24 Ağustos 2009 00:00

İki dil bir roman: Erken Ölümler / Mirinên Bê Wext

A. Pertev Işık’ın Erken Ölümler romanı, Kürtçesi ile birlikte iki ayrı kitap olarak Astare Yayınları’ndan çıktı. Erken Ölümler (Mirinên Bê Wext), yazarın ilk romanı.

Paylaş

A. Pertev Işık’ın Erken Ölümler romanı, Kürtçesi ile birlikte iki ayrı kitap olarak Astare Yayınları’ndan çıktı. Erken Ölümler (Mirinên Bê Wext), yazarın ilk romanı.
Kitap, Kürt coğrafyasında yaşanan çelişkilere ayna tutuyor. Romanın konusu; biri subay, biri şiddet karşıtı, diğeri gerilla üç oğulun öyküsü.
Mizgîn, doğarken annesini kaybeder. İlkokulu, teyzesinin yanında okur. Daha ilkokul sıralarındayken teyzesinin kızı Botav’a vurulur. Ortaokul ve lise yıllarını şehirde geçiren Mizgîn, Botav’la nişanlanır. Üniversite için büyük şehre geçen Mizgîn, iki insana aynı anda aşık olmanın ağır yükü altında ezilen biridir artık. Birinin güzelliği, diğerinin aklı, Mizgîn’in duygu dünyasında depremler yaratmaya başlamıştır. Bir yandan köyde çocukken yaşadıkları, bir yandan şehrin şatafatlı yaşamı arasında gelgitler yaşayan Mizgîn, tercihini Yahudi kızı Sara’dan yana kullanır. Ancak Botav’ı da geride hamile olarak bırakmıştır.
Botav’ın oğlu Botan, anasının duygularını sömüren babaya olan nefretini ilk olarak adını değiştirerek kusar. Akabinde, askeri okulu bitirerek bir subay olur. Sara’nın oğullarından Dilxwîn ise zengin ve aristokrat bir ailenin ferdi olmasına rağmen şiddet karşıtı bir doktor olarak baba topraklarında görev yapmayı tercih eder. Babasının Kürtlere ödemediği/ödeyemediği borcu ödemek zorunda hisseder kendini.
Kimlik kavgasından öte eşitlik ve demokrasiyi önemseyen idealist bir barışçıdır. Diğer oğlan Baran ise üniversite yıllarında Kürt hareketi ile karşılaşır, Kürt halkının özgürlük mücadelesinin dağda savaşarak kazanılacağını savunur. Baba Mizgîn, evlatlarının tercihleri arasında çaresizdir.
ÖNCEKİ HABER

YAŞAMA KÜLTÜRÜ

SONRAKİ HABER

Agatha Christie öldü ama yazıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...