25 Ağustos 2009 00:00

Hangi il ‘Kürt Açılımı’na nasıl bakar?

SON seçimlerde AKP’nin oy oranını tutturan A&G kamuoyu araştırma şirketinin sahibi Adil Gür, yaptıkları araştırmaya göre “Türkiye içerisinde yüzde 18-20 oranında Kürt kökenli insan” olduğunu söyledi.

Paylaş

SON seçimlerde AKP’nin oy oranını tutturan A&G kamuoyu araştırma şirketinin sahibi Adil Gür, yaptıkları araştırmaya göre “Türkiye içerisinde yüzde 18-20 oranında Kürt kökenli insan” olduğunu söyledi. Hassasiyetlere ve “kırmızı çizgilere” dikkat edilmezse, süreçten milliyetçi partilerin kârlı çıkacağını savunan Adil Gür, “Güneydoğu’da ayrılık için referandum yapılsa, halkın yüzde 70-80’i ‘hayır’ der. Türkiye’nin yüzde 90’ı ayrılığa karşı” ifadelerini kullandı.
Gür, dün Akşam gazetesinin manşetine taşınan röportajında, hangi ilin Kürt Açılımı’na nasıl baktığına ilişkin olarak da şu saptamaları yaptı:
YOZGAT
Milliyetçi hassasiyetleri yüksek olan bir ilimiz. Kırmızı çizgilere duyarlılık burada çok yüksektir.
TRABZON
Karadeniz, terör ve Güneydoğu konusunda hassasiyeti yüksek bölgelerden bir tanesidir. Trabzon da şehit cenazelerinin çok sık kaldırıldığı bir ildir. Çok hassas ve çok duyarlı.
DİYARBAKIR
Güneydoğu sorunu Diyarbakır merkezli konuşuluyor. Sorunun konuşulması bile buradaki insanları memnun etmektedir. Çözüm noktasında da buradaki insanlar daha fazla sevinecektir.
İSTANBUL
Çok fazla kültürü, gelir grubunu sosyal yapının katmanlarını bir arada barındıran bir yer olduğu için İstanbul’u bütün olarak değerlendirmek farklıdır. Açılım bugün Ümraniye- Gaziosmanpaşa’da farklı algılanacaktır; Beşiktaş, Kadıköy’de daha farklı. Yani hem medyanın merkezi olması hasebiyle hem de kanat önderlerinin çok yoğun yaşadığı bir yer olması sebebiyle daha soğuk yaklaşacaktır.
İZMİR
Ege insanı son dönemde son 30 yıl içerisinde şehit cenazelerinin çok yoğun olarak kaldırıldığı bir yer olmakla beraber Ege Bölgesi’nde sosyoekonomik yapı Türkiye ortalamasının üzerinde, daha fazlasıdır. Onun için İzmir’de de ben açıkçası Yozgat’taki reaksiyondan daha farklı bir reaksiyon alacağını düşünüyorum.
MERSİN
Mersin, hem Kürtlerin hem de Türklerin yoğun olarak bir arada yaşadığı illerden biri. Kırmızı çizgiler eğer ihlal edilirse, Mersin gibi yerlerdeki insanları karşı karşıya getirme riskimiz yüksek.
KAYSERİ
Yozgat gibi milliyetçi hassasiyetleri yüksek olan illerden bir tanesidir. Bu, tüm Orta Anadolu’da böyledir. (HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

DURUM

SONRAKİ HABER

HABER ANALİZ

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...