28 Ağustos 2009 00:00
Müzelerde hırsızlık
Kültür ve Turizm Bakanlığı, 98 ayrı müzede yaklaşık 3 yıldır sürdürdüğü denetim çalışmaları sonucunda müzelerden 1118 adet tarihi eserin kaybolduğunu, 1241 eserin ise taklit olduğunu saptadı.
Gazeteport sitesinde yer alan Yavuz Alatanın haberine göre kayıp eserlerden 371inin arkeolojik, 100ünün etnografik ve 714ünün de sikke (tarihi para) olduğu belirlendi. Asılları çalınan ve yerine taklitleri konan eserlerin de 955inin sikke, 286sının arkeolojik olduğu saptandı.
Kayıp eserlerin fotoğraf ve özellikleri, Gümrük Müsteşarlığı ile İçişleri, Dışişleri ve Adalet Bakanlıklarına gönderildi. Bir bölümü yurtdışına kaçırıldığı sanılan bu eserler, ancak herhangi bir müzayedede satışa çıkarıldığı takdirde yurda geri getirilmesi için girişimde bulunulabiliyor. Kayıp ve çalıntı eserlerle ilgili 6 müze personeli devlet memurluğundan çıkarıldı. Altı personel hakkında ceza davası açıldı, 32 personele de disiplin cezaları verildi.
Müzelerdeki eserler, koruma altında olmasına rağmen hırsızlarının hedefi olmaktan kurtulamıyor. 2000 yılında Konyadaki Yusufağa Yazma Eser Kütüphanesinden, aralarında İbni Sina ve Katip Çelebiye ait olanların da bulunduğu 128 basma kitap çalındı. Çalınan ve kaybolan eserler arasında Aydın Nysa antik kentindeki podyum figür başları, Bursada MS 3üncü yüzyıla ait Burçlar Kuşağı konulu mozaik pano, Burdur Müzesindeki 2 adet aslan başlı fragman, Orhangazi Türbesi sanduka örtüsü, Sakıp Sabancı Müzesi bahçesindeki çeşmenin süslü tepelik kısmı ve ayakları, Milasdaki Bizans devrine ait sütun başlıkları, el yazması Kuran-ı Kerimlerle Aydındaki balbal tipindeki mezar taşları da yer alıyor. (KÜLTÜR SERVİSİ)
Evrensel'i Takip Et