28 Ağustos 2009 00:00

Sonuçsuz görüşmeler sürüyor

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, İngiltere’deki temaslarının ardından Avrupa turunun ikinci ayağı olan Almanya’ya gitti. Netanyahu, başkent Berlin’de, Bellevue Sarayı’nda Almanya Cumhurbaşkanı Horst Köhler tarafından kabul edildi.

Paylaş

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, İngiltere’deki temaslarının ardından Avrupa turunun ikinci ayağı olan Almanya’ya gitti. Netanyahu, başkent Berlin’de, Bellevue Sarayı’nda Almanya Cumhurbaşkanı Horst Köhler tarafından kabul edildi. Görüşmede ağırlıklı olarak Ortadoğu barış sürecinde müzakerelerin yeniden başlaması imkanları ele alındı.
Netanyahu, Köhler’den sonra Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Dışişleri Bakanı Walter Steinmeier ile görüştü. Bu görüşmelerde de ağırlıklı olarak Ortadoğu barış süreci ve İran’ın nükleer programı ele alındı.
Görüşme sonrası Merkel yaptığı açıklamada, Ortadoğu’da barışçıl bir çözüm için İsrail’den daha fazla uzlaşma çabası beklediğini iddia ederek, bölgede İsrail’in yanında bir Filistin devleti kurulması şeklindeki iki devletli çözümü desteklediklerini, yeni görüşmeler için zamanın elverişli olduğunu söyledi.
LONDRA PAZARLIKLARI SONUÇSUZ KALDI
Bu arada Netanyahu ile ABD Başkanı Barack Obama’nın Ortadoğu özel temsilcisi George Mitchell, önceki gün Londra’daki görüşmelerde Batı Şeria’daki Yahudi yerleşimleri üzerinde bir mutabakata varamadılar. İsrail basını, Netanyahu ile Mitchell arasındaki görüşmede, tarafların Yahudi yerleşimleri üzerinde bir mutabakata varamadıklarını belirtirken, Netanyahu ve Mitchell’in bölgesel bir barış anlaşması hedefi doğrultusunda, Filistinlilerle İsrail arasında anlamlı diplomatik görüşmelerin başlatılması gereği üzerinde uzlaştıklarını ifade etti. Konuyla ilgili bundan sonraki görüşmeler, gelecek ay başında Washington’da yapılacak.
SARKOZY’DEN ŞARTLI TEKLİF
Öte yandan, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, İsrail’e şartlı bir talepte bulundu.
Sarkozy İsrail’in yerleşim birimi inşasını dondurması ve barış sürecini canlandırması halinde ikinci kez Akdeniz İçin Birlik Zirvesi’ni toplayabileceklerini açıkladı. Sarkozy, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda büyükelçilerle toplantı sırasında yaptığı konuşmada, bu konuda bir gelişme olması halinde Fransa’nın Mısır ve AB dönem başkanlığını yürüten İsveç ile birlikte önümüzdeki sonbaharda Akdeniz İçin Birlik üyelerinin hepsine ikinci bir zirve teklifinde bulunacağını belirtti. Sarkozy, gelecek hafta Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ı Paris’te ağırlayacağını da doğruladı.


TUTSAK TAKASI YAKIN MI?
Gazze Şeridi’ndeki fiili Hamas yönetiminin başbakanı İsmail Haniye, İsrail cezaevlerindeki Filistinli tutukluların serbest kalmasının bugüne dek hiç olmadığı kadar yakın olduğunu söyledi. Haniye, bir iftar yemeğinde yaptığı konuşmada, Gazze’de yıllardır devam eden kuşatma ve saldırılar karşısında Filistinlilerin metanetle durduğunu, Filistin halkının çok ciddi oyunlarla karşı karşıya bulunduğunu belirterek, Kudüs’ün hiçbir zaman Yahudileştirilemeyeceğini söyledi.
Gazze’de yayımlanan Filistin gazetesinde Hamas’a yakınlığıyla tanınan Mustafa Savaf’ın imzasıyla çıkan yazıda da, bir takas anlaşmasının yakın olduğu kaydedildi. Savaf, dolaylı görüşmelerin bazı ayrıntılar üzerinde odaklandığını, serbest bırakılanların Gazze’ye mi, sürgüne mi gönderileceğinin ele alındığını yazdı; ancak İsrail tarafının eninde sonunda taleplerin kabul edileceğini öne sürdü. Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları’nın lideri Ahmed Cabari, bu konudaki görüşmelere katılmak üzere önceki gün Mısır’ın başkenti Kahire’ye gitmişti. Hamaslı bir heyet halen, Kahire’de Mısırlı güvenlik yetkilileriyle görüşmelerde bulunuyor.
FİLİSTİN RADYOSU SUSTURULDU
Bu arada İsrail askerleri, Filistin radyosu Beytüllahim 2000’i susturdu. Batı Şeria’da Beytüllahim şehri yakınlarındaki Beyt Cela kasabasına önceki gün akşam saatlerinde baskın yapan askerler, özel radyonun vericilerini söküp gittiler. Radyo yetkilileri, tekrar yayın yapmamaları için askerler tarafından tehdit edildiklerini belirterek, bu durumun basın hürriyetine saldırı olduğunu vurguladılar. ‘Beytüllahim 2000’, 1996’da kurulmuştu. İsrail ordusu konuyla ilgili herhangi bir açıklama yapmadı.


ORGAN KAÇAKÇILIĞI İDDİALARINA DAVA AÇILDI
İsrailli bir avukat, geçtiğimiz günlerde İsrail askerlerinin, öldürdükleri Filistinli gençlerin organlarını çaldığını iddia ederek gündeme gelen İsveç gazetesi Aftonbladet hakkında New York’ta 7.5 milyon dolarlık tazminat davası açtı. İsrail’de yayımlanan Jerusalem Post gazetesinin haberine göre Avukat Guy Ophir, Manhattan Yüksek Mahkemesi’ne verdiği dava dilekçesinde, gazete ile söz konusu makalenin yazarı Donald Bostrom’u, Yahudilere ve İsrail askerlerine ‘ırkçı iftiralar atarak, Yahudi düşmanlığı yapmak’ ile suçladı. Gazeteye konuşan Ophir, söz konusu makaleyi çok tehlikeli bulduğunu, içeriğinin tümüyle hakaret dolu olduğunu söyledi. İsrailli avukat, Nazi Almanyası döneminin propaganda bakanlarından Yahudi düşmanlığıyla ünlü Joseph Goebbels’e atıfta bulunarak, “İddiaları Goebbels yazmış gibi” dedi.
(DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Guantanamo kabusu

SONRAKİ HABER

ELEKTRİKTE YÜZDE 2’LİK TRT PAYI KALACAK

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...