26 Ağustos 2009 00:00

Açılım maçılım yok

Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, Milli Güvenlik Kurulu’nun desteklediği açılımın kırmızı çizgilerini çizdi. Terörle mücadeleye sonuna kadar devam vurgusu yapan Başbuğ, anadil, siyasal haklar ve ulus devlet...

Paylaş

Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, Milli Güvenlik Kurulu’nun desteklediği açılımın kırmızı çizgilerini çizdi. Terörle mücadeleye sonuna kadar devam vurgusu yapan Başbuğ, anadil, siyasal haklar ve ulus devlet ve tartışma özgürlüğünün sınırlarını kendine göre çizdi.
Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, açılım tartışmaları ile ilgili sessizliğini bozdu. MGK bildirisinden çıkan açılıma destek mesajının ardından yapılan açıklamada, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin açılmama kararlılığı ortaya kondu. Başbuğ’un yayınladığı Zafer Haftası mesajında, eski kırmızı çizgilerin geçerli olduğu vurgulandı.
TEK DİL VURGUSU
Açılım tartışmaları kapsamında Kürtçenin önündeki engellerin kaldırılması tartışılıyorken, Başbuğ’un açıklamasında kalın çizgilerle vurgulanan mesaj, tek dil mesajı oldu. Açıklamada, Anayasa’nın üçüncü maddesine atıfta bulunularak; “Türkiye devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. Dili Türkçedir. Türk Silahlı Kuvvetleri, Atatürk tarafından bizlere emanet edilen ve Anayasa’nın 3’üncü maddesinde de belirtildiği şekilde Türkiye Cumhuriyeti’nin ulus-devlet ve üniter-devlet yapısının korunmasında taraftır ve taraf olmaya da devam edecektir” denildi.
OPERASYONLARA DEVAM
İlker Başbuğ’un yaptığı açıklamada açılım süreci ile ilgili kamuoyundaki en önemli beklentilerden biri olan operasyonların durması talebine cevap verildi. Bu talebe askerden gelen yanıt ise “Terörle mücadeleye devam” oldu. Açıklamada, “Bugüne kadar bölücü terör örgütü ile mücadelesinde 5 bin 3 evladını şehit veren Türk Silahlı Kuvvetleri, Anayasa ve yasalar çerçevesinde, bölücü terör örgütüne karşı bugüne kadar dünyada eşine hiç rastlanmayan bir başarı ve özveriyle yürüttüğü mücadeleye bundan sonra da artan bir kararlılıkla devam edecektir” denildi.
Başbuğ’un açıklamasında, bu kısmı ise hükümetin etki ve yetki alanını tarif eden bir cümle izledi: “TSK, güvenlik alanının dışında kalan ekonomi, sosyokültürel ve uluslararası alanlarda da devlet tarafından gerekli tedbirlerin alınmasının önemli olduğuna inanmaktadır.” İlker Başbuğ’un bu cümlesi, “Askerler, hükümete, ‘Bizim işimize karışmayın siz kendi ev ödevlerinizi yapın’ dedi” yorumlarına neden oldu.
HÜKÜMETE USUL MESAJI
Açıklamanın son bölümünde yer alan “TSK’nın bu konudaki görüşleri bellidir, ancak bir kez daha tekrar etmekte fayda görüyoruz” denilen bölümde, hükümete açılım çalışmaları ile ilgili mesajlar verildi. Bu mesajlar arasında dikkat çeken mesaj, usul ve yöntem oldu. Başbuğ’un açıklamasında, “Usul ve yöntem esası belirler, açılımla ilgili izlenecek usul ve yöntemlerde özenli olunması gerekiyor” denildi.


TSK’NIN KIRMIZI ÇİZGİLERİ
Başbuğ’un açıklamasında TSK’nın kırmızı çizgilerinin altı çizildi:
* Türk Silahlı Kuvvetleri, ulus-devlet ve üniter-devlet yapısına hiçbir gerekçeyle zarar verilmesini kabul edemez.
* TSK kültürel farklılıklara saygılıdır. Ancak kültürel farklılıkların siyasallaştırılmasını, başka bir ifadeyle siyasal temsil aracı olmasını, toplumsal siyasal kimlik unsuru haline getirilmesini, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası içinde mümkün göremez.
* TSK, terör örgütü ve destekleyicileriyle ilişki kurulmasına yol açabilecek hiçbir faaliyet içinde bulunamaz.
* TSK, her konuyu tartışabilme özgürlüğünün, devletin varlığını riske sokacak; ülkeyi kutuplaşmaya, ayrışmaya ve çatışma ortamına sokacak konuları içermemesi gerektiğine inanır.
(HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

Gül ve Erdoğan memnun

SONRAKİ HABER

YENİGÜN

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...