26 Ağustos 2009 00:00

7 ÜLKENİN DIŞİŞLERİ BAKANLARI HONDURAS’TA

Honduras’ta iki ay önce gerçekleştirilen darbe yüzünden ülke dışına çıkmak zorunda kalan Devlet Başkanı Manuel Zelaya’nın ülkesine geri dönmesini sağlamak üzere pazartesi günü 7 Latin Amerika ülkesinin dışişleri bakanları başkent Tegucigalpa’a gitti.

Paylaş

Honduras’ta iki ay önce gerçekleştirilen darbe yüzünden ülke dışına çıkmak zorunda kalan Devlet Başkanı Manuel Zelaya’nın ülkesine geri dönmesini sağlamak üzere pazartesi günü 7 Latin Amerika ülkesinin dışişleri bakanları başkent Tegucigalpa’a gitti.
Arjantin, Kosta Rika, Dominik Cumhuriyeti, Jamaika, Kanada, Meksika ve Panama dışişleri bakanlarının katıldığı ziyarete, Amerika Devletleri Örgütü (OAS) Başkanı José Miguel Insulza’nın da eşlik etmesi bekleniyordu. Seçimle işbaşına gelen ve 28 Haziran’da darbeciler tarafından devrilen Zelaya’nın görevinin başına dönmesi, bakanlar tarafından talep ediliyor. Ancak darbeyle işbaşına gelen Roberto Micheletti buna karşı çıkıyor.
7 ülkenin dışişleri bakanları, 100 değişik örgüt tarafından kurulan “Darbeye Karşı Ulusal Direniş Komitesi” ile de bir araya gelecek.
Direnişçi örgütler, darbecilerin halka saldırdığını, tutukladığını ve kötü muamele yaptığını ifade ediyor. Komite, geçtiğimiz cumartesi günü darbeye karşı mücadelenin yükseltilmesi için yeni kararlar almıştı. Bu kapsamda, bu hafta içinde ülkenin birçok yerinde gösteri ve yürüyüşler düzenlenecek.
Darbecilerden üç kişilik bir heyet, geçtiğimiz hafta ABD’nin başkenti Washington’a giderek, görüş alışverişinde bulunmuştu. Dönüşten sonra herhangi bir açıklamanın yapılmaması da, ABD’nin darbecilere karşı olmadığının bir ifadesi oldu.


CUNTAYA KARŞI GENEL GREV
İsveçli Gazeteci Dick Emanuellson, Honduras’a giderek cuntaya karşı mücadeleyi İsveç ve Avrupa kamuoyuna aktarmaya başladı.
Emanuellson, işçi sendikalarının cuntaya karşı tutumlarını öğrenmek amacıyla geçen hafta Honduras’taki işçi konfederasyonlarının yöneticileriyle görüştü ve izlenimlerini, İsveç İşçi Sendikaları Konfederasyonu LO’nun yayın organında yayınladı.
Honduras’ta işçileri örgütleyen 4 ayrı işçi konfederasyonunun yöneticileri, cuntayı yıkmak ve darbe sonucu sürgünde yaşayan Devlet Başkanı Manuel Zelaya’yı yeniden göreve getirmek için görüş birliğine varmışlar.
Geçtiğimiz hafta içinde Dünya Sendikalar Konfederasyonu (IFS) heyeti, 18 Latin Amerika ülkesi ve İspanya sendikalarının yöneticileri ile birlikte Honduras’ı ziyaret etti. Önemli kararların alındığı toplantıda, dünyanın tüm ülkelerindeki işçi sendikalarına cuntayı yıkmalarına katkıda bulunmaları çağrısı da yapıldı. Gonzales, Tigo adlı şirketin cuntayı aktif olarak desteklediğini ve desteklemeye devam ettiğini belirtti.
(DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

İsrail’i boykot

SONRAKİ HABER

Latin Amerika’da solda birlik

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...