25 Ağustos 2009 00:00

Ölüme kürek çekiyorlar

Muş merkeze bağlı Akkonak Köyü Göçmenler Mezrası sakinleri, Murat nehrinden karşıdan karşıya geçmek için halk arasında kelek dedikleri yapay sandal kullanıyorlar. Vatandaşlar korktuklarını ancak...

Paylaş

Muş merkeze bağlı Akkonak Köyü Göçmenler Mezrası sakinleri, Murat nehrinden karşıdan karşıya geçmek için halk arasında kelek dedikleri yapay sandal kullanıyorlar. Vatandaşlar korktuklarını ancak, mecbur kaldıklarından dolayı bu yola başvurduklarını söylediler.
Muş’a 35 kilometre mesafede olan, Akkonak Köyü Göçmenler Mezrası sakinleri her gün ölümle burun buruna geliyorlar. Boğulma olaylarını yaşanmasına neden olan tehlikeli yolculukta kullanılan sandallar da güvenilir değil. Kamyon ya da büyük araçların iç lastiklerinin çıkarılarak hava ile şişirilip, üstüne iki çubukla sandal haline getirilen kelek denilen yapay sandal ile Murat Nehrinden karşıdan karşıya geçen vatandaşlar oldukça korktuklarını belirttiler. Bu zorlu yolculuğu yapmak zorunda olanlar yetkililerin hiçbir zaman sorun ve taleplerine duyarlı olmadıklarını söylediler. 14 yaşında Murat Nehrinde vatandaşları karşıdan karşıya geçiren Gökhan Sönmez, 2 yıldan beri bu işi yaptığını belirtti. İki yıl boyunca yapay sandal ile bir defada en fazla üç kişiyi nehirden karşıdan karşıya geçirdiğini ifade eden Gökhan Sönmez, çok korktuğunu söyledi.
Sadece bir sandalda 9 kişinin boğulduğu olayların yaşandığını anlatan Sami Demir, “Sandalla geçmeye mecburuz. Mezramızın bir minibüsü var. Sabah şehre gider saat 16.00’da döner”dedi.
35 yıldan beri bu çileyi çektiklerini söyleyen Hüseyin Bilen, “Bu sandalla babam geçti ben geçiyorum çocuklarım geçiyor, yıllardan beri bir köprü yapılmasını istiyoruz. Asma köprüye bile razıyız ama kimse aldırmadı; köylüleri ölüme mahkûm ettiler” diye konuştu.
Çocukların, kadınların, erkeklerin sandalla geçtiğini söyleyen sandal sahiplerinden Abdulcabbar Oktan bir günde 20 sefer yaptığını belirtti.
Yetkililer ise Alparslan II barajının Murat nehri üzerinde ve bu bölgede su tutulacağından köprü yapılamadığını söylediler. (Muş/EVRENSEL)
Cevat Danış
ÖNCEKİ HABER

Yangın olmadan da orman yok edilir!

SONRAKİ HABER

Açlık kuyruğu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa