27 Ağustos 2009 00:00

Statükoculukla bir yere varılamaz

Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Levent Tüzel, CHP, MHP ve Genelkurmay başkanının dile getirdiği görüşlerin, Kürt sorununda çözümsüzlükte ısrar anlamına geldiğini belirterek, “Türkiye, Kürt sorununu eşit haklara dayalı...

Paylaş

Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Levent Tüzel, CHP, MHP ve Genelkurmay başkanının dile getirdiği görüşlerin, Kürt sorununda çözümsüzlükte ısrar anlamına geldiğini belirterek, “Türkiye, Kürt sorununu eşit haklara dayalı, demokratik bir temelde çözüme kavuşturmadığı sürece; birlikten, beraberlikten, barıştan, kardeşlikten söz edilemez” dedi. ÖDP Genel Başkanı Alper Taş da, Başbuğ’un açıklamalarını eleştirdi ve bu açıklamaların, CHP ile MHP’nin baskısıyla yapıldığına dikkat çekti.
TÜZEL: HAMASETLE BİR YERE VARILMAZ
Emek Partisi Genel Başkanı Tüzel yaptığı yazılı açıklamada, “Genekurmay başkanının ve onu destekleyenlerin iddia ettiği gibi ‘güçlü Türkiye’ demek ‘güçlü ordu’ demek değildir. Türkiye, Kürt sorununu eşit haklara dayalı, demokratik bir temelde çözüme kavuşturmadığı sürece; birlikten, beraberlikten, barıştan, kardeşlikten söz edilemez. Yüz milyarlarca doları savaşa harcayarak; işsizliği, açlığı, yoksulluğu büyüterek, Türkiye güçlenmez” dedi.
Genelkurmay başkanı ve Hava Kuvvetleri komutanının önceki gün yaptıkları açıklamaların, CHP ve MHP’nin inkarcı, ırkçı, tekçi propagandasıyla birleştiğini belirten Tüzel, “Başbakan ve Cumhurbaşkanı da, Genelkurmay başkanının açıklamasına açık destek vermişlerdir” dedi.
Tüzel şöyle devam etti: “Kürt sorununun çözüm tartışmalarının yoğunlaştığı bir dönemde, Genelkurmay başkanının açıklaması ile birlikte Türkiye’yi yöneten güç odakları bir kez daha ‘tek dil, tek millet, tek bayrak’ tutumunda birleşmişlerdir. Kürtlerin demokratik taleplerini görmezden gelip, sorunu ‘terör sorunu’ olarak görmekte ısrar etmektedirler. Bu tablo, ‘Kürt Açılımı’ ya da ‘Demokratik Açılım’ tartışmalarının devlet açısından, Kürt sorununu çözüme kavuşturacak somut adımlar atılmasından uzak bir içeriğe sahip olduğunu gösteriyor. Her fırsatta ‘kırmızı çizgilerde’ mutabakat olduğu vurgulanarak, gerçek niyetler ortaya seriliyor.”
Bu gelişmelerin, Kürt sorununun demokratik ve halkçı temelde bir çözüme kavuşturulmasının aciliyetini ortadan kaldırmadığını dile getiren Tüzel, “Türkiye, eşit haklara dayalı ve özerkliği kapsayan bir çözüm için somut adımları mutlaka atmalıdır. ‘Bölünme’, ‘parçalanma’ paranoyasıyla, Türkiye’nin güçlü bir devlet olduğu hamasetiyle hiçbir yere varılamayacağı defalarca ve defalarca görülmüştür” dedi.
EMEP Genel Başkanı Tüzel, “Başta Türk kökenli işçi ve emekçiler olmak üzere, bütün halkımız gerçeği görmelidir. Operasyonların durması, silahların susması için, anadilde eğitim hakkının tanınması için, Türklerle Kürtlerin eşit haklara sahip olması için seslerini yükseltmelidir” dedi.
TAŞ: BAŞBUĞ MÜDAHALE ETTİ
Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ’un ‘Kürt Açılımı’nda ortaya çıkan gelişmelere müdahale etmesini doğru bulmadıklarını söyleyen Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) Genle Başkanı Alper Taş da, Başbuğ’un MHP ve CHP’nin baskısıyla böyle bir açıklama yaptığını belirtti.
Taş, Başbuğ’un yaptığı bu açıklama ile ‘Kürt Açılımı’na müdahale ettiğini kaydetti.
Başbuğ’un açıklaması sonrasında CHP ve MHP’nin kendi politikalarının doğrulandığını belirten açıklamalar yaptığını dile getiren Taş, bunun Türk siyasetinin bir parçası olduğunu vurguladı.
“Genelkurmay başkanının açıklamaları, AKP ile Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün açılım politikasının çerçevesini ortaya koyuyor” diyen Taş, Kürt Açılımı’nda hükümetin ve ordunun mutabakat içinde olduğunu da ifade etti.
Açılımın bireysel haklar ve kültürel eksenle sınırlı göründüğüne dikkat çeken Taş, Genelkurmay başkanının yaptığı açıklamanın bunu gösterdiğini vurguladı. Hükümetin birtakım iyileştirmeler ortaya çıkarabileceğini söyleyen Taş, bu açılımın ‘Kürt sorununu’ çözmeyeceğini vurguladı. Kürt Açılımı’nın sınırlı bir zeminde kaldığının altını çizen Taş, hükümet ve Genelkurmay’ın, açılımının sadece üslup farklılıklarına dayandığını da ifade etti. Taş, bu süreçte Başbakan Tayyip Erdoğan’ın yapacağı açıklamalara bakmak gerektiğini de kaydetti. (İSTANBUL)
ÖNCEKİ HABER

‘Kayıp 2 ceset kimsesizler mezarlığında’ iddiası

SONRAKİ HABER

Kars’ta kadınlardan sonra kaz da gitti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...