25 Ağustos 2009 00:00

Atina yanıyor halk kaçıyor

Yunanistan'ın başkenti Atina yakınlarındaki Marathonas bölgesinde, 17 Ağustos’ta başlayan ve bir türlü kontrol altına alınamayan orman ve çalı yangınları nedeniyle binlerce kişi bölgeyi terk etti.

Paylaş

Yunanistan'ın başkenti Atina yakınlarındaki Marathonas bölgesinde, 17 Ağustos’ta başlayan ve bir türlü kontrol altına alınamayan orman ve çalı yangınları nedeniyle binlerce kişi bölgeyi terk etti. Bazı evlerin zarar gördüğü yangında alevlerin 50 kilometrelik bir alana yayıldığı kaydedilirken, yetkililer, yer yer 10 metreye yükselen alevlerin başkentin kuzeyindeki yerleşim yerlerini tehdit ettiğini söyledi. Yetkililer, yangında birkaç evin tahrip olduğunu, ancak şimdiye kadar ölü ya da yaralı olduğuna ilişkin bilgi olmadığını belirtti.
Bu arada yetkililer, söndürme çalışmalarına 17 yangın söndürme uçağı ve helikopterin yanında 2 binden fazla itfaiyeci, asker ve gönüllünün katıldığını söyledi. Yunan hükümeti, bazı ülkelerden yardım talebinde bulundu. İtalya, 2 yangın söndürme uçağı, Kıbrıs ve Fransa da yardım ekipleri gönderdi.
BASIN, HÜKÜMETİ ELEŞTİRİYOR
Yunan basını, Marathonas bölgesindeki yangının kundakçılar tarafından çıkarıldığı, hükümetin ise müdahalede geç kaldığı yorumunu yaptı. Hükümeti yangına geç müdahale etmekle suçlayan basın, yangınının derhal söndürülememesinin felakete yol açtığı değerlendirmesinde bulundu. Atina’da yayımlanan Apoyevmatini gazetesi, ‘büyük felaket’ olarak nitelediği yangının, kundaklama sonucu çıktığını savunduğu haberinde, deneyimli itfaiyecilerin yangının insan eliyle çıktığına emin olduklarını belirtti.
‘Devlet mekanizması Attika katledilirken donakaldı’ başlığını kullanan Ethnos gazetesi, yangına gereken dikkatin gösterilmediğini ve yangın söndürme araçlarının intikalinin geç yapıldığını belirtti. Hükümetin dış yardım istemekte geç kaldığını da öne süren Ethnos, izinli itfaiyecilerin bile ancak önceki gün işbaşına çağrıldıklarını yazdı. Hükümetin 2 yıl önce Mora Yarımadası’nı kavuran yangında olduğu gibi plansız ve hazırlıksız olduğu yorumunu yapan Ethnos, “Hükümet, iki yıl önceki Parnitha Dağı ve Mora yangınlarından sonra gelecek kuşaklar aleyhine bir cinayet daha işledi” ifadesini kullandı.
Bu arada Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Yunan muhatabı Dora Bakoyanni’yi arayarak yardım teklif etti. Konuşmanın ardından, Antalya’dan bir uçak Atina’ya hareket etti.
(DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

DÖNÜŞÜM

SONRAKİ HABER

Afganistan’da sonuçlar açıklanıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...