28 Ağustos 2009 00:00

ELEKTRİKTE YÜZDE 2’LİK TRT PAYI KALACAK

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, sanayicinin elektrik fiyatlarında indirim ve TRT payının kaldırılmasının şimdilik mümkün olmadığını açıkladı. Bakan Yıldız, “TRT payını yüzde 2’ye indirdik.

Paylaş

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, sanayicinin elektrik fiyatlarında indirim ve TRT payının kaldırılmasının şimdilik mümkün olmadığını açıkladı. Bakan Yıldız, “TRT payını yüzde 2’ye indirdik. Yüzde 2’lik pay, TRT için 440 milyon TL gelir demek. TRT’nin ihtiyacı olduğu bu gelir için yeni bir kaynak bulmadıkça, elektrikten TRT payı kesmeye devam edeceğiz” dedi.
İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) Ağustos ayı Meclis toplantısına katılan Bakan Yıldız, burada İSO üyelerine hitaben bir konuşma yaptı. Konuşmasında özelleştirme konusuna değinen Yıldız, “Dağıtımda yapacağımız ve programladığımız özelleştirmelerle birlikte bu yılın sonuna kadar 30 ilde özelleştirmeyi tamamlamış olacağız” dedi.
Bakanlığın, nükleer enerjiyle ilgili bir girişimi olduğunu da hatırlatan Yıldız, “Makul bir fiyatla bunu yapmamız lazım. Nükleer enerji, bizim vazgeçilmez ve gelişmiş ülke olmamızın en büyük göstergelerinden biridir. Bu, baz yük dediğimiz, temel yükü oluşturacak en büyük üretim kaynaklarından bir tanesi. Bu konuda bir ihale sürecindeyiz. Birçok faktöre dikkat ediyoruz. Onun sonucunda geleceğimiz noktayı tahmin ediyorum. 2 hafta içerisinde nihayetlendirmek durumundayız. Makul fiyatlara, sanayicimizin rahat kullanabileceği, Türkiye ortalamalarına yakın bir fiyatla beraber bunu sağlayabilmek ve hem güzergah, hem enerji çeşitlendirmesiyle ilgili temel stratejimizi sağlamak hedefindeyiz” dedi.
RÜZGARDAN KAYNAK
Yenilenebiliri enerji kaynakları konusunda da bir açılım yaptıklarını belirten Bakan Yıldız, bu açılımda bürokrasi olarak zaman zaman yavaş kaldıklarını ve özel sektörü kısmen rahatsız ettikleri zamanlar olduğunu belirterek, “Rüzgar enerjisiyle ilgili 16-17 aydan beri 76 bin megavatlık blok bir müracaatın şu ana kadar sonuçlanmamış olmasını örnek gösterebilirim. Önümüzdeki 2-3 ay içerisinde bunu nihayetlendirmek hedefindeyiz. Rüzgarda yapacağımız 13 bin megavatlık bir kaynak, arz güvenliğinde önemli noktalardan biri olacak” dedi.
KAYNAK BULMADIKÇA!
Meclis toplantısında yaptığı konuşmada, elektrik fiyatlarında bir indirim olması için döviz veya petrol ve doğalgaz fiyatlarında bir düşüş yaşanması gerektiğine de vurgu yapan Yıldız, “Bu bir enerji bakanı için söylemesi en acı sözdür ama özel sektörün realistik davranması gerekiyor” dedi. Elektrikte TRT payının kaldırılmasına ilişkin olarak Bakan Yıldız, şunları söyledi:
“Yüzde 3.5 olan TRT payını yüzde 2’ye indirdik. Yüzde 2’lik pay TRT için 440 milyon TL gelir demek. TRT’nin ihtiyacı olduğu bu gelir için yeni bir kaynak bulmadıkça, elektrikten TRT payı kesmeye devam edeceğiz.” (İSTANBUL)
ÖNCEKİ HABER

Sonuçsuz görüşmeler sürüyor

SONRAKİ HABER

Sakızcı, simitçi, çiçekçi, şinanay yavrum şinanay

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...