00

Kürt basını: ABD'nin ‘Kürt Açılımı’na ilgisi artacak

KUZEY Irak’ta yayınlanan The Kurdish Globe gazetesinde, “Amerika’nın, Türkiye’de Kürt barışına yönelik süreç ile alakasının daha da artması beklentisi” dile getirildi.

Paylaş

KUZEY Irak’ta yayınlanan The Kurdish Globe gazetesinde, “Amerika’nın, Türkiye’de Kürt barışına yönelik süreç ile alakasının daha da artması beklentisi” dile getirildi.
The Kurdish Globe gazetesince Dr. Zafer Yörük imzası ile yayımlanan Türkiye’deki ‘Kürt Barış Girişiminin Tarihi ve Bugünkü Gelişmeleri’ konulu makalede, Başbakan Erdoğan’ın “Kürt Açılımı”na ilişkin olarak 11 Ağustos’ta TBMM’deki grup toplantısında yaptığı konuşma “tarihi” olarak nitelendirilirken, Erdoğan’ın, bu konuşmasında hükümetin Kürt sorununa “barışçıl çözüm”ü bulma kararlığını dile getirdiği belirtildi.
‘MAYINLI ALAN’
Erdoğan’ın konuşmasının iktidardaki AKP’nin “Türk devletinin, Kürt sorununun konvansiyonel ‘kırmızı bölgesi’ndeki ‘mayınlı alan’ında cesur bir adım attığının net bir göstergesi olduğu” savunulan makalede, CHP ve MHP’nin hükümetle görüşme talebini geri çevirdiği belirtildi. Makalede, şu savlarla değinildi: “Ergenekon soruşturmasının seyri nedeniyle ciddi yara izleri olan askerler sessiz kalmayı yeğlerse de, MHP tarafından dile getirilen eleştirilerin çoğunun ordunun liderliğince paylaşıldığını tahmin etmek zor değil.”
Buna karşın tüm göstergelerin, Türkiye’de sadece AKP Hükümeti değil Türk devleti ve tüm toplumunun, yeni bir barış ve barışma çağrısının eşiğinde olduğuna işaret ettiği savunulan makalede, DTP Genel Başkanı Ahmet Türk’ün, ABD Büyükelçisi James Jeffrey ile görüşmesi ve partinin Washington’da bir temsilcilik açacak olmasına da dikkat çekilerek şu değerlendirme yapıldı:
“Türk, bu yöndeki mutabakatın zamanlanmasının sadece tesadüf olduğunu söylese de ‘anlamlı bir tesadüftür’. ABD büyükelçisi, ‘Kürt girişiminin Türkiye’nin bir iç politika konusunu gördüğünü vurgularken, Amerikan yönetimi Kürt barışına yönelik gelişmelere ilişkin memnuniyetini dile getirmekte tereddüt etmedi. Amerika’nın, Türkiye’de Kürt barışına yönelik süreç ile alakasının artmasını beklemek için başka nedenlerimiz de var; örneğin, ‘Kürt inisiyatifi’nin Obama’nın Türkiye’ye ziyaretini izlemiş olmasıdır.” (Erbil/ANKA)
ÖNCEKİ HABER

1. Ergenekon davasına bugün devam edilecek

SONRAKİ HABER

Son 5 yılın en kötü sezonu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...