28 Ağustos 2009 00:00

ÇOCUĞU OKULA BAŞLAYACAKLAR DİKKAT!

Türkiye genelinde 1 milyon 314 bin 948 öğrenci ve aileleri ilk kez okula gitmenin heyecanını yaşayacak. Okulun ilk günleri çoğu çocuk ve ailesi için sıkıntılı geçiyor. Ailelerin bu dönemde yaptığı en önemli yanlışlardan biri de...

Paylaş

Türkiye genelinde 1 milyon 314 bin 948 öğrenci ve aileleri ilk kez okula gitmenin heyecanını yaşayacak. Okulun ilk günleri çoğu çocuk ve ailesi için sıkıntılı geçiyor. Ailelerin bu dönemde yaptığı en önemli yanlışlardan biri de, çocuğa “Artık okullu oldun, hayatın değişecek” gibi sözler etmeleri. Peki bu uyum dönemini sağlıklı bir şekilde atlatmak için ne yapmak gerekiyor? İşte öneriler!
KAYGI KAYNAĞI
Yeni ve belirsiz olan her şeyin tüm bireyler için kaygı ve stres kaynağı olduğunu ifade eden Psikolog Seval Baysal, çocukların da yaşamlarında önemli bir değişiklik olacağını anladıkları. ancak sonuçlarını tam olarak kestiremedikleri okul süreci nedeniyle bazı sıkıntılar yaşayabileceklerini kaydetti.
Çocuklar için ilköğretime başlamanın en iyi yolunun “mümkün olduğunca doğal ve yumuşak bir geçiş” olduğunu dile getiren Baysal, ailenin çocuğa okul ve okul sürecini önceden anlatması gerektiğini, ancak bunu yaparken abartılı ifade ve tepkilerden kaçınmanın doğru olacağını belirtti.
‘HAYATIN DEĞİŞECEK’ DEMEYİN!
Çocukların, kendilerini tam olarak neyin beklediğini bilmedikleri için korkabileceklerini, endişe ve kaygı duyabileceklerini dile getiren Baysal, “Mümkün olduğunca doğal davranmak, bunun normal bir süreç olduğunu hissettirmek önemli” dedi. Baysal, velilerin, ‘Artık okullu oldun, hayatında her şey değişecek’ gibi cümlelerle, farkında olmadan çocuktaki kaygıları artırdığına dikkat çekti.
Çocukların en güvendiği kişiler olan ailelerinin, okulun ilk günü çocuklarının yanlarında olmasının, minik öğrencilere güven ve destek vereceğini ifade eden Baysal, ancak çocukla birlikte okulda kalmak gibi davranışların ilk günden sonra sürdürülmemesi uyarısında bulundu ve “İlk iki günden sonra işi öğretmenlere bırakın” diye konuştu. (İSTANBUL)
ÖNCEKİ HABER

ÖSS’yi aştılar yoksulluğa takıldılar

SONRAKİ HABER

ÇOCUKLAR İÇİN ADALET ÇAĞRICILARI GÜL’LE GÖRÜŞTÜ

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...