28 Ağustos 2009 00:00

‘Barışa Adanmış Filmler’

1-3 Eylül tarihleri arasında İstanbul’da seyircisiyle buluşuyor. 1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla Documentarist Film Atölyesi, arşivinde bulunan barış temalı filmleri izleyiciye sunacak.

Paylaş

1-3 Eylül tarihleri arasında İstanbul’da seyircisiyle buluşuyor. 1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla Documentarist Film Atölyesi, arşivinde bulunan barış temalı filmleri izleyiciye sunacak. Yedi ilginç belgesel, ücretsiz olarak gösterilecek.
Belgesel meraklıları ve yeni kuşak belgeselcileri ve sinema öğrencilerinin bir araya gelmesiyle oluşturulan Documentarist Film Atölyesi 1 Eylül Dünya Barış Günü nedeniyle arşivindeki barış temalı filmlerden oluşan bir seçkiyi Hollanda Başkonsolosluğu’nun işbirliği ile yeniden seyircisiyle buluşturuyor. ‘Barışa Adanmış Filmler’ başlıklı seçkide, dünyanın dört bir köşesindeki savaş ve barış deneyimlerini anlatan, benzer süreçlerden geçmiş toplumların tanıklıklarını yansıtan yedi önemli belgesel yer alıyor. Filmler barışı inşa etmeye başlamak için öncelikle geçmişle yüzleşmek gerektiğini, kalıcı bir barışın geçmişte yaşanan acıların inkarından değil onunla hesaplaşmaktan geçtiğini anlatıyor. Bu bakımdan seçki, Türkiye için oldukça önemli örnekler sunan eserlerden oluşuyor. Hepsi de dünya çapında ses getirmiş ödüllü belgesellerden oluşan yedi filmlik seçki, 1-3 Eylül 2009 tarihlerinde Beyoğlu’nda Hollanda Başkonsolosluğu’na bağlı tarihi kilise Union Church’te ücretsiz olarak gösterilecek.
FİLMLERDEN BAZILARI
Burma VJ - Kapalı Bir Ülkeden Haberler: Anders Ostergaard’ın yönettiği Danimarka yapımı bir film. Myanmar’da 2007’deki protesto dalgasını konu alıyor.
Grozni Rüyası: Çeşitli Kafkas cumhuriyetlerinden gelen müzisyenlerden oluşan bir oda orkestrası, bölgede turneye çıkmak ve barışçı bir şekilde bir arada yaşanabileceğini kanıtlamak istiyorlar. İsviçre yapımı filmin yönetmenleri Fulvio Mariani, Mario Casella.
Kayıp Vatan: Hollanda sömürgesi Molük adalarıyla ilgili bir hikaye. 1958 yılında Hollanda’dadaki bir Molük kampında polis altı Molük’ü katleder ve olaylar başlar. Koert Davidse, Hollanda.
Gülüyor muyum, Görmek İçin: Kadınların zorunlu olarak askere alındığı tek ülke olan İsrail’den birkaç genç kadının iki yıllık askerlik deneyimleri... Yönetmen Lamar Yalom, yıl 2007.
Eve Dönüş: ABD ordusundan kıdemli bir denizcinin 19 yıl Körfez’de, Balkan’larda, yeniden Irak’ta savaştıktan sonra doğduğu kasabaya dönüş hikayesi. Christopher Daley’in filmi 2006, Belçika yapımı. (KÜLTÜR SERVİSİ)
Bilgi için:
www.documentarist.org
ÖNCEKİ HABER

İlhan Berk için şiir otobüsü

SONRAKİ HABER

Ölmek ya da üç boyutlu ölmek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa