25 Ağustos 2009 00:00

Açılım polemiği

Kürt sorununun çözümüne yönelik tartışmalar genişlerken, iktidar ve muhalefet partileri cesur tavırlar almak yerine, sorunun ağırlığı karşısında etrafından dolanmayı tercih ediyor.

Paylaş

Kürt sorununun çözümüne yönelik tartışmalar genişlerken, iktidar ve muhalefet partileri cesur tavırlar almak yerine, sorunun ağırlığı karşısında etrafından dolanmayı tercih ediyor. AKP Grup Başkan Vekili Bekir Bozdağ, basına, kendilerini “PKK’yi muhatap almak”la suçlayan MHP Genel Başkanı Bahçeli’nin, Abdullah Öcalan’ın idamını erteleyen belgedeki imzasını gösterdi. Bahçeli’yi, “Erzurum Yaylası’nda erkek ama Meclis’te ürkek” olmakla suçlayan Bozdağ’a, MHP’den yanıt geldi. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal da, iktidarın ‘açılım’ projesinin Türkiye’yi “ayrıştırma” projesi olduğunu öne sürdü.
İDAM POLEMİĞİ
AKP Grup Başkan Vekili Bekir Bozdağ, Kürt Açılımı konusunda suçlamalarda bulunan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’ye sert yanıt verdi. AKP Grup Başkan Vekili Bekir Bozdağ, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında, “Demokratik Açılım”ın ABD projesi olduğunu iddia eden MHP’ye, “Asıl ABD projesi Öcalan’ın asılmamasıydı. PKK ilk ve son kez sizin döneminizde muhatap alındı” diye yanıt verdi. MHP’ye ağır bir dille yüklenen Bozdağ, MHP lideri Bahçeli’yi, Öcalan’ın idam kararının kaldırılmasında, “Erzurum Yaylası’nda erkek olup, Meclis’in çatısında ürkek olmakla” suçladı.
Bozdağ, özetle şöyle konuştu: “Asıl ABD projesi bölücübaşının boynundan ipi çıkarmaktı, taşeronluğunu da MHP yaptı. Bakın ne demişlerdi? ‘Abdullah Öcalan’ı ancak MHP asar. Ürkeklere değil erkeklere oy verin’ dediler. Peki ne oldu? Öcalan için idam kararı verdi, karar kesinleşti. Yargıtay Adalet Bakanlığı’na gönderdi, bakanlık da Başbakanlığa gönderdi. Peki Başbakanlıkta bu idamın önünü kesen kimdi? MHP... O zaman 7 saat görüşme yaptılar. Görüşme sonrasında da idam dosyasının Başbakanlıkta tutulmasına karar verildi. Bahçeli diyor ki ‘Benim imzam yok, göstersinler’. İşte Sayın Bahçeli’nin imzası! Şimdi diyorlar ki ‘PKK muhatap alınıyor’. Ancak PKK’yı muhatap alan ilk ve son kendileridir. Resmi bir belge ile PKK’ya ‘Sakın eylem yapmayın. Eylem yaparsanız bölücübaşını asarız’ deniliyor. Bu PKK’yı muhatap almak demek değil mi?”
MHP’DEN YANIT
AKP Grup Başkan Vekili Bekir Bozdağ’ın “Asıl ihanet kanın akmasını istemektir” sözlerine, MHP Genel Sekreteri Cihan Paçacı’dan yanıt geldi. Paçacı, “AKP sözcüleri MHP’nin izlediği politikayı anlayacak zeka düzeyinde değil” dedi. Paçacı, “Bu ülkede kanın akmasını isteyen kim olabilir? Zavallı AK Parti sözcüsü MHP’nin feryadının kan akma ihtimalini önlemek olduğunu anlamıyor” dedi. MHP’nin amacının bölünmeyi önlemek olduğunu savunan Paçacı, itirazlarının sürece olduğunu belirtti, sürecin farklı etnisiteye bağlı bir bölünme süreci olduğunu öne sürdü. MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır da, Bozdağ’ın iddialara sert yanıt verdi. Bozdağ’ın “sahibinin sesi” olduğunu savunan Şandır “Onu ciddiye almıyoruz, söylediklerini iade ediyoruz. İddiaları boz bulanık Bekir’in hezeyanları olarak değerlendiriyoruz” dedi.(Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

DTP lideri Türk: MGK’dan sonra dil değişti

SONRAKİ HABER

‘Düşündüğümüz çizgide değiliz’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa