28 Ağustos 2009 00:00

Müzelerde hırsızlık

Kültür ve Turizm Bakanlığı, 98 ayrı müzede yaklaşık 3 yıldır sürdürdüğü denetim çalışmaları sonucunda müzelerden 1118 adet tarihi eserin kaybolduğunu, 1241 eserin ise taklit olduğunu saptadı.

Paylaş

Kültür ve Turizm Bakanlığı, 98 ayrı müzede yaklaşık 3 yıldır sürdürdüğü denetim çalışmaları sonucunda müzelerden 1118 adet tarihi eserin kaybolduğunu, 1241 eserin ise taklit olduğunu saptadı.
Gazeteport sitesinde yer alan Yavuz Alatan’ın haberine göre kayıp eserlerden 371’inin arkeolojik, 100’ünün etnografik ve 714’ünün de sikke (tarihi para) olduğu belirlendi. Asılları çalınan ve yerine taklitleri konan eserlerin de 955’inin sikke, 286’sının arkeolojik olduğu saptandı.
Kayıp eserlerin fotoğraf ve özellikleri, Gümrük Müsteşarlığı ile İçişleri, Dışişleri ve Adalet Bakanlıklarına gönderildi. Bir bölümü yurtdışına kaçırıldığı sanılan bu eserler, ancak herhangi bir müzayedede satışa çıkarıldığı takdirde yurda geri getirilmesi için girişimde bulunulabiliyor. Kayıp ve çalıntı eserlerle ilgili 6 müze personeli devlet memurluğundan çıkarıldı. Altı personel hakkında ceza davası açıldı, 32 personele de disiplin cezaları verildi.
Müzelerdeki eserler, koruma altında olmasına rağmen hırsızlarının hedefi olmaktan kurtulamıyor. 2000 yılında Konya’daki Yusufağa Yazma Eser Kütüphanesi’nden, aralarında İbni Sina ve Katip Çelebi’ye ait olanların da bulunduğu 128 basma kitap çalındı. Çalınan ve kaybolan eserler arasında Aydın Nysa antik kentindeki podyum figür başları, Bursa’da MS 3’üncü yüzyıla ait “Burçlar Kuşağı” konulu mozaik pano, Burdur Müzesi’ndeki 2 adet aslan başlı fragman, Orhangazi Türbesi sanduka örtüsü, Sakıp Sabancı Müzesi bahçesindeki çeşmenin süslü tepelik kısmı ve ayakları, Milas’daki Bizans devrine ait sütun başlıkları, el yazması Kuran-ı Kerimlerle Aydın’daki balbal tipindeki mezar taşları da yer alıyor. (KÜLTÜR SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

Antik kent yok olmasın diye

SONRAKİ HABER

Seyrantepe Stadı’nı TOKİ yapacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...