25 Ağustos 2009 00:00

Milli Sinema’nın kurucusu Yücel Çakmaklı yaşamını yitirdi

1970’lerin başında kurduğu Milli Sinema akımıyla Yeşilçam’ın tarihine damgasını vuran öncü yönetmen Yücel Çakmaklı, tedavi görmekte olduğu Çapa Tıp Fakültesi’nde pazar günü hayata veda etti.

Paylaş

1970’lerin başında kurduğu Milli Sinema akımıyla Yeşilçam’ın tarihine damgasını vuran öncü yönetmen Yücel Çakmaklı, tedavi görmekte olduğu Çapa Tıp Fakültesi’nde pazar günü hayata veda etti. Çakmaklı’nın cenazesi bugün kalkacak.
1937 yılında Afyon’un Bolvadin ilçesinde doğan Yücel Çakmaklı, Küçük Ağa adlı televizyon dizisi ve Birleşen Yollar, Zehra, Çile, Oğlum Osman, Memleketim, Kızım Ayşe, Garip Kuş ve Diriliş adlı sinema filmleri ile tanınıyor.
9 Temmuz’da özel bir hastanede kalbinden ameliyat olan Yücel Çakmaklı, daha sonra nakledildiği İstanbul Tıp Fakültesi Reanimasyon servisi’nde, “enfeksiyona bağlı septik şok” nedeniyle hayatını kaybetti. Çakmaklı’nın cenazesi, bugün Fatih Camii’nde kılınacak öğle namazının ardından Zincirlikuyu Mezarlığı’nda toprağa verilecek.
İSLAMİ SİNEMANIN ETKİLİ YÖNETMENİ
Afyonkarahisar’ın Bolvadin ilçesinde 1937 yılında doğan Çakmaklı, 1959’da İstanbul Üniversitesi Gazetecilik Enstitüsü’nden mezun oldu. Yeni İstanbul Gazetesi’nde Tarık Buğra’nın yönettiği sayfada sinema yazıları yazmaya başlayan Çakmaklı, Erman Film’de yönetmen yardımcısı olarak çalıştı. Çakmaklı, 1968 yılına kadar yaklaşık 50 filmde Arşevir Alınak, Osman Seden, Orhan Aksoy gibi yönetmenlere yardımcılık yaptı.
İlk belgesel filmi Kabe Yolları’nı yönettikten sonra 1969 yılında Elif Film şirketi’ni kuran yönetmen, “milli sinema” olarak adlandırılan akıma dayalı filmler çekti. TRT bünyesinde çalışmalarına devam ettiği 1975-1990 yılları arasında kısa hikayelerden televizyon filmleri yaptı. Prag’da 1978’de televizyon filmleri arasında ödül alan ilk yapım olan “Çok Sesli Bir Ölüm” ile “Çözülme” filmlerini çekti.
Tarık Dursun K.’dan, “Denizin Kanı”, Tarık Buğra’dan “Küçük Ağa” ve “Kuruluş” gibi roman uyarlamalarını dizi olarak televizyona aktaran Çakmaklı, Necip Fazıl Kısakürek’in “Bir Adam Yaratmak” ve Turan Oflazoğlu’nun “4. Murad” gibi tiyatro eserlerinden televizyon oyunları yaptı.
Kendine özgü bir tarzı olan bir yönetmen olan Yücel Çakmaklı, pek çok ilke imza attı ve etkili bir sinema insanı oldu. Geçen yıl, Çakmaklı’ya hem TBMM tarafından Devlet Üstün Hizmet Madalyası, hem de Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından “Emek Ödülü” verilmişti.
ÖNCEKİ HABER

AVEA mahkemeye veriliyor

SONRAKİ HABER

TOFAŞ’ın yakasını bırakmıyorlar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...