24 Ağustos 2009 00:00

Sürgün bahçesinin solan renkleri

Bir zamanlar Türkiye’de Kars, Ardahan, Iğdır ve Erzurum’da yaşayan ama artık neredeyse tükenmiş bir halk Molokanlar. Üç milyona yakın nüfuslarıyla dünyanın dört bir köşesine yayıldılar.

Paylaş

Bir zamanlar Türkiye’de Kars, Ardahan, Iğdır ve Erzurum’da yaşayan ama artık neredeyse tükenmiş bir halk Molokanlar. Üç milyona yakın nüfuslarıyla dünyanın dört bir köşesine yayıldılar. Savaşmayı reddeden, pasifist Molokanlar aynı zamanda kiliseyi ve savaşmayı reddettikleri için Çarlık Rusyası’ndan sürülmüşlerdi. Ama yeni yurtlarında da çok uzun süre barınamadılar. Geldiklerinde yanlarında getirdikleri modern tarım, çağdaş teknoloji ile yerli halkın ilgisini çeken Molokanlar 1919 sonrası çalkantılardan etkilendiler ve büyük çoğunluğu glediği gibi vakarla başka topraklara göçtü. Barış yanlısı, vakitsiz açan ve toz solan çiçeklere benzeyen Molokanlar komünal bir hayatı ve barış içinde yaşamayı tercih ediyorlardı. Türkiye’ye gelirken de askere gitmeme pazarlığını yaptıkları söylenir.
Su yayınlarından çıkan Molokanlar/ Sürgün Bahçesinin Solan Renkleri adlı kitap bu halkın tarihini ve son derece ilginç yaşam biçimlerini gözler önüne seriyor. Semyenov İ.Y ile Erkan Karagöz’ün kaleme aldığı kitap kısıtlı kaynaklardan yararlanarak canlandırıyor bu halkın geleneklerini
(KÜLTÜR SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

Kamp için çok ter döktüler

SONRAKİ HABER

YAŞAMA KÜLTÜRÜ

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...