29 Ağustos 2009 00:00

Tarihi darbeye davetiye

Avrupa’nın en eski yerleşim alanı ve İstanbul’un ikinci tarihi yarım adası olarak nitelendirilen Küçükçekmece’deki 2 bin 700 yıllık antik Bathonea kentinin bulunduğu bölge, İstanbul Büyükşehir Belediye’sinin 1/100 bin ölçekli planında, arkeolojik SİT alanı olmaktan çıkarıldı.

Paylaş

Avrupa’nın en eski yerleşim alanı ve İstanbul’un ikinci tarihi yarım adası olarak nitelendirilen Küçükçekmece’deki 2 bin 700 yıllık antik Bathonea kentinin bulunduğu bölge, İstanbul Büyükşehir Belediye’sinin 1/100 bin ölçekli planında, arkeolojik SİT alanı olmaktan çıkarıldı.
Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Kentleşme ve Planlama Komitesi Üyesi Yıldız Uysal da, “Yeni plan bölgede yapılaşmaya olanak tanıyacak. Bu plana göre üniversite oraya kampüs binası yapabilir ya da kapalı spor kompleksi yapılabilir” uyarısında bulundu.
SPOR ALANI OLARAK GÖSTERİLDİ
İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, 1/100 binlik İstanbul İl Çevre Düzeni Planı’nı 13 Şubat 2009’da onayladı. Plan, 17 Temmuz 2009’da askıya çıkarıldı. Planda, Küçükçekmece Gölü’nün batı kıyısı, kentsel ve bölgesel yeşil ve spor alanı olarak gösterildi. İç kısımları ise üniversite alanı olarak işaretlendi. Ancak aynı bölge 2006 tarihli 1/100 binlik şehir planında ‘Arkeolojik SİT Alanı’ olarak gösterildi.
Mimarlar Odası’nın hazırladığı raporda, kazı çalışmalarına başlanan alanın arkeolojik SİT alanı kapsamından çıkarılması, son derece yanlış ve sakıncalı bir karar olarak değerlendirildi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin tek başına böyle bir karar alamayacağı belirtildi.
ÜNİVERSİTE SİT ALANINDAN ÇIKARILMASINI İSTEMİŞ
İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nden adının açıklanmasını istemeyen bir yetkili, İstanbul Üniversitesi’nin, daha önce bölgenin SİT alanı kapsamından çıkarılması için başvuruda bulunduğunu belirterek, “Ancak, birinci derece SİT alanı olmasıyla ilgili bakanlık kararı var. İstanbul Üniversitesi, kampüs alanının devamı olarak kullanmak istiyordu. Başvuru Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’nda görüşülüyor. Tarihi olup olmadığına karar verilecek. Ama orada kazılar başladı. Bütün bu gelişmelerden sonra bu kararı veremezler” dedi.
İMARA AÇILMASI İSTENİYORDU
16 Ağustos’ta kazı çalışmalarının başladığı törene katılan Avcılar Belediye Başkanı Mustafa Değirmenci de “Yıllardır bölgenin imara açılması için büyük baskılar görmemize rağmen buna karşı koyduk” şeklinde konuşmuştu.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Basın Danışmanlığı, sözlü ve yazılı olarak yapılan başvurulara yanıt vermedi.
GERİ DÖNÜŞÜ OLMAYAN TAHRİBATA NEDEN OLUR
Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Kentleşme ve Planlama Komitesi Üyesi Yıldız Uysal uyarıyor: “Yeni plan, bölgede yapılaşmaya olanak tanıyacak. Bu plana göre üniversite oraya kampüs binası yapabilir ya da kapalı spor kompleksi yapılabilir. Bu kararlar, tarihi önemi dışında, 400 endemik (bölgeye özgü) türe sahip Küçükçekmece Havzası için son derece sakıncalıdır. Geri dönüşü olmayacak tahribatlara neden olabilir. Bu planı resmi yazıyla kendilerinden istedik. Ama üzerine tarih atılmamıştı. Şimdi konuyu çevirmek isteyebilirler.”


DÜNYA BATHONEA’I İZLİYOR
Çalışmalarını tüm dünyanın izlediği Bathonea, Küçükçekmece Gölü’nün Avcılar ve Küçükçekmece kıyıları boyunca, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu’nun arazi kıyıları da dahil 10 bin metrekareden fazla bir alanı kaplıyor. Göl tarafından gelindiğinde ilk olarak bir fener ve büyük bir liman ortaya çıkıyor. Limanın arkasında bir sarnıcın izleri görülüyor. Yarımadanın içlerine doğru 3 kilometrelik kıyı boyunca yeşil alanlarda tarihi kalıntıların olduğu düşünülüyor. Hâlâ tarla olarak kullanılan alanın altında, tarih öncesi neolitik döneme ait bulgular ve bir mezarlık (nekropol) alanı olduğu belirtiliyor. Konunun uzmanlarınca İstanbul tarihinin yeniden yazılmasına neden olacak, kazı çalışmalarının 100 yıl süreceği antik kent, son yılların en önemli arkeolojik keşiflerinden biri olarak da gösteriliyor.
(İSTANBUL)
ÖNCEKİ HABER

Yine Davutpaşa yine patlama

SONRAKİ HABER

HAYAT YAZILARI

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...