25 Ağustos 2009 00:00

Türkiye Tiyatro Kurultayı eylülde düzenleniyor

Ülke tiyatrosunun toplulukları ve tiyatro örgütlenmelerinde örgütlenme bilincinin geliştirilmesi ve tiyatro örgütlerinin birbirinden kopukluğunu giderme hedefiyle örgütlenen Türkiye Tiyatro Kurultayı eylül ayında...

Paylaş

Ülke tiyatrosunun toplulukları ve tiyatro örgütlenmelerinde örgütlenme bilincinin geliştirilmesi ve tiyatro örgütlerinin birbirinden kopukluğunu giderme hedefiyle örgütlenen Türkiye Tiyatro Kurultayı eylül ayında İstanbul’da toplanıyor.
İstanbul, İzmir ve Bartın’dan tiyatro topluluklarının çabasıyla örgütlenen kurultay, “tiyatro camiasını etkili olmaktan alıkoyan dağınıklığı ortadan kaldırmak”, ihtiyaçlar doğrultusunda tiyatro örgütlerinin kurulmasını ya da canlandırılmasını teşvik etmek ve Türkiye çapında bir iletişim ve dayanışma ağı örme hedefiyle gerçekleşiyor.
HEDEF ÇATI ÖRGÜTÜ
12 Eylül 2009 günü Şişli Kültür Merkezi’nde gerçekleşecek kurultayı örgütleyen topluluklar yaptıkları çağrıda; “12 Eylül öylesine seçilmiş bir tarih değildir. 12 Eylül’ün tiyatro adına da anlamı yıkım ve karanlıktır, aynı günde tiyatronun çatı örgütünü kuracağımızı ve irademizi kalıcı bir şekilde yükselteceğimizi ilan edeceğiz” ifadesine yer veriyorlar. Ağustos ayının ilk haftasında başlayan kurultay hazırlık çalışmaları için “www.tiyatro-kurultayi.org” adresinde bir internet sitesi kuran topluluklar, toplantıda ele alacakları konularla ilgili yazıları ve önerileri burada yayınlamayı hedefliyorlar. Tiyatro örgütlerinin çatı örgütlenmesi kurulmasıyla ilgili yaklaşımlarını açıklamalarıyla başlayacak kurultay, ikinci bölümde forum biçiminde sürecek. Bir sonuç bildirisinin ortaya konmasıyla sona erecek kurultay, katılımcıların talepleri doğrultusunda diğer illerde de gerçekleşebilecek.
ÖNCEKİ KURULTAYLAR
Tiyatro Kurultayı düzenleyicileri, daha önceki kurultaylara numara verilmediği için bu tiyatro kurultayının başına ne konacağına karar verememişler. İlk kurultayın 1970’li yıllarda Eskişehir’de, tiyatro konusunda katkı sunabileceği düşünülen yazarlar, oyuncular ve yönetmenlerin katılımıyla yapıldığı biliniyor. 1990’da yapılan kurultayda ise daha çok “Tiyatro Akımları ve Sahneleme Biçimleri” üzerine konuşulmuş.
1997’de Mersin’de Kültür Bakanlığı destekli ve TOBAV organizasyonuyla bir Türkiye Tiyatro Kurultayı yapıldı. Bu kurultayda, model oluşturma, meslek hakları, “Tiyatro Yasası” çıkarılması ve ödenekli tiyatrolar ve sorunları üzerine bildiriler sunulmuş, paneller düzenlenmişti.
Bu kurultayı düzenleyenler arasında bulunan Türkiye Tiyatrolar Birliği ise 2007’de kurulmuştu. Bu birliğin üyesi İzmir Yenikapı Tiyatrosu, diğer üye tiyatroların katılımıyla, üç yıldır Tiyatrolar Buluşması düzenliyor. Temmuz ayındaki son tiyatrolar buluşmasında ise bir tiyatro kurultayı düzenlenmesine karar verildi. (KÜLTÜR SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

TOFAŞ’ın yakasını bırakmıyorlar

SONRAKİ HABER

KESK’in kadro eylemleri eleştirildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa