28 Ağustos 2009 00:00

Ulusa dört ‘tek’li sesleniş!


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, Kürt sorununda hükümetin açılım paketine dair mesajlar vereceği duyurulan ‘ulusa sesleniş’ konuşması, somut adımlara yönelik beklentileri boşa çıkaracak nitelikteydi. Erdoğan’ın konuşmasında yaptığı “Tek millet, tek vatan, tek bayrak, tek devlet” vurgusu dikkat çekerken, Kürtlerden bahsetmemesi de gözlerden kaçmadı. Erdoğan, televizyonlarda yayınlanan “Ulusa Sesleniş” konuşmasına vatandaşların ramazan ayını kutlayarak başladı.
Erdoğan, uzun ramazan mesajının ardından, 30 Ağustos Zafer Bayramı’na değindi. “Her yıl ağustos ayının son haftasının Zafer Haftası olarak kutlandığını ve bu haftanın 30 Ağustos Zafer Bayramı ile taçlandırıldığını” belirten Erdoğan, Türk milletinin İstiklal Mücadelesi’nin adım adım zafere ulaşmasını sembolize eden bu haftanın, her yıl olduğu gibi bu yıl da milletçe büyük bir coşku ve gururla kutlandığını ifade etti.
KÜRTLERİ ES GEÇTİ
“Türk milletinin destansı İstiklal Mücadelesi’nden aldıkları ilhamla gece gündüz çalıştıklarını” belirten Erdoğan, şöyle devam etti: “İnşallah aynı ruh ve şuurla, geleceğe de hep birlikte yürüyeceğiz; maddi, manevi nice medeniyet hamlelerine yine hep birlikte imza atacağız. Bu bakımdan iktidarımız hep şunu işledi: Tek millet, tek vatan, tek bayrak, tek devlet.”
Ulusa Sesleniş konuşmasında, son haftalarda “terör sorunu ve Demokratik Açılım çalışmalarının Türkiye gündeminde önemli bir yer tuttuğunu” belirten
Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti: “Şunu herkesin çok iyi bilmesi gerekiyor: Bizim bu açılımdan muradımız,bu ülkede yaşayan herkesin ama herkesin, kendini özgürce ifade edebileceği demokratik ortamı tesis edebilmektir. Önceliğimiz, yediden yetmişe bütün insanlarımıza ve bir uçtan bir uca ülkemizin her bir köşesine esenlik getirebilmektir.”
‘MİLLİ BİRLİK PROJESİ’
“Türkiye, her insanımızın, ay yıldızlı bayrağımız altında, gurur duyacağı, mutlu yaşayacağı, gelecek hedeflerine birlikte yürüyeceği bir ülke olsun
istiyoruz” diyerek sözlerini sürdüren Başbakan, ‘Demokratik Açılım’ı ‘Milli Birlik Projesi’ olarak adlandırdı: “Bu ülkede artık insanlık ayıpları, faili meçhuller yaşanmasın; masumlar suçlu ilan edilmesin, suçlular cezasız kalmasın istiyoruz. Her insanımız bu bayrağın gölgesinde kendini güvende hissetsin, devletine güvensin istiyoruz. Milli Birlik Projesi olarak demokrasi milletimizin en büyük güvencesi olsun, millet iradesinin üstüne gölge düşmesin istiyoruz. Bizim Demokratik Açılım’dan muradımız, bütün karanlıklarından arınmış, bütün ağırlıklarını üstünden atmış aydınlık bir Türkiye’dir.” Türkiye’nin çok uzun yıllardır “terör” gerçeğiyle karşı karşıya olduğunu belirten Erdoğan, “Bu ağır tecrübe canımızdan binlerce gencecik can koparıp almıştır. Evlerin önlerine ay yıldızlı bayraklara sarılı şehit cenazeleri getirildikçe, Türkiye her ölüm haberiyle sarsıldıkça, yediğimiz lokmalar boğazımıza dizilir olmuştur” dedi.
Başbakan Erdoğan, “Bugün, bu sorunlarımızı bir güvenlik sorunu olarak değil, topyekün demokrasi sorunumuzun bir parçası olarak konuşabilme noktasına gelmişsek, bunda güvenlik güçlerimizin on yıllardır büyük fedakarlıklarla ve dirayetle verdiği mücadelenin payını asla unutamayız” vurgusunu yaptığı konuşmasında, sorunun sadece askeri yöntemlerle çözülebilecek bir mesele olmadığını da belirterek şöyle devam etti: “Bu mesele çok boyutlu bir meseledir, toplumsal bir meseledir, sosyal bir meseledir, ekonomik bir meseledir, kültürel bir meseledir. İşin psikolojik boyutu vardır. Hepsinin ötesinde; bunun siyasi, diplomatik boyutu vardır, bu bir insanlık meselesidir, bir demokrasi meselesidir.”
Sorunun çözümü için herkesi elini taşın altına koymaya çağıran Başbakan, akıllardaki hükümetin atmayı planladığı adımların ne olduğu sorusunu ise yanıtsız bıraktı.


AÇILIM MEDYAYA SIZDI
AKP Hükümeti’nin şu ana kadar içeriği ile ilgili net bilgi vermediği ‘Kürt Açılımı’ paketinin bazı detayları medyaya sızdı. Sabah gazetesinde yer alan habere göre, Kuzey Irak’ın Musul vilayetine bağlı Mahmur kasabasında bulunan ve şu anda 10 bin 900 Türk vatandaşı Kürdün yaşadığı kamp, Kürt sorununun çözümüne ilişkin açılım kapsamında, kilit noktalardan biri haline gelecek.
Mahmur Kampı boşaltılacak. Köyüne dönmek isteyenlere yardımcı olunacak. Dönmek istemeyenler içinse Diyarbakır, Mardin, Kızıltepe, Nusaybin, Batman, Siirt ve Ağrı gibi, ekonomik şartları Hakkari ve Şırnak gibi illere nazaran daha iyi olan yerleşim birimlerinde yer gösterilecek. Bu yerler seçilirken, özellikle polis bölgesi ve düzlük alanlar olmasına özen gösterilecek.
PKK İÇİN MAHMUR
PKK militanları, boşaltılan Mahmur Kampı’na getirilecek. Buraya isterlerse silahlı olarak gelmelerine izin verilecek olan militanların kamp güvenliğini, Birleşmiş Milletler sağlayacak.
Hükümetin ‘yol haritası’na göre militanlara, altı ay ile üç yıl arasında gerek mesleki, gerekse de adaptasyon süreci için eğitim verilecek. Kamptaki eğitim çalışmaları, BM gözetiminde, Türkiye ve Irak yönetimi tarafından verilecek.
ÜST KADRO AVRUPA’YA
PKK’nin üst yönetimi yurtdışına gönderilecek. Özellikle İsveç ve Norveç öne çıkan ülkeler arasında. Siyasete girmek dahil, Avrupa’da serbest hareket etmelerine izin verilecek.
Mahmur’dan Kuzey Irak tarafına gitmek isteyenler teşvik edilecek. Bu kişiler, petrol boru hattında koruma olarak işe alınacak.
Mahmur’a sonradan gelecek PKK’liler için Bölge Kalkınma Ajansları bünyesinde heyetler kurulacak ve ekonomik açıdan programlar geliştirilecek.
Belli bir yaşın üstündeki insanlar için Kürtçe dilekçe hakkı verilecek. Bunun için emniyet başta olmak üzere resmi dairelere Kürtçe bilen eleman alınacak.Anadilde eğitim talebine olumlu yanıt vermeyen hükümetin paketine göre Kürtçenin seçmeli ders olmasına izin verilecek. Muhatap olarak bölge halkı alınacak. Özellikle kadınlara ulaşılması için çaba harcanacak. Annelerin eğitimi ve çocuklar üzerindeki etkileri yoğunlaştırılacak.Alevi Açılımı, Kürt illerinde Kürt Açılımı ile paralel yürütülecek.
NEWROZ RESMİ BAYRAM
Newroz, kültürel açılıma bağlı olarak 1 Mayıs gibi bayram olarak kabul edilecek. Ancak, Sabah gazetesinin haberine göre bayramın resmi adı, resmi kullanımdaki haliyle; yani ‘Nevruz’ biçiminde olacak.
Çalışmalarda, Prof. Dr. Doğu Ergil tarafından Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne (TOBB) yazılan Kürt Raporu dikkate alınacak. HABER MERKEZİ


Başbuğ’dan mezar taşı mesajı
Genelkurmay Başkanı Org. İlker Başbuğ, 30 Ağustos nedeniyle ziyarete gittiği Afyon’da Kürt açılımı tartışmalarına atıf yapar tarzda konuştu. Başbuğ, şehitlerin mezar taşlarında yazılı memleketlerini tek tek okuyarak “Erzurumlu, Edirneli, Karslı... İşte Türkiye bu, daha fazla bir şey söylemeye gerek var mı? Burada beraber yatıyorlar, yan yanalar. Kardeşlik bu” diye konuştu. (AFYON)
(Ankara/EVRENSEL)

Evrensel'i Takip Et