28 Ağustos 2009 00:00

Kazdağı bir kez daha tutuştu

Altın madencilerinin göz diktiği Kazdağı’nda eş zamanlı olarak birkaç noktada birden orman yangını çıktı. Önceki gün başlayan yangınlar, kontrol altına alındı. Yangınlarda toplam 180 hektar orman alanının yok olduğu bildirildi.

Paylaş

Altın madencilerinin göz diktiği Kazdağı’nda eş zamanlı olarak birkaç noktada birden orman yangını çıktı. Önceki gün başlayan yangınlar, kontrol altına alındı. Yangınlarda toplam 180 hektar orman alanının yok olduğu bildirildi.
Türkiye’nin en önemli doğal alanlarından Kazdağı Milli Parkı yakınlarında gece 3 ayrı noktada başlayan orman yangın nedeniyle Kazdağı’nın yeşil rengi griye döndü. Zeytinli beldesi Pınarbaşı köyü ile Beyobası köyü arasındaki yangın, kabus gibi bir gece yaşattı. Balıkesir Orman İşletme Müdürü Recep Ateş, bir hafta içinde aynı bölgede dört yangın çıktığını belirterek, bunun yangında kasıt ihtimalini güçlendirdiğine dikkat çekti.
ART ARDA YANGIN
Balıkesir’in Edremit ilçesine bağlı Zeytinli beldesi Ortaoba ve Mehmetalan köyleri arasında kalan Kazdağı’nın eteklerinde akşam saatlerinde başlayan orman yangını, kısmen kontrol altına alındı. Fakat bu sırada Güre beldesi Pınarbaşı köyü mevkiinde de orman yangını çıktı.
Ortaoba ve Mehmetalan köyleri arasında, önceki akşam saatlerinde başlayan orman yangınına karanlık olması nedeniyle havadan müdahale edilemedi. Karadan ise çok sayıda yangın söndürme arazözleri ve iş makineleri söndürme çalışmalarına katıldı. Yoğun çalışmalar neticesinde Ortaoba ve Mehmetalan köyleri arasında kalan orman yangını kontrol altına alındı.
Bu arada, Güre beldesi Pınarbaşı köyünde de orman yangını çıktı. Bunun üzerine, Zeytinli beldesindeki yangına müdahale eden ekiplerin büyük bölümü, Güre beldesindeki yangına kaydırıldı. Ekipler, Güre beldesi Pınarbaşı köyünde çıkan yangın için harekete geçerken, yoldaki yoğun arazöz trafiğinden dolayı trafik uzun süre tıkalı kaldı.
YERLEŞİM ALANLARI DA TEHDİT ALTINDA
Pınarbaşı’ndaki yangının rüzgarın da etkisiyle sürekli yön değiştirerek büyümesi üzerine bir köy boşaltıldı.
Yangınlar nedeniyle kriz masası oluşturuldu. Balıkesir Valisi Yılmaz Arslan yaptığı açıklamada, sabotaj olup olmadığını belirlemek için henüz erken olduğunu söyledi. Balıkesir Orman İşletme Müdürü Recep Ateş ise sert rüzgar ve arazinin elverişsiz olması sebebiyle yangına müdahalede zorlandıklarını söyledi. Bunun bir hafta içinde aynı alanda çıkan 4. yangın olduğunu belirten Ateş, yangında kasıt olduğunu ileri sürdü.
Öte yandan, Pınarbaşı mevkiinde çıkan ikinci yangının Beyoba köyüne kadar yaklaşması sebebiyle, köy halkı cami imamının yaptığı anonsla evlerinden alınıp, ikinci talimata kadar köy çıkışında otobüslerde bekletilmeye başlandı. Yangın korkusuyla evlerini terk eden köylüler, hayvanlarını da ağıllardan uzak yerlere götürmeye çalıştı. Bazı köylüler ise ellerindeki hortumlarla evlerini ve çevresini suladı. (HABER MERKEZİ)


ORMAN ‘CİĞERİMİZ YANIYOR’ DEMEKLE KORUNMAZ
Öz Orman-İş Genel Başkanı Settar Aslan, yangın önleme ve söndürmede görevli işçi sayısının 30 binlerden 11 bine düştüğünü belirterek, hükümetin acilen Orman Genel Müdürlüğü’ne kadrolu işçi alarak bu sayıyı 20 binin üzerine çıkarmasını istedi. Settar Aslan yaptığı açıklamada, ülke ormanlarını kül eden yangınlar karşısında sürekli “Vah, tüh!.. Akciğerlerimiz yanıyor...” diye sızlanmanın bir işe yaramayacağını belirterek, yangınla mücadele eden işçi sayısının artırılmasını istedi. Aslan, orman yangınlarıyla mücadelede personelin eğitimli olmasının da büyük önem taşıdığına dikkat çekti. Yangınla mücadelenin geçici işçilerle yürütülemeyeceğini vurgulayan Aslan, mesleki eğitim ve becerisi yüksek, kadrolu işçilere ihtiyaç duyulduğunu ifade etti. (ANKARA)


YANGINI ANIZ YAKANLAR ÇIKARMIŞ
Kocaeli’nde 200 hektarlık alanı kül eden yangının, iki kişinin tarlayı temizlerken yaktıkları anızları tutuşturmaları sonucu çıktığı belirlendi.
Geçtiğimiz pazar günü, İzmit’in Akpınar köyünde başlayan ve geniş bir bölgeye yayılan yangını çıkaranlar yakalandı. Orman İşletme Müdürü Fahri Sönmez, iki kişinin temizlik yaptıkları sırada otları yaktıkları, ardından da alevlerin ormanlık alana sıçradığının belirlendiğini söyledi. Zanlıların yakalanarak adli mercilere teslim edildiğini belirten Sönmez, yasal süreci takip edeceklerini bildirdi. Sönmez, olası bir alevlenmeye karşı bölgeyi gözetlemeye devam ettiklerini ifade etti. Olay sonra bölgede incelemelerde bulunan yetkililer, yanan alanın bir an önce ağaçlandırılması için çalışmalara başlanılacağını açıkladı. (KOCAELİ)

ÖNCEKİ HABER

Bakandan yanıltıcı yanıt!

SONRAKİ HABER

Yoksulluk izdihamı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...